Nya dimensioner av samskapande via AI och kollektiv intelligens

Teknikens snabba utveckling spelar en alltmer avgörande roll för framtidens arbetsplatser. Läs mer om hur organisationer via artificiell intelligens (AI) kan skapa mer effektiva och innovativa arbetsflöden.

Spara

Avgörande roll för framtidens arbetsplatser

Teknikens snabba utveckling spelar en alltmer avgörande roll för framtidens arbetsplatser. Genom digitalisering och implementering av artificiell intelligens (AI) kan organisationer skapa effektivare och mer innovativa arbetsflöden. Det handlar inte bara om att automatisera uppgifter, utan även om att använda kraften i kollektiv intelligens och digitalt samskapande, där tekniken blir ett stöd för att samla människors idéer, insikter och kompetenser.

Vad främjar innovation?

Digitalisering är en nyckelfaktor för att främja innovation och utveckling inom organisationer. Genom att använda AI kan företag och team skapa en mer involverande och informativ innovationsprocess [1].

Innovation är en central drivkraft för framsteg och förändring i samhället. För att främja innovation är det viktigt att skapa en öppen och samarbetsinriktad företagskultur där idéer fångas upp och kan få bärkraft [2]. Genom att främja en öppen arbetsmiljö, engagera kunder och etablera integrerade relationer med partners och konkurrenter kan organisationer främja innovation [2]. Det här innebär att organisationer blir mer gränslösa både internt och externt, och att den organisatoriska strukturen blir en dynamisk process [3]. Chefer behöver skapa nätverk mellan interna och/eller externa parter och i realtid fånga upp olika tankar och idéer för att främja innovation [4]. Dagens informations- och kommunikationsteknik möjliggör även att organisationer kan skapa "communities" där medarbetare från olika enheter och företag kan samarbeta och skapa en dynamisk process för idégenerering. Detta främjar starkare relationer mellan olika delar av den egna organisationen och underlättar öppna innovationsprocesser [5].

Tips för att skapa innovation med AI-stöd: 

  • Identifiera områden där AI kan göra skillnad: Utvärdera dina arbetsflöden och processer för att identifiera områden där AI-stöd kan förbättra effektiviteten och generera insikter. Ta hjälp av verktyg som analyserar data, identifierar mönster och ger en djupare förståelse för organisationens samlade kunskap och kreativitet. 
  • Skapa en kultur av samarbete och lärande: För att dra full nytta av AI-stöd är det viktigt att skapa en kultur där samarbete och lärande främjas. Skapa en inkluderande miljö där alla röster kan höras och bidra till innovation, samt använd verktyg som kan samla in, strukturera och analysera idéerna. 
  • Kontinuerlig utvärdering och anpassning: Tekniken utvecklas snabbt, och det är viktigt att organisationer kontinuerligt utvärderar och anpassar både sin metodik för att hantera innovationsprocesser och sitt AI-stöd för att möta förändrade behov och förväntningar.  

Smarta verktyg för smarta idéer

Det finns exempel på verktyg som bidrar till att främja innovation och samskapande och Vocean är ett av dem med den nya AI-medhjälparen ”Vocean Copilot”. Detta verktyg möjliggör på olika sätt nya dimensioner av samskapande. Verktyget är uppbyggd kring en metodik som kallas innovationstunneln. Tunneln består av tre steg där Vocean Copilot assisterar i samtliga steg.

  • Det första steget handlar om att på ett enkelt sätt samla in så många tankar och idéer som möjligt där bidragen åskådliggörs på ett strukturerat sätt.
  • Det andra steget handlar om att samskapa och berika idéerna tillsammans, med anpassade sätt att visualisera resultaten.
  • Det tredje steget handlar om att samförstå och förfina lösningarna där man kan välja ut och prioritera vilka lösningar som ska tas vidare för fortsatt idégenerering och förfining i en iterativ process, eller vidare för beslut.

Använd möjligheterna för informerade beslut

Daniel Ekbom, utvecklingschef på Vocean, berättar att Vocean Copilot har förändrat hur stora datamängder nu kan summeras, generera nya insikter och underlätta framtagandet av beslutsunderlag. Den digitala plattformen möjliggör inkludering av en bredare grupp intressenter i idégenerering, samskapande och prioritering av lösningar och jämförelser mellan olika grupper. När man tar tillvara på den kollektiva intelligensen har vi sett att det också skapar en känsla av delaktighet och ökar möjligheterna att fatta mer informerade beslut i olika typer av organisationer. Det handlar om att låta AI:n stötta människan på olika sätt.

  • Navigera genom komplexitet med AI-assistans: Genom att använda AI-stöd kan organisationer hantera och analysera stora mängder information på ett mer effektivt sätt. Detta minskar tiden som krävs för att utveckla nya produkter eller tjänster och skapar utrymme för ökad innovation och kreativitet. 
  • Få strategiska insikter med hjälp av AI: AI-teknologi kan identifiera mönster, trender och insikter i stora datamängder. Genom att utnyttja exempelvis Vocean Copilots förmåga att sammanställa information, generera nya idéer och sammanställa insiktsfulla rapporter, kan ledare få en klarare bild av nuläget. 
  • Underlätta och främja samarbete med AI-stöd: Genom att inkludera en bredare grupp intressenter i beslutsprocesser kan organisationer dra nytta av en mångfald av perspektiv och förbättra sina resultat. Med Voceans AI-stöd kan exempelvis workshops, möten och andra aktiviteter underlättas och effektiviseras, vilket skapar en mer engagerande och produktiv arbetsmiljö.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan vi se att AI och digitalisering håller på att forma framtidens arbetsplatser i allt större utsträckning. Genom att ta tillvara på teknikens potential kan organisationer skapa effektivare arbetsflöden, främja innovation och dra nytta av den kollektiva intelligensen som finns hos människan både internt inom organisationen och externt hos kunder, partners och medborgare.

Referenser

[1] Yams, N. Bozic, Richardson, V., Shubina, G. Esther, Albrecht, S., & Gillblad, D. 2020. Integrated AI and Innovation Management: The Beginning of a Beautiful Friendship. Technology Innovation Management Review, 10(11): 5-18.

[2] Berman, S., and Korsten, P. (2014). Leading in the connected era. Strategy Leader. 42, 37–46. doi: 10.1108/SL-10-2013-0078

[3] Van Outvorst, F., Visker, C., & De Waal, B. (2017). Digital leadership: the consequences of organizing and working in a digital society. In Proceedings of the 5th International Conference on Management, Leadership and Governance ICMLG 2017 (pp. 463-471). Hogeschool Utrecht.

[4] Kodama, M. (2007). Innovation through boundary management - A case study in reforms at Matsushita electric. Technovation 27, 15–29. doi: 10.1016/j.technovation.2005.09.006

[5] Henttonen, K., Pussinen, P., and Koivumäki, T. (2012). Managerial perspective on open source collaboration and networked innovation. J. Technol. Manage. Innovation 7, 135–147. doi: 10.4067/S0718-27242012000300012

Relaterade inlägg

Laddar inlägg