Lysrör försvinner- hur framtidsäkrar du ditt ljus?
Belysningsbranschen har haft en fantastisk teknikutveckling senaste 20-åren. Vi har effektiviserat belysningen med runt 80% i minskad energiförbrukning. Hur många branscher kan skryta med det? Och ändå är vi inte nöjda. Läs mer om varför i kunskapsinlägget skrivet av Kjell Wallin.
Vi är inte nöjda!
Belysningsbranschen har haft en fantastisk teknikutveckling senaste 20-åren. Vi har effektiviserat belysningen med runt 80% i minskad energiförbrukning. Hur många branscher kan skryta med det? Och ändå är vi inte nöjda.
Vi är inte nöjda därför nästan 20% av världens elanvändning idag används för belysning och hälften av den elen är ett resultat av ren okunskap. Alltså är 10% av jordens elförbrukning rent slöseri! Dessa 10% innebär ungefär 2000 Twh. Det matchar 300 kärnkraftsreaktorer eller tre gånger mer, än all vindkraft som producerades i världen förra året.
Vad har störst klimatpåverkan?
Vad har störst miljöpåverkan under en belysningsarmaturs livslängd? Som ni kan se i modellen nedan, så är det under användning vi har största klimatpåverkan. Då ska man veta att ovan modell är utifrån en Svensk EL-mix och armaturen är tillverkad i Sverige.
Har man armaturer från andra länder så kan naturligtvis siffrorna skilja en del. Men man kan konstatera att med ett kontrollsystem som styr ljuset effektivt så gäller fortfarande att den ström man inte behöver använda är den bäst sparade strömmen. Då utan att göra avkall på komfort.
Vi har inte ljus för att spara energi
Vi har inte ljus för att spara energi utan för att vi ska se, prestera och må bra. Nästa stora område att minska klimatpåverkan är genom att använda förnybara material i produktionen. Där har Belysningsbranschen redan börjat ta fram nya lösningar. Det finns redan armaturer tillverkade i papper och det kommer fler innovationer, var så säker.
Lysrör fasas ut och försvinner
Från den 24 augusti nästa år får inte längre lysrör sättas på marknaden. Kompaktlysrören som man förr kallade ”lågenergilampor försvinner redan i februari 2023 ihop med halogen ljuskällor. Detta har gått relativt snabbt och beror till stor del på att fasa ut kvicksilvret och att det idag finns bättre miljövänligare alternativ i LED produkter.
Vi har förståelse för att detta kommer relativt snabbt för fastighetsbolagen och att det kommer bli en del kvickfix-lösningar men de flesta kommer säkert tänka på långsiktiga lösningar med snabb ROI. Baserat på den branschstatistik som finns så kommer det ta 17-år att byta ut alla gamla ljuskällor med nuvarande takt. Det kommer naturligtvis inte fungera. Man räknar med att det kanske finns cirka 25 miljoner lysrör och cirka 12 miljoner kompaktlysrör ute på marknaden. Om man räknar ett snitt på två lysrör per armatur så finns i rund tal cirka 12,5 miljoner armaturer med raka lysrör och ungefär 6 miljoner armaturer med kompaktlysrör. Så det finns en del att göra och hög tid att börja fundera på hur det ska gå till.
Vilka alternativ finns till lysrör med kvicksilver?
Det alternativ som finns är att byta till LED-ljuskälla och här finns olika vägar att gå beroende på hur situationen ser ut. Jag tror att de flesta tänker att man kan byta till LED-rör. Det kan man göra men man måste då tänka till lite, då det finns flera problem att välja retrofit ljuskälla (1). Detta hänger ihop med att en lysrörs armatur är inte förberedd för LED-lysrör. Den gamla tidens lysrör hade i stort sett samma specifikationer och var gjorda för att sitta i olika typer av armaturer med reflektorer.
Nu med LED är det många olika varianter och tillverkare. Detta kräver mer kunskap när man köper sitt ljus. Man kanske vill ha bra ljuskomfort och möjlighet till ljusreglering och maximal energibesparing. Fungerar det med LED-lysrör? Hur väl passar ett LED-lysrör ihop med den armatur man har? Sådant måste man ta reda på och inte bara ljusmässigt utan också elektriskt.
En CE-märkt produkt som läggs samman med en annan CE-märkt produkt ger inte med automatik en CE-märkt enhet. Som användare är du alltid ansvarig för att förvissa dig om att den produkt du använder är säker. EMC är också något som ska kontrolleras. Det finns risk för att Dali-styrning, automatiska brandlarm och annan fastighetsautomation tappar sin funktionalitet med stora risker som följd. Så som ni hör, inte bara att byta ut (2).
Återbruk av belysningsarmaturer
Säkraste sättet med lägsta klimatavtryck är att bygga om befintliga armaturer på plats. Jag jobbar just nu 90 % av min arbetstid med återbruk av belysning. Det går till som så att jag åker ut och tittar på plats och gör en första inventering. Därefter tar vi två armaturer till fabriken, som vi bygger om till LED. Vi mäter upp armaturen på samma sätt som när vi gör en ny armatur. CE-märker och tar fram ljusdata, L-värden mm… Därefter skickar vi tillbaka en armatur till projektet tillsammans med beslutsunderlag. Där kommer man se pris för ombyggnaden och vilken besparing man gör i koldioxidutsläpp samt den energibesparing som följer av att man också väljer ett effektivt styrsystem, kort sagt vad som blir bäst för miljön. Jämförelsen kostnadsmässigt ligger i just miljövinsten och att man inte behöver byta ut takplattor eller måla om där armaturen satt eftersom samma armatur kommer tillbaka.
Utbyte av armaturer på plats
När man fått sin armatur tillbaka ihop med beslutsunderlaget och bestämt sig för att detta blir en bra lösning. Då kommer vi ut på plats med en grupp proffs från fabriken som demonterar och källsorterar stål, aluminium, elektronik, plast och lysrör. Därefter monterar man i den nya tekniken i samarbete med elektriker som byter ut armaturerna på plats. Alltsammans i ett effektivt flöde där vår lilla grupp återbrukar cirka 2.000st armaturer på tre veckor och då börjar dom från noll.