Helhetsgrepp med återbruk - Är det svårt?
Fungerar det? Känns det som att det kan bli komplicerat? Är det svårt? - Inte alls. Genom att göra inrednings projekt med återbruk, tar man bort många av de begränsningar som finns med nytillverkad inredning. Dessutom blir blir slutresultatet hållbart, snabbfotat och kostnadseffektivt.

Avdramatisera frågan
Det är inte en fråga om att ta en komplicerad väg när man väljer återbruk. Det är ett ställningstagande man tar utifrån ett hållbarhets och/eller ekonomiskt perspektiv. Ett kontor med 6 anställda som köper återbrukad inredning kan spara miljön ca 2,8 ton CO2e samt 95 000 i inköpskostnad (arbetsplatser, mötesrum, lunchrum och lounge). Dessutom lämnas idag ofta garantier motsvarande nytillverkat och kan levereras på en vecka. Fördelarna är lätt att ta på, argumenten mot tappar mark.
Vilka fördomar mot återbruket lever kvar?
Att det är smutsigt och söndrigt, dåligt utbud och begränsningar i tillgång är nog de mest vanliga. Att det skulle vara omständligt och resurskrävande är en annan fördom som lever sig kvar. Branschen för återbrukad kontorsinredning har utvecklats enormt de senaste 5 åren och är idag i framkant på många sätt. I digitaliseringsarbetet ligger erbjudandet av återbruk i framkant kontra nyförsäljningen. Produktutbudet är tydligt och stort, priserna transparenta och bilder som visar produktens skick standard. Rengöring och uppfräschning utförs innan utleverans och dessutom lämnas ofta garantier motsvarande nytillverkad inredning.
Att det skulle vara en mer komplicerad process än att köpa och inreda med nytillverkat, är nog en tröskel som byggts upp mentalt mer än förankrat i verkligheten. Tvärtom är det oerhört snabbfotat, produktivt och ger möjlighet att inskaffa den typ av inredning som tillför det stora mervärdet pga prisbild och snabb tillgång.Tillgången på återbruk är så stor idag att man sällan behöver tänka på att klä om stoppade möbler, det finns i alla färger och strukturer.
Strukturera upp inköpet och gör det enkelt.
Genom att utgå från planritningen kan man enkelt definiera de olika ytorna på kontoret och bestämma vilken funktion de olika möblerna ska uppfylla på respektive yta. Första steget är alltid rent funktionellt behov. Ex. 1st mötesbord, längd x bredd, 6st mötes stolar, pendlad lampa över mötesbord etc. När bruttolistan är färdig med produkter är det dags att tänka på vilka färger och material man vill ha. Arbeta enkelt med färgmarkering och bara som ett riktmärke om vilken färg som ni önskar, tex grönt, blått eller träfärgat. Det är inte svårare än vad man gör det till.

Digitaliseringen gör det möjligt.
I en tid då snabba omställningar och omstruktureringar på kontoren är vardag - fungerar de inarbetade och analoga processerna allt sämre. Ledtider på offerter, långa leveranstider och ej transparenta kostnader direkt i projektstart tar både arbetskraft och tillför osäkerhet. Här finns stora fördelar med ett digitaliserat återbruk.
Ett digitaliserat återbruk ger projektet tillgång till snabba transformationer, tillgänglighet, transparenta priser och säkra leveranser. Uppsatta datum kan hållas, budget preciseras och arbetskraft/insats från företaget som beställer hållas på en rimlig nivå. Dessutom tar man ett ansvar för vår gemensamma miljö, att det som en gång producerats - ska användas fullt ut.