Låt hjärnan lysa grönt för en välmående arbetsplats

Tänk på en person som får dig på gott humör. Någon som gör att du börjar le inombords (eller för all del på utsidan). Kanske är det din partner, din granne, dina barn. Eller din kollega, medarbetare, chef, leverantör eller kund.Vem dyker upp i ditt huvud? Och mer intressant: Hur mår du nu?

Hjärnans trafikljus

Tänk dig också att din hjärna har ett trafikljus. Om det lyser RÖTT, så är det stopp. Om det lyser GRÖNT, kan du fortsätta.

I hjärnan finns en livvakt, en VD och en projektledare som kommer att mötas av trafikljuset.

När hjärnan lyser rött eller grönt

Den första är hjärnans livvakt. Den har ett enda syfte: Överlevnad. Varje gång du känner dig stressad eller hotad kommer trafikljuset att lysa rött. Då tar Livvakten över och kommer att attackera eller fly, allt för att freda sig. När sker det? Det kan handla om en osäkerhet i samband med en omorganisation, att din chef kritiserar dig, att du känner dig utfrusen eller förlöjligad. När det sker har du ingen tillgång till några högre kognitiva funktioner. Det är helt enkelt ingen bra plats att vara på.

Men om livvakten får grönt ljus så fortsätter färden till hjärnans VD, mitt i känslocentrat. Om du där är sur, grinig, besviken, arg, irriterad, inte gillar dina kollegor, din chef, dina arbetsuppgifter eller dina kunder så kommer trafikljuset att lysa rött igen. Du kommer inte att vara särskilt konstruktiv, kreativ eller produktiv när VDn har rött ljus.

Om även VDn ger dig grönt ljus (glad, nöjd, motiverad, engagerad, positiv) så kan du äntligen nå de högre funktionerna. Där sitter den kreativa analytikern, den reflekterande filosofen, med andra ord: den intelligenta projektledaren. Nu lyser hela hjärnan grönt! Du kan samarbeta, du kan bemöta andra med nyfikenhet, respekt och omtanke. Du behöver inte ens tycka lika eftersom tryggheten är så stor att ni ändå kommer att utvecklas ihop.

Genom att hjärnan lyser grönt kommer du att leta efter samband (med dina erfarenheter) istället för att leta efter problem (med dina fördomar).

Tre tips för att få gröna hjärnor

  1. Ha tacksamhetsmöten där ni bara får prata om sådant som gått bra.
  2. Beröm varandra flitigt
  3. Prata om vad ni har för förhoppningar om framtiden.

Lycka till!
^_^
//Antoni Lacinai

Relaterade inlägg

Laddar inlägg