Hållbart arbetsliv- Med Läppstiftsmetoden!
Vi behöver hålla i, hålla ut och se till ett hållbart arbetsliv! Låt inte det flexibla bli gränslöst. Hur avslutar du arbetsdagen? Hur vet du att du är ledig?
Just nu är viktigare än någonsin
Som vi hållit i och hållit ut. Digitalt möte efter digitalt möte. Digitala AW, digitala fikan. Med risk för att röra oss mindre och bli mindre stimulerade av energin vi får av andra, så känns psykosocial hållbarhet ganska långt bort. Jag tänker att det just nu är viktigare än någonsin; att ta det bästa av den digitala framåtspolningen med att styra sin arbetsvecka, snabba digitala avstämningar och få tillbaka det vi saknat, det sociala småpratet och samarbetet. Att kunna arbeta ännu mer flexibelt, nu också både på kontoret och på distans.
Flexibelt risk för gränslöst
Det flexibla arbetslivet, vill vi såklart gärna komma åt. Men det finns en risk att det blir gränslöst. Vi behöver gränser mot andra, vi behöver gränser mot oss själva, om vi ska få ett friskt och hållbart arbetsliv.
Flexibilitet och frihet är ju något vi eftersträvar. Kunna ta en långlunch med en promenad för att tanka dagsljus, och istället jobba en stund längre på eftermiddagen. Men vad händer om jag jobbar lite extra varje kväll? Om jag mejlar mina kollegor alla dagar i veckan?
Sverige har lämnat beslutet åt individ och kultur.
I andra länder finns striktare gränser mot ett gränslöst arbetsliv. Frankrike har lagstiftat mot mejl och telefonsamtal utanför arbetstid och fler länder följer efter. Det finns tyska storföretag som stänger ned mejlservern när kontorstiden är slut. I Sverige har vi snarare lämnat beslutet åt individ och kultur. Självklart är det praktiskt att kunna jobba ikapp en kväll. Men är det så hållbart att känna att man borde kolla mejlen på helgdagar och semestrar? Jag har träffat på chefer som gärna mejlar sent på kvällarna, som talat om för sina medarbetare att de inte alls behöver svara då. Men skickar det ändå inte en signal om att det är OK att jobba när som helst? Vi behöver ta diskussionen om vilka förväntningar vi har på varandra – hur snabbt ska man ha läst och svarat? Vem tar ansvar för gränsdragningen – den som skickar mejlet eller den som ska läsa det?
Gränser för oss själva
Sen har vi gränserna för oss själva. Inom arbetslivsforskningen finns begreppet gränsdragningsstrategier. Enkelt uttryckt kan man vara en separerare eller integrerare. Om jag till exempel har två mobiltelefoner, är jag en teknikseparare, har jag en mobil för både jobba och privat, så är jag en teknikintegrerare. Det finns en hel del forskning både internationellt och svenskt om fenomenet. I början av pandemin gjorde jag djupintervjuer på ett företag. Medarbetarna var vana att jobba hemma ibland, men inte hela tiden. Det som blev särskilt utmanande var just tid och plats. För de som tidsseparerat och jobbat måndag till fredag, 8 till 17, så gled arbetstiderna iväg. För de som platsseparerat blev det svårt, när jobbet flyttade hem.
Låt Läppstiftsmetoden råda
Något som dök upp i intervjuerna var också det symboliska som flera ägnade sig åt. Att man markerade för sig själv när man jobbade, eller var ledig. Att gå runt kvarteret. Lägga undan datorn. Byta kaffemugg.
Jag kallar den Läppstiftsmetoden. Den har jag nu, högst vetenskapligt, provat i snart två år med hjälp av antropologisk metod. När arbetet börjar är det läppstift på och riktiga byxor på. När arbetet är slut, tar jag bort läppstiftet och byter om till mysbyxor. Läppstift av, mysbyxor på = ledig. Läppstift på, mysbyxor av = jobbar.
Jag skojar förstås, men med en allvarlig underton. När det blir allt svårare att hålla isär arbete och resten av livet, behöver vi ändå markera för oss själva när vi jobbar och inte ska sträckkolla på OS, eller när vi är lediga och inte ska hålla full koll på mejlen. Vad kan du göra för dig själv som talar om att du klivit över gränsen – att du jobbar eller att du är helt ledig?
Här är tips på mer läsning eller diskussionsmaterial:
Kapitel om hur pandemin påverkat våra arbetsliv och våra kontor.
Föreläsning om det nya normala
Podd om gränsdragningsstrategier