Den fysiska platsen är livsviktig!

Den fysiska platsen är viktig för oss människor, till och med livsviktig! Vi påverkas av våra miljöer, men hur går det till? Här kommer några råd som kan bidra till att förstå rummen bättre.

Spara

Vi formar våra rum, och rummen formar oss. Att rummen formar oss, kanske verkar konstigt – Jag är väl jag, oavsett hur rummen är utformade? Så enkelt är det inte. Vi är beroende av rummen som omger oss och de påverkar oss på flera sätt.

Känslorna styr beslut

Hur vi upplever vår omvärld baseras på tolkning av information vi får till oss. Den hämtas in via alla våra sinnen; lukt, syn, känsel, smak, hörsel, balans och rörelse. Informationen genomgår ett urval och en tolkning innan den når vårt medvetande. När vi väl börjar reflektera, har vår kropp redan bestämt sig för en mängd saker; vad är viktigt, är det här bekant, behöver jag den här informationen, vad kan jag ha den till, vad är informationen värd.
Om perception

Vi tänker att vi är rationella och logiska, men vi är i huvudsak känslostyrda i upplevelsen av våra rum. Processen som kallas perception styrs av vissa lagbundenheter men har också individuella variationer. Behov, intressen och tidigare erfarenheter ligger till grund för våra tolkningar och värderingar av informationen. Lite skämtsamt kan det sägas att vi inte är riktigt med när upplevelsen av verkligheten sker, det är först efteråt som vi blir medvetna om det. Då har vi redan bestämt oss för om det är bra eller dåligt, snyggt eller fult, smart eller dumt, viktigt eller ovidkommande. Det handlar om omedvetna processer som styr mycket av våra beteenden. Först där efter tar vårt intellekt över och reflekterar, analyserar, ser samband, funktioner, konsekvenser. Intellektet är inte viktigare än känslorna, eller tvärtom. Vi är beroende av båda sidorna av oss själva för att fungera i rummet.

Alla kvaliteter påverkar

Eftersom vi använder alla sinnen i den här processen kommer också alla kvaliteter som våra sinnen kan fånga upp att spela roll. Ljud, lukter, känslor, ljus, färger, tyngd, hårdhet, form, temperatur, ytor, och mycket mera påverkar våra tolkningar och omdömen. Det finns fysiska mätbara kvaliteter som påverkar våra kroppar som till exempel material, konstruktioner, ergonomi, ljud, ljus, luft. Andra kvaliteter är upplevelsebaserade och inte mätbara så som rörelse, riktning, helhet, inkludering, identitet, uttryck, trivsel med mera. Allt väcker känslor hos oss som till exempel glädje, tillhörighet, identitet, stress, oro, lugn och koncentration.

Våra kroppar kan ta skada av vissa kvaliteter, som att vi får ont i ryggen av att sitta, eller huvudvärk av stress. Rummet kan också stödja oss så att vi upplever mer energi, effektivitet, meningsfullhet, tydlighet, motivation, koncentration, inkludering, med mera.

3 saker att tänka på

Att planera och utforma våra gemensamma platser och miljöer är en komplex fråga som kräver specifik kompetens. Det finns ingen handbok eller manual med instruktioner för hur de olika sinnesintrycken kan samspela till en önskad helhet, våra rum och platser. Som användare finns det dock några aspekter en kan uppmärksamma och fundera över för att skapa goda miljöer:

  • Funktion: Funktioner handlar om praktiska kvaliteter av rummet och hur de förhåller sig till våra kroppar. Vilka funktioner är viktiga för oss, hur stödjer rummen dessa? En välplanerad miljö blir ett fysiskt stöd för oss i vårt dagliga arbete med att uppnå de mål vi eftersträvar. Om den planeras utifrån en kunskap om hur rummet påverkar oss genom alla sina kvaliteter har den goda möjligheter att göra livet lättare, effektivare och tryggare.
  • Hälsa: Våra byggda rum påverka oss inte bara fysiskt. Vi vill så klart känna oss trygga och säkra när vi agerar i lokalerna. Risken för olika skador skall minimeras och förhindras i så stor utsträckning som möjligt. Det gäller inte bara för fysiska skador som fall, buller, gift och brand, utan även för psykisk hälsa. Vi vill uppleva till exempel lugn, koncentration, inkludering, stimulans och motivation för att må bra, prestera och utvecklas. Hur mår vi som verkar i lokalerna, både fysiskt och psykiskt? Hur stödjer rummen en god hälsa?
  • Identitet: Vi behöver uppleva en tillhörighet till platsen. Det skapar mening och bekräftelse då vi känner att vi tillhör en grupp och är uppskattade. Den kvaliteten kan liknas vid en hemkänsla, något som stärker vår identitet och uppfattning om vilka vi är. Genom att skapa en berättelse genom tiden, som beskriver varifrån vi kommer, var vi är nu och vart vi är på väg, upplever vi en förankring i tid och rum som ger oss trygghet och mening. Våra rum berättar något om vilka vi är, både som individer och grupp, både för vår omvärld och för oss själva. Vad berättar våra rum? Vad skulle vi vilja att de berättade?

Att skapa de ovanstående upplevelserna eller kvaliteterna är inte enkelt, och som användare av ett rum kan du bidra till att nå dit genom att reflektera över vad du tänker och känner kring funktion, hälsa och identitet. Om det sedan skapar motivation att förändra rummet är det en komplex process som kräver en specifik kompetens, till exempel en inredningsarkitekt.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg