Baxa dina medarbetare ur stolen när ”andra vågen” kommer med mörka innesittardagar

Vad händer när andra vågen av Covid-19 kommer? Det som kanske kändes som en relativt enkel situation under våren riskerar att göra oss uppgivna när pandemin fortsätter. Särskilt när höstmörkret faller på. Som arbetsgivare kommer du antagligen att behöva vara både företagsledare OCH terapeut när hjärnhälsa sviktar.

Spara

"- Jag och min fru har pratat mer än någonsin det senaste halvåret! Och på köpet blev jag av med magen eftersom vi tagit en powerwalk tillsammans varje morgon."

"- Jag håller med! Äntligen grävde vi rabatten i trädgården som vi pratat om så länge. Vi tog fikapauser och barnen hittade oss allt som oftast utomhus när de kom hem efter skolan."

Det kanske inte passar sig att vara raljant över tjänstemäns paus från sina vanliga ekorrhjul och långa pendlingar. De har varit förhållandevis opåverkade jobbmässigt och ekonomiskt. Även om de såklart också upplevt sin beskärda del av problem, begränsningar, sjukdom och sorger under coronaepidemin.

Men faktum kvarstår – somliga är piggare, friare och mer hälsosamma än någonsin.

En kopp te i soffan hjälper föga när höstdagjämning och vintertid sveper in

Man kan hävda att vi har haft det lätt hittills under pandemin här uppe i norr. Vi har kunnat fortsätta jobba hyfsat bra hemifrån medan förväntan inför vårvärmen och sommaren stärkt våra sinnen. Vi har inte haft samma rörelsebegränsningar som i andra länder. Många har nyttjat den här tiden till utomhusliv och hemmafix. Ingen har direkt saknat pendlingen och trängsel och vi har ersatt bussen med promenader.

Hemmatillvaron fortsätter nu men under helt andra förutsättningar. Inramningen framöver är att solen går upp senare och går ner tidigare och att temperaturen sjunker. Möjligheten att skaffa sig en trevlig arbetsvardag med distansarbete kvarstår men vad händer med människors kapacitet att fortsätta aktivera sig och röra sig när vädret blir råare?

Det finns en oro för människors hälsa!

Dagsljus och rutiner är viktigare än vi förstått

Det finns personer som "krympt" sitt liv då de kliver ur sängen, stannar till vid kaffebryggaren och går direkt till köksbordet där datorn finns sedan gårdagen. Sitter som en ostkrok i videomöten back to back, reser sig till lunch och tar en tallrik fil för att sedan ta eftermiddagspasset fram till 17. Utan att vara ute, utan att röra på sig det minsta.

Hur länge orkar en kropp ha det så? Hur länge orkar en hjärna ha det så? När blir det påfrestande mentalt och individen börjar påverkas i sitt humör, sin prestation, sin sömn?

Dagsljuset hjälper vår biologiska klocka att reglera dygnsrytmen. Dagsljus påverkar sömnhormonet Melatonin så att det fungerar optimalt.

Hjärnan behöver höjd puls

Vi vet från forskning att motion är a och o för det mentala och fysiska måendet. Det håller oss alerta, pigga, glada och mer optimistiska. Det frisätter nödvändiga hormoner som exempelvis endorfin och ökar på längre sikt koncentration, minneskapacitet och kreativitet.

För lite rörelse över tid kan göra oss sårbara för nedstämdhet och håglöshet. Sömnen kan bli lidande och orken att ta initiativ minska.

Att träning håller oss starka i ryggar och axlar vet vi sedan gammalt. Med dåliga hemmabyggda arbetsplatser med hjälp av strykbrädor och tjocka böcker och undermålig belysning och stolar är oddsen dåliga för oss.

Vad är egentligen lagom dos motion? När ska en arbetsgivare ”ingripa”?

Rekommendationer till arbetsgivaren runt medarbetarnas hjärnhälsa

Det kommer att bli viktigt att hålla koll på medarbetarnas mående på andra sidan skärmen
Men att kunna prata om huruvida en medarbetare rör sig tillräckligt kan tyckas vara integritetskränkande. Det hör inte till det vanliga arbetsgivaransvaret att fråga om motionsvanor. Känsligt. Alltför privat. Och vad är egentligen lagom dos motion? När ska en arbetsgivare ”ingripa”?

Så vad skulle kunna vara nya sätt att leda medarbetare på ett nytt sätt i höst?

  • Walk and talk i dagsljus för telefonmöten, både kollegor emellan och mellan chef-medarbetare
  • Gemensam joggingrunda kl 8 – kanske med samma låtlista!
  • Pausgymnastik i Zoom
  • Träning utomhus en gång i veckan i teamet (funkar även i snö)
  • Utmaningar och tävlingar under arbetstid.
  • Sociala trivselaktiviteter som kombinerar samvaro och aktivering
I distansarbetets andra akt behövs nya ideer. Vi behöver hjälpa varandra att lyfta oss från stolen, för våra hjärnors skull.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg