Vad är flow? Är det alltid bra att ha flow?
Alla längtar efter att få uppleva flow. Att gå in i en upplevelse där det bara är du och din uppgift och tiden verkar stå stilla. Härligt och extremt produktivt. Men vad är flow? Och är det alltid bra att ha lätt för att nå flow?
Rätt nivå av stress
Flow inträffar vid exakt rätt anspänningsnivå. Forskarna Robert Yerkes & John Dodson upptäckte 1908 denna ”Sweet spot” för maximal prestation - ”det omvända U-et”, även kallat ”The Yerkes-Dodson law”. Du behöver alltså ha rätt nivå av stress, inte minimal stress som man skulle kunna tro. En viss nivå av positiv stress krävs för att gå upp på morgonen, för att fokusera och skärpa uppmärksamheten. En för lång tidsmarginal kan göra att du slappnar av för mycket och inte får något gjort, medan en alldeles för tight deadline kan försätta dig i ett pressat läge som ger minskad tillgång till kreativitet och problemlösning. Lagom är bäst helt enkelt.
Vad är flow?
Tillståndet flow inträffar när du använder djupt lagrade rutiner som kräver minimal ansträngning. Lägg till något som är lite annorlunda, men svårare än vanligt – som går att göra bara om du koncentrerar dig ordentligt.
När du hamnar i din ”sweet spot” får du ett kraftigt flöde av skönt dopamin och noradrenalin som gör att du känner dig på topp. Ett sorts hyperfokus som inträffar vid exakt rätt läge av gammal kunskap och ny input, kontroll och avslappnat fokus. Du är något nytt på spåren, något som skapar en ny loop av den kemiska cocktailen, en positiv spiral där du känner dig koncentrerad och full av energi.
Förutsättningar för maximal prestation
Nu tänker du kanske; all denna prestationshets! Varför måste vi alltid prestera på topp?
Nej, det är inte bra att optimera allt eller ha för höga krav på sig själv. Att vara snäll mot sig själv även när man inte presterar på topp är viktigt för att må bra (men det är ett annat inlägg). Minst lika bra för välmåendet är att vi får gjort det vi vill - när vi vill ha det gjort. För att öka chanserna att prestera bra och därmed även öka ditt välmående är det bra att ha kunskap om förutsättningarna som leder till skönt flow.
Idag är det vanligare att vi är alltför stressade än tvärtom. När vi blir pressade blir vi mer trångsynta, får svårare att komma ihåg och tappar tillgången till den mer analytiska delen av hjärnan. Kreativitet och problemlösning, som är komponenter i flow, får inte det spelrum de behöver. Vi kanske har för höga krav på oss själva. Pling av mobiler är en del i dagens uppmärksamhetsekonomi där du som produkt ger mer lönsamhet ju mer du interagerar i appar och på plattformar. Vi blir ständigt avbrutna av yttre distraktioner och hjärnan får inte återhämtningen den behöver.
Som tur är finns mentala tekniker för att hamna i rätt läge. Tekniker som sänker stressen eller höjer den beroende på behov. Läs mer om teknikerna här.
Att ha lätt för att gå in i flow
Att ha alldeles för lätt för att hamna i flow kan tyvärr få negativa konsekvenser i andra delar av livet. Vissa glömmer helt att äta, dricka, gå på toa eller sova när de hamnar i det eftertraktade tillståndet. Det kan vara ok när det gäller en själv, men om barn, familj och vänner blir lidande är det mindre kul. Det kan t.o.m. leda till beroende och riskbeteende för dem som har lätt att hamna i hyperfokus.
Det gäller att ha en balans mellan kortsiktiga och långsiktiga mål. Individuella skillnader, dvs genetik och erfarenheter, avgör hur mycket stress som behövs för att prestera på topp. Även under dagen varierar nivån för en och samma person.
Nästa inlägg, 7 tips för flow, handlar om förutsättningar och mentala tekniker för att öka chansen till produktivt flow.
Författare: Thorunn Widö