Enkla tips vid möblering av kontoret

Att möblera ett kontor är ofta förknippat med en viss osäkerhet. Långt från alla företag har resurser eller behov för att ta in extern hjälp och riskerar att köpa fel storlekar, produkter eller antal. Samtidigt är viljan att göra det själv stor i sann företagsanda. Ta då hjälp av enkla guider för att säkra er arbetsmiljö och era inköp.

Spara

Nedan finns några enkla tips att tänka på vid inköp av inredning - så förenklar ni både processen och ledtiderna för era inköp. Väljer ni det hållbara alternativet med att köpa återbruk halverar ni dessutom kostnaderna för dem.

Mötesrum - hur många får plats?

Hur utnyttjar man den yta man har tillgänglig? Nedan följer några förslag som kan vara enkelt att följa. Förslagen visar de mest frekvent förekommande. När man väljer möbler till ett mötesrum bör man uppskatta hur länge ett möte varar i snitt på sin arbetsplats. Väldigt långa möte kan kräva mer av stolen och då bör man överväga en stoppad stol, gärna med hjul så man kan hålla fötterna igång under mötet. Enklare möte upp till en timme klarar i princip vilken stol som helst, där kan budget och estetik lättare avgöra ditt val.

Arbetsbord - hur möblerar man i ett öppet landskap och i rum?

Om arbetsbordet ska stå för sig själv är det oftast inget problem med vilken plats det tar, men om flera ska stå tillsammans finns här tips på lite olika mått att förhålla sig till. Har man förvaringar som ska stå mellan varje fyrklöver av bord, beräknas avståndet bakom som om det vore en vägg.

Arbetsbord i rum - vad får man plats med?

Hur vet man hur många bord som får plats i ett rum? Nedan följer några förslag som kan vara enkelt att följa som regel. Storlekarna på bord är vanligast förekommande idag. Sitter man flera i samma rum kan det vara bra att addera bordsskärmar och väggabsorbenter för akustikens skull.
Vilken storlek på arbetsbord behöver du? Dom vanligaste storlekarna på kontor är de som är 80 cm i bredd och den som är 160 cm lång är den allra vanligaste idag, men de krymper i takt med att vi behöver allt mindre utrustning på borden. På hemmakontoret är bredd 70 cm vanligast.

Arbetsstol - hur arbetar du med ditt sittande?

I princip alla kontorsstolar på marknaden idag har de ergonomiska funktioner som behövs för din vardag på kontoret. Något att ta ställning till kan däremot vara hur man arbetar, det brukar vara en bra fingervisning om vilken stol man behöver. Man kan lite enkelt dela upp arbetsstolen i tre olika typer.

Enkel arbetsstol - för dig som inte sitter så mycket eller bara i korta stunder åt gången. Med eller utan armstöd, stoppad dyna och hjul ger den dig tillräckligt med stöd för kroppen under de stunder du arbetar vid arbetsbordet.

Sadelstolen - är bäst för den som vill sitta aktivt mot arbetsbordet, gärna i olika sitthöjder för att följa bordet upp mot en halvstående sittställning. Sadelstolen tillåter även ett sittande på olika håll under devisen, att den bästa sittställningen är alltid nästa!

Om du sitter passivt merparten av dagen kan det vara bra att investera i en högre kontorsstol med nack - och armstöd för avlastning. Denna typ av stol har även mer individuella justeringar för dig som kräver lite mer av ditt sittande.

Lunchrum - hur möblerar man?

Möbler för lunchrum är en fråga om typ, höjd och material. Möblerna ska ge variation och är arbetsplatsens naturliga samlingsplats för både information & möte likväl som för lunchlådan.

SOFFOR - Tänk på sitthöjden på soffan om den ska ha ett motstående bord, den bör motsvara sitthöjden på en vanlig stol vilket motsvarar ca 43-47 cm. Soffan kan vara både fristående enheter eller kopplingsbara modulsoffor. Gör det inte så komplicerat, utan våga gärna kombinera olika färger och modeller i rummet för ett levande resultat.

STOL - En lättare skalstol är att föredra då den är lätt att dra in och ut från bordet. Det finns även stolar som har delad rygg/sits vilket underlättar då den är enkel att få grepp om. Ett plus är om den är staplingsbar för full flexibilitet. Kombinera gärna olika stolar och färger, det blir ett extra lyft i inredningen och kan se mer ombonat och avslappnat ut.

BARSTOL - Barpallen finns i två höjder. Sitthöjd ca 65 cm som är tänkt till en bordshöjd på 90 cm, samt ca 78 cm som är tänkt till en bordshöjd på ca 110 cm. Finns både med eller utan rygg. Känns utrymmet trångt är utan rygg att föredra men finns platsen för det är en barpall med rygg bekvämare vid längre sittningar tex lunchmöte.

BELYSNING - En belysning över bordet tillför mycket och är enkelt att tillföra. En lampa till ett litet bord och gärna två till ett traditionellt köksbord i storlek. Belysningen hängs 55-60 cm från bordsskiva till underkanten på lampan för ett bra ljus som inte sticker i ögonen när man tittar över bordet. Vid väldigt långa bord kan man beräkna en lampa / per meter bord i grova drag.

BORD - Det är enklare att möblera med fler mindre bord än ett stort. Behovet kan förändras över tid och en viss flexibilitet är att föredra. Vanligtvis är det 3 höjder att förhålla sig till. Ca 73 cm i höjd för vanlig stol, ca 90 cm för barpall med sitthöjd 65 cm och ca 110 cm för ståbord eller mot barpall med sitthöjd på ca 78 cm.

Hur många platser ryms på ytan? Nedan följer några förslag som kan vara enkelt att följa. Varje yta motsvarar ca 12 m2 - kombinera enkelt flera ytor för variation.

Vinster med att använda återbruk till den fysiska arbetsplatsen.

Att köpa inredning kan vara en kostsam post för många företag. Kostnaden för kontorsmöbler räknas oftast i nyckeltal - dvs kostnad/anställd för sin del av samtliga ytor såsom arbetsplats, lunchrum, mötesrum etc. I grova drag hamnar ett företag med en normal profilering mot sitt varumärke och med huvudsak i funktion, någonstans mellan 25 000 – 35 000/anställd totalt sett.

I regel kan man beräkna att begagnade kontorsmöbler har ett inköpspris på ungefär halva nypriskostnaden och då skulle motsvarande nyckeltal hamna på ca 13 000 - 18 000/anställd totalt sett, så det är klart att den ekonomiska effekten är den mest uppenbara.

Till detta kan man sen addera led & leveranstider. På marknadsplatser för återbrukad inredning kan man välja ut sin återbrukade inredning likt en vanlig e-handel vilket kapar ner ledtiderna och då produkterna redan är producerade blir leveranstiden minimal. Tidsbesparingen här blir då någonstans mellan 4 - 12 veckor.

Vår miljö så klart

Viktigaste besparingen av alla är såklart vår miljö. Enligt SCB genererar de nyproducerade kontorsmöbler som säljs i Sverige 150 000 ton Co2 per år i utsläpp.
Så sammantaget vinner vi alla - på alla sätt - genom att inreda med återbrukad kontorsinredning.

Lycka till med er fysiska arbetsmiljö!

Relaterade inlägg

Laddar inlägg