Jobba smart med hjärnan
Vår hjärna har svårt att uppskatta hur kort eller lång tid saker tar. Är vi obotliga tidsoptimister kan vi behöva multiplicera tiden med pi för att hamna i närheten av verkligheten och skapa marginaler. Hjärnan gör tvärtom också. Nyfiken på hur vi menar? Läs detta kunskapsinlägg.
Vår hjärna har svårt att uppskatta hur kort eller lång tid saker tar. Vi kan få för oss att en uppgift som vi gör ofta tar ”ingen tid alls”. Vi glömmer alla steg som är involverade eller tror att vi får göra uppgiften under de bästa förutsättningarna. Är vi obotliga tidsoptimister kan vi behöva multiplicera tiden med pi för att hamna i närheten av verkligheten och skapa marginaler. Hjärnan gör tvärtom också. Den kan hitta på att en uppgift tar jättelång tid, så lång tid att det kommer dröja lääänge innan vi hittar den tiden i vår kalender.
Hjärnans grundläggande behov för att jobba smartare
Det vi vet med all tillgänglig hjärnforskning idag är att om vi ska jobba smartare så behöver vi några grundläggande behov; ca 7 - 8 timmars sömn enligt forskarna, näring i förhållande till hur mycket vi rör på oss och trygghet så att vi inte behöver uppleva alltför mycket stress. Men nu kanske du tänker att det vore spännande att utmana ödet för att kolla om du är en utomjordisk supermänniska. Och att dessa grundläggande behov kanske inte alls gäller dig. Då kan du prova att använda dina tids- och energiresurser riktigt oekonomiskt genom att;
- Alltid vara tillgänglig
- Se till att alla signalfunktioner är på i datorn, paddan och telefonen
- Göra allt oviktigt först och skjuta upp det viktigaste till sista sekunden
- Skippa pauser
- Smeta ut tankar på jobbet över dygnets alla timmar
- Aldrig slappna av
- Slarva med kost, sömn och rörelse
- Se till att stora privata projekt alltid sammanfaller med de största arbetstopparna på jobbet
Din hjärna är lat och smart
Din hjärna är lat och smart och den vill göra av med så lite energi som möjligt och tar gärna genvägar. Forskarna säger att vi behöver begränsa stimulansen annars kommer vi att bli olyckliga och deprimerade på lång sikt. Våra förfäder hade knappast problemet med alltför många kickar. Men vi vet en sak till. Det är inte farligt att jobba mycket. Det är farligt att återhämta sig för lite. Det är något vi behöver överväga nu i dessa tider. Kanske dags att ta lite återhämtning tillsammans med dina nära och kära? Så göm allas mobiler, ta fram ett gammalt brädspel, slappna av och umgås - det kommer din hjärna att må bra av!