Från psykisk ohälsa till psykisk hälsa
Att bygga en stark hjärna handlar om vår folkhälsa. För hur ser prognosen ut? Enligt beräkning från WHO kommer psykisk ohälsa att stå för den största sjukdomsbördan i världen redan år 2030. Stressrelaterad psykisk ohälsa är det som har ökat lavinartat. Det handlar om att våra hjärnor riskerar att bli överbelastad och att en förslitningsskada uppstår på hjärnan.
Bygg en stark hjärna istället för att slita ut den
Har vi skapat ett samhälle som sliter ut den hjärna som har skapat det?
Ja, ett är säkert, vårt moderna samhälle sliter på hjärnan på ett sätt som aldrig tidigare har skett. Det är lätt att bara köra på och slita på hjärnan. Den psykosociala stressen tär på hjärnan. Men! Stopp! Det får det vara slut med nu. För nu behöver vi bygga vår hjärna stark istället.
Är det lätt? Nej. Men det är nödvändigt. Vi behöver verkligen ta hand om vår hjärna. Det handlar om två perspektiv, dels behöver vi ha en omgivning som inte sliter i onödan på vår hjärna, dels behöver vi bygga starka hjärnmuskler.
Vanligaste förslitningsskadan
Vanligaste förslitningsskadan idag sitter inte i nacke eller rygg. Utan i hjärnan. Ergonomi har man på arbetsplatser för att motverka förslitningsskador i till exempel rygg och nacke. Men varför har inte alla arbetsplatser ergonomi för hjärnan? Nu när det är den som löper störst risk för att få förslitningsskador. Det är hög tid för en arbetslivskod enlig hjärnan. För hjärnan är lika formbar som gelatin. Varje dag formas den – frågan är till vad?
Föreställ dig att hälften av skidlandslaget har fått stressfrakturer och varken kan träna eller tävla. Vad ska de fokusera på över tid? Ska de ha fokus på att alla i skidlandslaget regelbundet får kurser i att hantera stressfrakturer eftersom det är så vanligt hos dem eller ska de ha fokus på att lära sig att lägga upp sitt idrottsliv så att de slipper stressfrakturer?
På samma sätt behöver vi förebygga stressfrakturer i hjärnan genom att lägga upp våra liv och arbetsliv utifrån hjärnans förutsättningar. Ta hand om våra hjärna. Hur kan du planera dagen så att det inte sliter på hjärna? Vad kan du göra för att stärka den?
50 % kommer uppleva psykisk ohälsa - dags att förebygga!
Har du någon gång känt att din hjärna har blivit överbelastad? Kanske har du pluggat hårt inför ett prov och fått för lite sömn, haft krävande arbetsuppgifter och samtidigt mycket privat eller varit med om snabba förändringar på kort tid. Hjärnans kapacitet är begränsad, kör vi på för länge orkar den inte mer. Då har den överbelastats och vissa delar stängs ner.
Det leder till slut till stressrelaterad psykisk ohälsa vilket kan innebära sömnsvårigheter, oro, ångest, nedstämdhet, en ständig inre stress eller kroppsliga besvär som spänningshuvudvärk eller ont i magen. I dag är det psykisk stress som belastar vår hjärna snarare än att det är hot mot vår fysiska överlevnad.
Sveriges nationella samordnare inom området psykisk hälsa, Ing-Marie Wieselgren, har skrivit i en rapport: ”Risken att drabbas av psykisk ohälsa under en livstid är 50 procent. Varannan svensk kommer alltså någon gång i livet att uppleva psykisk ohälsa.” Oavsett hur du mår och hur du har det i dag så är du INTE ensam.
Psykosocial stress påverkar oss lika mycket som om det vore fysiska hot mot vårt liv. Vi behöver ha koll på vår stress, psykiska ohälsa, för att kunna byta ut den till en bra psykiska hälsa istället.
Varför lyser hjärnergonomi med sin frånvaro när vi behöver den som mest
Att bygga en stark hjärna handlar om vår folkhälsa. För hur ser prognosen ut? Enligt beräkning från WHO (Världshälsoorganisationen) kommer psykisk ohälsa att stå för den största sjukdomsbördan i världen redan år 2030.
Vi behöver definitivt bygga starka hjärnmuskler och det är hela samhällets gemensamma ansvar att skapa förutsättningar för detta. I ett Youtubeklipp säger Igor Ardoris, mental tränare och före detta idrottare i kampsport på elitnivå: ”Ett samhälle blir bara så starkt som dess gemensamma mentala styrka är.”
Vi som enskilda individer kan göra vårt för att bygga starka hjärnmuskler, arbetsplatser behöver dra sitt strå till stacken, politiker och personer i ledande befattningar behöver agera för hjärnan. På varje nivå i samhället behöver vi alla bidra till mänsklighetens bästa genom att se till att bygga starka hjärnor. Jag tycker att man i varje beslut som tas ska ha ett hjärnperspektiv. Det är enda sättet att vända skutan så att vi kan leva hållbara liv med en riktigt bra psykisk hälsa. Ut med stress – in med en stark hjärna!
Är det något vi behöver nu så är det starka hjärnmuskler. Fråga efter hjärnergonomi på ditt jobb! Och gör själv vad du kan för att bygga en stark hjärna! Hjärnan går på energi - så ha stenkoll på hur du kan spara energi och se till att fyll på med energi. Det är grunden för att bygga en starkt hjärna! Är du redo?
Av Lena Skogholm,
Vinnare av Stora Talarpriset 2021
Författare till succéböckerna Bemötandekoden och Livskoden enligt hjärnan.
Illustrationer FridaRit