Är du redo att bygga en GRYMT stark hjärna?

Hjärnan – precis som din mobil – går på energi! Fundera över om du har lika bra koll på att ladda din hjärna - som du har på att laddat din mobil? Du har ett omsorgsansvar om dig själv och din hjärna. När hjärnans batterier är laddade ökar vårt välmående och vi får ett hållbart liv och arbetsliv.

Spara

Hjärnans energisparläge

Många mobiler har en funktion som gör att vi, när batterinivån blir för låg, får en avisering: Vill du aktivera energisparläge? Man kan då välja att svara ja, nej eller göra vissa inställningar. Det är en bra metafor för vad som händer i hjärnan när vi inte har laddat våra batterier utan kör slut på den energi vi har.

När du gör av med mer energi än du egentligen har tillgång till slår hjärnans energisparläge på. Hjärnan måste då stänga av program eftersom energin inte räcker till alla delar. Förenklat kan man säga att det första programmet som tillfälligtvis stängs av är vårt logiska tänkande. Vi processar istället situationen genom däggdjurshjärnan, vårt känslocentrum. När vi är stressade har vi inte längre tillgång till vårt logiska och rationella tänkande. Vi kan kalla den delen för människohjärnan.

Fortsätter vi att bara köra på stängs även vår däggdjurshjärna, aphjärnan, med dess känslocenter av och vi kan bara processa det vi är med om i reptilhjärnan. Det blir flykt, attack eller spela död som tar över. Eller för att använda engelskans begrepp, flight, fight, freeze.

Stressad? Återhämtning helt nödvändigt!

Har du någon gång känt att din hjärna har blivit överbelastad? Kanske har du pluggat hårt inför ett prov och fått för lite sömn, haft krävande arbetsuppgifter och samtidigt mycket privat eller varit med om snabba förändringar på kort tid. Hjärnans kapacitet är begränsad, kör vi på för länge orkar den inte mer. Då har den överbelastats och vissa delar stängs ner. Utan återhämtning – överbelastad hjärna och risk för att hjärnans energisparläge slår till och i värsta fall håller i sig en tid.

Stressrelaterad psykisk ohälsa uppstår när vi kört på för länge och för mycket utan återhämtning. Det kan innebära sömnsvårigheter, oro, ångest, nedstämdhet, en ständig inre stress eller kroppsliga besvär som spänningshuvudvärk eller ont i magen. Sätt stopp i tid istället för att slita ut din ömtåliga hjärna! Hindra utmattning med återhämtning i tid.

Håll din energibudget i balans

Hur mycket energi du har – styr ditt liv! Ditt livs viktigaste uppgift är därför att ha koll på din energibudget. När vi var barn ansvarade våra vårdnadshavare för vår energibudget. De skulle se till att vi fick sömn och vila i tillräcklig utsträckning och att vi regelbundet fick näringsriktig mat under dagen så att vi kontinuerligt fyllde på med energi. De skulle också se till att vi fick leka, upptäcka världen och att vi fick våra sociala behov tillgodosedda och de skulle skydda oss från faror och
stress.

Det var deras ansvar att hålla vår energibudget i balans. Tog något energi skulle vi vila. Var vi sjuka fick vi ligga i sängen och återhämta oss. Rutinerna för ett barn handlar mycket om att hålla just energin i balans. Mat, sömn, lek, vila i bra balans utifrån barnets behov skapar balans på energikontot och då mår vi bra. För lite vila samtidigt som det blir för mycket lek är inte bra för barnet. Då blir det minus i energibudgeten. Föräldrar som inte har koll på detta i längden brister i sitt omsorgsansvar.

Du har omsorgsansvar om dig själv

När vi blir vuxna är det vårt eget ansvar att ha koll på vår energibudget. Att se till att vi återhämtar oss tillräckligt och inte bara kör på. Hur tycker du att det går?

Du har nu ett omsorgsansvar för dig själv. Ingen annan gör jobbet åt dig längre. Du är den som behöver ha koll på din energibudget och se till att den är i balans. Det går inte att dag efter dag ta ut energi som man egentligen inte har och tänka att jag tar igen det senare. Energin behöver dagligen hållas i balans för att vi ska kunna leva våra liv med glädje och på ett hållbart sätt.

Din energibudget- hur ser den ut?

Om du har för lite energi påverkar det dina känslor drastiskt. Om det tryter på energikontot kommer du nämligen att se världen genom ett gråare filter. Energibudgeten i balans och du ser världen i mer ljusa färger. Dina känslor påverkar vad du tänker om dig själv, dina nära och kära och har inflytande över hur du beter dig. Att ha koll på din energibudget är därför ditt livs viktigaste uppgift!

Dels behöver du se till att ladda dina batterier. Göra saker som ger dig energi och gör dig glad. Dels behöver du se till att inte göra av med för mycket energi. Kanske du ska göra en energideklaration? en sådan som görs för hus så att de inte läcker ut energi i onödan och att det har tillgång till energi på ett bra sätt.

När vi har får återhämtning och laddar batterierna, bygger vi en stark hjärna istället för att slita ut den. Är du redo att ta ett riktigt bra omsorgsansvar om dig själv?

Ställ dig frågorna:

  • Är du redo att bygga en grymt stark hjärna?
  • Hur ser din energi budget ut?
  • Vad kan du göra för att hålla din energibudget?
  • Hur påverkar din energinivå dig?
  • Är du redo för att lägga upp ett omsorgsprogram för dig själv?
  • Vad behöver du göra för att återhämta dig?
  • När behöver du gå på energisparläge?

Illustrationer FridaRit.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg