Hur hittar du rätt i hållbarhetsdjungeln?
Idag ställs höga krav på produkters ekologiska hållbarhet och så även på de interiörer vi arbetar i. Förutom arbetsmiljölagstiftning skall vi också hålla ordning på hur stor miljöbelastning produkter orsakar. För en inköpare eller kontorsansvarig kan det vara svårt att veta hur alla krav skall uppfyllas. I detta kunskapsinlägg får du några enkla riktlinjer att hålla dig till.

Större än du tror
Interiörer väger lätt i många sammanhang. I jämförelse med husbyggnad, fordonsindustri, livsmedel och annat tillmäts sällan möbler och inredning något större värde. Uppfattningen är ofta att det är en marginell industri som inte har stor inverkan på samhällsutvecklingen. Inget kunde vara mer fel, då det faktiskt är en av de större branscherna. Hela värdekedjans aktörer inkluderade omsattes 177 miljarder kronor 2018, och sysselsatte cirka 53 000 personer samma år, (Den svenska möbel och inredningsbranschen, TMF 2020). Det är betydligt större än till exempel stålverks- och metallindustrin, musik- eller bokbranschen.
Som en följd av detta är branschens miljöpåverkan stor. Varje år produceras i Sverige möbler och inredning till ett värde av ca 40 miljarder kronor (TMF 2020), och det slängs cirka 500 000 ton kontorsmöbler varje år (RISE 2017) utan att återbrukas eller återvinnas.
Gropar på vägen
Vad är då viktigt att tänka på för att bidra till ekologiskt hållbara interiörer? Det är många olika faktorer att tänka på:
- energiåtgång
- växthusgaser
- skadliga ämnen
- råvaror
- ursprungsmärkning
För inköps- eller kontorsansvarig kan det kännas som om att det är omöjligt att göra rätt. Det är svårt när det som fungerar för en kategori är fel för en annan. Ryggen är aldrig är fri och till slut kan det kännas som att det enklaste är att backa undan från utmaningen.
Allt ändras fort
Det är sant att ryggen aldrig blir fri. Att göra helt rätt är idag omöjligt, då hållbarhet är ett kunskapsfält som är under snabb förändring. Det som var sant igår är helt fel idag, och vad som väntar är oförutsägbart. Så vad skall en då göra? Hotet mot vår livsmiljö ändras inte, det kvarstår.
Goda råd som inte är dyra
Idag finns det några saker vi kan säga med säkerhet, kan bildar en forskningsbaserad grund för riktlinjer:
- Det bästa är att inte göra något alls.
- Förläng livet på produkterna genom underhåll, skötsel, renovering, reparering, etc.
- När ni köper nyproducerade inredningsprodukter, välj en produktkvalitet som tillåter ett långt liv.
- När ni inte behöver produkterna, sälj dem vidare till någon som vill fortsätta använda dem.
- När ni köper inredningsprodukter, välj i första hand återbrukade inredningsprodukter så att ni bidrar till att förlänga livet på dem.
Gammalt blir nytt
Genom att vårda de interiörer ni har ger ni dem ett långt liv, och det gynnar en ekologisk hållbarhet. En förutsättning är att när det måste köpas nytillverkade produkter skall de vara av en kvalitet som gör det möjligt att underhålla dem under lång tid. Det innebär ofta en högre initial kostnad men vinsten är ändå stor då det inte blir nödvändigt att köpa nya produkter på lång tid. Känslan av nyhet, förändring och utveckling går fortfarande att uppnå genom renovering av produkterna.
Anlita en expert
Att utveckla arbetsmiljöns rumsliga kvaliteter är komplext och svåröverskådligt. En erfaren inredningsarkitekt är expert på att förstå och jobba med kvaliteter i inredningsprodukter, och kan bistå i arbetet med att utveckla arbetsplatsen. Till exempel behövs expertis för att avgöra i vilket skick en interiör är. Vad är värt att spara? Vad är värt att reparera? Hur skall det gå till? Vad skall kasseras? Vad skall köpas nyproducerat? Kunskap om inredningens kvaliteter gör det möjligt för en inredningsarkitekt att avgöra hur en interiör kan bli ekologiskt hållbar. I ett nära samarbete mellan er och inredningsarkitekten kan det som först verkade vara ett oöverstigligt hinder, bli en fördel och framgångsfaktor.