Dags att sluta mejla? Tips för en effektivare vardag

Är det dags att sluta mejla? Jamen tänk på alla olika sätt vi når varandra på. Vi mejlar, messar, ringer, chattar, gör inlägg, statusuppdateringar och skickar kalenderbokningar. Vi använder Outlook, Teams, Sharepoint, Yammer och OneNote. Kanske dessutom WhatsApp med träningskompisarna, Messenger med kreti och pleti, Snapchat med barnen.

Spara

"Jag blir galen av alla notiser"

Det plingar, blinkar och dyker upp i långa listor, inte sällan med en tillhörande känsla av allt vi ”missar” att ta del av. Nyhetsaviseringar, skärmtidsrapporter och instagramlajks.

Det är energislukande, kräver sållande och du behöver välja. Och vi behöver i en arbetsgrupp tillsammans välja hur vi samarbetar, med hjälp av möjligheter som dessa olika sätt ger. Det handlar bland annat om hur vi underlättar för varandra, och respekterar varandras tid och kraft.

Ni som team, arbetsgrupp, behöver välja, och komma överens om vad som ska testas och utvecklas.

Vad teamet behöver komma överens om

  • På vilka sätt kontaktar vi varandra, och om vad?
  • När någon vill något brådskande, hur gör vi då?
  • När vi behöver mötas, i vilken form gör vi det?
  • När vi ska dela dokument med varandra, var gör vi det?

Kanske sluta med något, till och med?

Vad sägs om ni slutar mejla till varandra och i stället använder Teams?
- Nej, så kan man väl inte göra, mejlen är central i hur jag kontaktar folk/lagrar dokument/informerar min personal.
-Ja, fast på 1990-talet var vi några som garvade åt att vi skulle börja mejla saker till varandra i stället för att använda telefon och fax. (Fax!)

Och det här med att sköta bankärenden på internet! 1990-talet också. Vi skrattade kanske: ”Ha! Alldeles för osäkert. Verkar ju galenskap.”

Sen: ”Deklarera på internet?!”

Vissa möten vill vi ha digitalt

Bara för några månader sedan tänkte många av oss att möten, de blir bäst när vi träffas PÅ RIKTIGT. Nu konstateras det: vissa möten vill vi fortsätta ha digitalt. De blir till och med bättre då.

Någon som varit på bankkontoret på besök på sistone? Nej, eller hur? För när vi börjar med nya grejer behöver vi sluta med något annat. Vår kapacitet är trots allt begränsad.

P.S.

Som du vet betyder Teams "Grupper". Det räcker alltså inte med att vi var och en som individer börjar använda Teams. Vi behöver komma överens om hur vi gör tillsammans.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg