5 användbara tips i Microsoft Office från Support

Vår Microsoft Office-support får otroligt varierande frågor! Några är mer återkommande än andra. Baserat på dessa, kommer här fem användbara tips. De första fyra gäller Teams och det sista Excel.

Spara

1. Teams: En mötesdeltagare råkar av misstag ta över kontrollen och stänga ner bildspelet

Naturligtvis gör de detta av misstag! Men det är ändå irriterande för den som håller mötet och pinsamt för den som plötsligt råkat dela sin egen skärm. (Vi kan alla föreställa oss exempel på när det är extremt pinsamt. Men även med hundraprocentigt oförvitlig webbhistorik kan man känna sig lite dum om man strular till visningen för samtliga). Du kan förhindra det genom att låsa knappen ”Ta kontrollen”.
Gör så här:
• Öppna Teams- kalendern (inte Outlook-kalendern!), klicka på mötet och välj Redigera.

• Klicka på Mötesalternativ.
• Här finns många bra inställningar! Under Vem kan presentera? väljer du Bara jag.

2. Teams: Mitt i vad du trodde var en harmlös konversation i Teams dyker det upp ett inlägg som innebär att just du måste fixa något!

Då kan du skapa en uppgift av inlägget eller chattmeddelandet. Klicka på de tre punkterna vid inlägget, välj Fler alternativ och sedan Skapa Uppgift. Uppgiften hamnar bland dina uppgifter i To Do eller Planner.

3. Teams: Ibland råkar man ut för konstiga Teams-problem som orättvist nog inte drabbar kollegorna....

Det kan exempelvis vara att chatten försvinner, att vissa menykommandon inte syns, att Teams bara står och snurrar när man ska in i ett möte eller att man endast ser sina egna chattmeddelanden.
Många sådana irriterande problem kan lösas genom att man rensar cache-minnet. Detta är inte svårt eller krångligt, du ska bara ta bort filer från en mapp. (Men genom att nonchalant säga ”jag rensade cache-minnet” framstår du som otroligt IT-kunnig!)
• Avsluta först Teams helt och hållet.
• Gå sedan till följande mapp: %appdata%\Microsoft\Teams Du kan nå den genom att klistra in sökvägen i Windows startmeny och trycka Enter.
• Nu syns mappen i Utforskaren. Om du har egna bakgrunder, behåller du mappen Backgrounds. Allt annat ska bort. Mapparna kommer tillbaka när du drar i gång Teams igen, men då har de rensats på allt eventuellt skräp.

Starta om Teams och håll tummarna för att problemet försvunnit. Det fungerar inte varje gång, men tar bara någon minut. Så är definitivt värt att prova!

4. Teams/Outlook: När du bjuder in flera kollegor till ett möte kan du direkt se om tiden passar.

Här vill jag bjuda in två kollegor till ett möte klockan 14:00. Redan nu ser jag att Emelie är upptagen den tiden (röd text vid hennes namn). Teams föreslår att jag ska ändra till 13:30, 12:30 eller 12:00 då ingen av deltagarna är upptagen. Förslagen står direkt under den tid jag själv angivit.

Om det inte finns några lediga tider den dagen, kan du klicka på Schemaläggnings¬assistenten. (Finns även i Outlook-kalendern.) Där kan du bläddra till valfri dag och se hur kollegorna är bokade.

5. Excel: Du kan göra Excel-diagram baserade på celler som är utspridda på flera olika områden.

Excel gör ett diagram baserat på de celler som är markerade. Om cellerna är utspridda gör du en så kallad splittrad markering med Ctrl-tangenten.
Exempel:
• Antag att du vill göra ett diagram baserat på cellerna A1:D2, A4:D4 och A6:D6 i bilden nedan. Du vill alltså inte ha med Spel och Datorer i diagrammet.
• Markera cellerna A1:D2.
• Tryck ner Ctrl-tangenten.
• Håll tangenten nertryckt medan du markerar först A4:D4 och sedan A6:D6. Nu har du en splittrad markering. (På bilden ser det ut som om A6 inte är markerad, men det är den.)
• Infoga diagrammet som vanligt och notera att det baseras på de markerade cellerna!

Hoppas att du fick med dig något användbart från detta!

Relaterade inlägg

Laddar inlägg