Ta vara på olikheter- det lönar sig!

Många organisationer funderar nu över hur de ska få ihop ekvationen med att kunna möta sina medarbetares önskemål och behov. Samtidigt uppfylla organisationens mål, visioner och strategier. Någon form av hybrid är de flesta nog ense om. Men hur skall vår gemensamma arbetsplats fungera?

Spara

Valfrihet, variation och tillit

Att en grupp som består av olika typer av individer levererar bättre är allmänt vedertaget. Därtill kan tilläggas att vilka förutsättningar man har fått för att kunna utföra sitt arbete kan vara skillnaden mellan att leverera och inte leverera. En av dessa förutsättningar är hur vår gemensamma arbetsplats stöttar oss. Om vi ser nyttan av att ha en gemensam fysisk arbetsplats bör vi också se till att medarbetarna tycker det är mödan värt att ta sig dit.

Kunskapsintensivt arbete är ofta komplext och kräver tillgång till olika typer av arbetsmiljöer för att det ska kunna utföras på ett bra sätt. Ett klokt val utifrån den hybrida modellen är att arbeta aktivitetsbaserat och anpassa den gemensamma arbetsplatsen utifrån det. Det innebär att utforma arbetsplatsen och arbetssättet så att det passar såväl organisationens som de enskilda individernas behov. Arbetssättet ser till att alla olikheter tillvaratas vilket skapar förutsättningar för engagerade medarbetare.

Vi är olika utöver vad vi utför

Vi möter dem hela tiden, den som vill ha solgardinen nerdragen som sitter bredvid den som vill ha den uppdragen. Den som kommer först på morgonen får bestämma. De som sitter bredvid varandra och jobbar med exakt samma fokuskrävande uppgifter varav den ena vill ha knäpptyst och den andra behöver massa ljud omkring sig för att kunna koncentrera sig. Medarbetare med olika diagnoser som antas vilja sitta i eget rum, men som i själva verket själva vill kunna bestämma var de ska sitta.

Det handlar inte om speciallösningar, det handlar om valfrihet, variation och tillit.

"En organisation består av många olika såväl individer och roller som grupper och avdelningar. Alla med sina unika behov, personligheter och förutsättningar. Att kunna ta tillvara potentialen hos var och en av dessa skapar fantastiska möjligheter för en organisation"

Det börjar med ledarskapet

Den fysiska arbetsplatsen ger många olika valmöjligheter och de digitala verktygen främjar samarbete, kunskapsdelning och flexibilitet. Allt börjar dock med ledarskapet. Ett ledarskap där tillit utgör själva grundstenen. Som ledare är det viktigt att skapa förutsättningar för individer att leda sig själva. Och varje medarbetare – och grupp - måste förstå varför de behövs och hur de bidrar till organisationen. Att förstå hur de kuggar in i det stora maskineriet. Som individer skapar vi mervärde för vår grupp och vår organisation. Och för att må bra behöver vi känna att vi är del av ett sammanhang.

Balansera behov och önskemål

Att balansera individuella önskemål med gruppens och organisationens behov är ingen enkel uppgift, men det är vad som krävs för att få det att fungera. Ett coachande ledarskap, en tydlig informationsstruktur och att hela tiden jobba med tillhörighet utgör ledstjärnorna. Och tillhörighet är alltid såväl chefens som medarbetarens ansvar att bidra till.

Varför vill vi ha engagerade medarbetare? Jo, för att det är de som driver organisationen framåt och skapar lönsamhet.

Författare: Malin Pansell

Relaterade inlägg

Laddar inlägg