Sätt färg på din arbetsplats!

En viktig ingrediens hos alla stämningsfulla miljöer är en vacker och genomtänkt färgsättning. Ändå verkar många vara lite nervösa när det gäller att sätta färg på arbetsplatsen. Kanske just för att det påverkar upplevelsen av rummet så mycket. Men även ett icke-val påverkar också arbetsmiljön så det finns allt att vinna på att medvetet arbeta med kontorets färgsättning.
Här följer fyra råd till dig som går i färgsättartankar.

Spara

1, Man KAN använda färg på en arbetsplats.

Det kan inte nog understrykas att ett kontor inte måste vara vitt, grått och björk. Visst, det finns mängder av vackra kontor i gråskala men det finns ännu fler som var tråkiga redan innan den vita väggfärgen ens hunnit torka. En liten brytning gör stor skillnad och kan få ett rum att gå från kallt och sterilt till varmt och välkomnande. Vad skall verksamheten signalera? Oavsett om det är trygg elegans eller lekfull innovation finns det många passande färgpaletter som gör skillnad i upplevelsen för både medarbetare och besökare.

2, Tänk på helheten

Visst kan det vara spännande med en effektfull fondvägg men när det kommer till färgsättning blir resultatet ännu bättre om du lyfter blicken och tar ett helhetsgrepp. För att åstadkomma en harmonisk färgsättning är en palett med material och färgprover mycket användbara. Med den blir det lättare att se om de tänkta gardinerna skär sig mot de nya köksluckorna eller om det behövs en matta som bryggar över en stark kontrast mellan bord och golv. De flesta leverantörer av färg och inredning skickar gärna prover om man ber om det. Glöm inte heller att det finns många detaljer på en arbetsplats som man faktiskt kan välja kulör på, inte bara väggar och golv. Undertak, golvlister, dörrar, gardiner, skrivbord, klädda möbler, fönsterbänkskanaler, bänkskivor, återvinningskärl och mycket mer. Allt har en kulör och den kommer att påverka rummet.

3, Grafisk profil är inte alltid rätt

Det kan vara frestande att färgsätta arbetsplatsen efter verksamhetens grafiska profil. Här gäller det dock att vara medveten om att de kulörer som är framtagna för loggor, trycksaker och digitala publikationer ofta är mycket skarpa och blir ännu skarpare när de kommer upp på större ytor. Det kan vara en bra idé att välja mer nedtonade nyanser av profilfärgen i inredningssammanhang. Det kommer bli effektfullt ändå.

4, Provmåla på plats

Sist men inte minst: Färger kan vara nyckfulla. Det lilla neutralgrå färgprovet som var så fint i butiken kan visa sig bli syrénlila när den målas upp i mötesrummet. Det är inte fel på färgen. Den upplevs olika beroende på belysning, dagsljus, väderstreck, ytskikt och intilliggande kulörer. För att vara säker på att det blir som du önskar bör du provmåla en yta på minst en kvadratmeter i det aktuella rummet för att se hur kulören beter sig på plats. Allra bäst är att måla en lös skiva som går att ställa mot olika väggar i rummet. Det kan också vara en bra idé att kolla av provet några olika tider på dygnet eftersom ljusförutsättningarna kan ändras mycket.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg