7 viktigaste faktorerna för bättre ljudupplevelse i möten

I ett digitalt möte är ljudet som en livlina för en deltagare. Att inte ha tydligt ljud i ett digitalt möte är som att försöka navigera genom en labyrint med ögonbindel på - man kan bara hoppas på att man inte går vilse.

Spara

Ljudet är viktigast

Nu har jag, och många med mig, under en lång tid pratat om video och all möjlig optimering kring hur vi syns i ett möte. Rätt så, men vad som är viktigt att inte glömma är att den absolut högsta prioriteringen för alla möten bör vara ljudet. Ljudet är viktigare än bilden, så är det bara. Men kombinationen är ännu bättre givetvis.

På gott och ont har ljudet makten att stjäla allas uppmärksamhet. Du kan vara mitt i en viktig diskussion, och så plötsligt råkar någon störa med ett oväntat ljud. Det kan vara en hund som skäller, en telefon som ringer eller en dörr som smäller. Diskussionen kommer att stanna av, för det enda du kan tänka på är just det där ljudet.

Men samtidigt, vi behöver ljud i flera former för att uppleva möten som levande och dynamiska. Om mötet är för tyst så kan det lätt bli så att tankarna vandrar i väg till allt annat än just mötet och diskussionerna du har framför dig.

I hopp om att sträcka fram en hjälpande hand har jag summerat de vanligaste faktorerna som påverkar ljudupplevelsen i ett möte. Jag hoppas listan finner dig väl.

Det här är bakgrunden till varför det kan låta som att personer i ett mötesrum sitter i en liten låda och pratar.

De 7 vanligaste faktorerna

[ FÖR DIG SOM SITTER ENSKILT ]

1. Hur lyssnar du?
Du kan förbättra din ljudupplevelse genom att välja rätt produkt för ändamålet. Med ett headset får du ljudet närmare dig och du kan då dessutom stänga ute störande ljud. För dig som sitter hemma i en lugn miljö kan det vara skönt att få ljudet genom en konferenshögtalare, som kan ge känslan av att avlasta öronen och huvudet en aning.

2. Hur låter ljudet?
Det finns mycket att vinna på att ha en equalizer-inställning anpassat för samtal. Med ett headset anpassat för musik så kommer ljudet att bli rundare och innehålla mer bas. Det gör troligtvis att du höjer volymen en aning jämfört med om ljudprofilen är mer centrerad runt diskant för att ge klart och fint röstljud.

*På det här området finns spännande forskning från Epos, där de mäter hur pupillen vidgas beroende på vilken typ av ljud hjärnan utsätts för. Detta görs för att optimera vilken ljudprofil som släpps vidare till örat, så att ljudet hörs tydligt och har en så liten negativ påverkan på hjärnan som möjligt. Läs mer om detta här.

3. Hur hörs du?
Din omgivning påverkar din uppfattning av ljudet i mötet, men också hur du hörs i mötet. Desto mer distraherande ljud du har runt dig, desto mer distraherad blir du och de mötesdeltagare som hör detta genom dig. Samtidigt finns det en positiv effekt av att ha liv och rörelse i sin närhet, då det ger energi och liv till dina sinnen. Det enkla tipset är att för stökiga miljöer använda ett bra headset som eliminerar omgivningsljudet för dig och de du pratar med.

[ FÖR DIG SOM SITTER I GRUPP ]

4. Hur distribueras ljudet ut i rummet?
Här gäller det att ta hänsyn till storlek och brukandet av mötesytan. I ett litet rum går det alldeles utmärkt att exempelvis använda en videobar med inbyggda högtalare, men i stora ytor behöver man tänka till lite. Tänk på att alla som lyssnar ska uppfatta ljudet lika tydligt och lika starkt. Har du en videobar i ett rum som är väldigt djupt så kommer upplevelsen att skilja sig väldigt mycket mellan de som sitter närmast skärmen och de som sitter längst bort. Välj ett ljudsystem som sprider ljudet jämnt över rummet.

5. Hur plockas era röster upp i rummet?
Här gäller samma princip som för distributionen av ljudet ut i rummet. Alla deltagare i rummet ska höras lika högt för distansdeltagarna. En videobar är då optimal i mindre rum alternativt i rum som möbleras på bredden i stället för på längden. Då har alla ungefär samma avstång till mikrofonerna. I större ytor behöver man se över hur ljudet ska kunna plockas upp lika starkt över hela ytan. Det kan exempelvis ske genom att fördela ytan mellan flertalet mikrofoner, antingen på bordet eller i taket.

6. Inredning & rumsstorlek
Ljud studsar, och det medför en hel del utmaningar för främst mötesrum. Det här är bakgrunden till varför det kan låta som att personer i ett mötesrum sitter i en liten låda och pratar. Det skapas små små ekon av ljudstudsarna. I ett mindre rum blir det tydligare än i ett större rum. För att få en optimal och behaglig röstupptagning så behöver ytan förses med möbler, mattor och annan textil som kan ta hand om ljudet och göra så att det inte studsar runt i rummet.
Här kan du se en enkel demonstration av precis detta.

7. Omgivning
Hur mötesytan är utformad och placerad har givetvis en stor påverkan för hur ljudbilden upplevs – både för er i rummet och för distansdeltagarna. Kanske sitter ni i en yta eller ett rum där pratande kollegor passerar eller där en kaffemaskin är placerad? Idag finns det exempelvis videobars där du kan sätta en begränsning för hur stort området för ljudupptagning ska vara. Ungefär som att sätta upp en osynlig vägg. En annan vanlig sak som många glömmer är att helt enkelt stänga dörren till mötesrummet.

Lycka till med dina möten!

Skrivet av: Petter Damré

Relaterade inlägg

Laddar inlägg