Hur du tar hand om din hjärna under pandemin?

Hopplöst många timmar i samma position framför en skärm - nej, det är vi inte gjorda för.
Samma, samma och med hög kognitiv belastning är många människors arbetsvardag under pandemin.
Försök balansera upp med att härma skolans fokuserade jobbpass, rast utomhus och glädjesamlande lek.

Spara

Tar man hand om hjärnan?

Vet du att många av oss jobbar mer under pandemin? Längre, intensivare, fler timmar?
Det vittnas om digital trötthet och böjda ostbågskroppar. Även fast somliga promenerar mer så har lejonparten av oss blivit mer stillasittande. Det naturliga "gå ut genom ytterdörren och komma igång" på morgnarna och få den energi som rusningstimmarna ger, trots våra suckar, är mer eller mindre borta.

Något har hänt med rytmen för våra hjärnor och tillvaron kan kännas konstlad.

Några företag vädjar om hjälp med att få till pauser. Ett antal organisationer vill veta hur en teamchef kan uppmuntra till sociala träffar (fast tyvärr digitala de med, suck) och vissa medarbetare önskar få en duvning i hur måendet kan få en hjälp på traven av en väl behandlad hjärna.

En del vill prata mer om existensiella och meningsfulla saker i en tid av ovisshet och oro.

Att skaffa koncentration och vara alert är ett oavbrutet jobb

Du kan inte röra dig lite utomhus på måndag förmiddag och sedan tro att du ska vara koncentrerad och alert resten av veckan. Eller sova mycket en vecka och inget alls veckan efter. Fokus och pigghet är en färskvara! En färskvara som behöver hållas igång ungefär som en öppen eld som behöver få ett vedträ inkastat varje halvtimme. Eller en varm sommardag då kroppen behöver fyllas på med vatten igen och igen. Eller en rygg som vill vila efter en timmes lövkrattning.

Så är det med hjärnans funktion också. Variation, vila, energi. I ett cykliskt mönster. Det här har många av oss blivit varse under hemarbetet och glädjande nog delas det ut tips och råd till höger och vänster och arbetsgivare förstår att de måste ta digitala tröttheten och det stillasittande livet på allvar.

Bra så. Och det är bara att köra på och använda tipsen vi får.

Men det där andra som gör vårt mentala tillstånd lite oroligt? Att inte veta vad som ska hända, vad som kommer ske och NÄR det kommer bli en förändring? Ovissheten i kombination med oro för sjukdom som vi lever med nu kan vara stressande för våra kroppar och knoppar.
Till och med göra oss låga.

Lev ditt liv i det personliga privata och påverkansbara

Let´s go existential!
Givet den stora utmaning som världen går igenom är det viktigt att BÅDE se utåt och ta ansvar för andra och samhället i stort OCH inåt mot oss själva och vårt egna inre liv.
Eftersom ovisshet, isolering, avsaknad av sociala kontakter, kanske noll och ingen mänsklig bekräftelse samt digitala intryck dygnet runt kan verka stressande och hotande för våra hjärnor kan det vara bra att försöka ägna sig åt det som ger kontroll och skapar trygghet.

Uppmärksamma det du har nära dig. Se till att göra mer av det och må gott i det.
En trädgård som säger hej igen i maj, en bok i soffan, en podd under en morgonpromenad, en fika i en park, mycket sömn och de redan älskade och söndertittade komedierna på Netflix.
Signalsubstanser och hormoner kan du nämligen ratta och skruva på så att de jobbar för dig. Så se över dina skratt, inventera antalet humörhöjande intryck, sinnliga rusningar och bocka av din tacksamhetslista för att få fatt i goda kemiska reaktioner i hjärnan som gör dig motståndskraftig.

Jag kan inte svära på att excelarket blit skitkul av en tjugominutersprommis bland vitsippor. Jag kan inte garantera att cykla till kiosken och köpa årets nya Magnumglass tar dig igenom en arbetsvecka.

Men jobbet kommer gå lättare och arbetskollegorna se vackrare ut.

Så 4 snabba tips

  1. Uppmärksamma det du har nära dig. Se till att göra mer av det och må gott i det
  2. Se över dina skratt och inventera antalet humörhöjande intryck
  3. Värna om variation, vila, och energi.
  4. Rör dig utomhus

Relaterade inlägg

Laddar inlägg