Flytta in naturen med konstgjorda växtväggar och fågelsång

Tänk att uppleva naturen inomhus och alla dess goda effekter. Enligt Folkhälsomyndigheten visar flera undersökningar att naturkontakten främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Så hur gör vi då för att uppnå samma effekter i våra kontor och offentliga miljöer?

Spara

Biomimetik

Biomimetik betyder innovation inspirerad av naturen, dvs. i framtagande av nya produkter och lösningar så tittar man på naturen som förebild. Från att stort fokus har legat på ergonomi så ser fler och fler fördelarna med att även spela på våra sinnen. Idag kan vi med hjälp av ljud och dofter skapa omhändertagande miljöer. Så för att spegla naturen kan vi idag tillsammans med en akustikkonsult ljudsätta växtväggar för att återspegla naturen i den offentliga miljön, kontoret eller i entrén.

En miljö bestående av konstgjord växtvägg ljudsatt med naturljud upplevs som mer rogivande och ljudet hjälper oss att både fokusera och slappna av. Som exempel visar studier att just naturljud har en mycket positiv effekt på oss människor, säger Martin Hallberg, konceptutvecklare och ljuddesigner på Efterklang.

Människan och fågelsångs påverkan.

  • Om man lyssnar på fågelsång varje dag motverkar det stress och förbättrar humöret enligt forskning. Ett par minuter om dagen rekommenderas av Engelska The National Trust, en organisation som arbetar för att bevara Storbritanniens natur och byggnader.
  • I stressfyllda situationer lugnar fågelsång människan. Amsterdams Schiphol Airport spelar fågelsång i en lugn lounge där folk kan slappna av innan flighten.
  • Olika fågelsånger påverkar på olika vis. Alla fågelsånger är inte lugnande. Här behöver man expertis om vilka sånger som påverkar.
  • Förebygger rädsla. Barn blev lugnare när de skulle ta en spruta efter att de fått lyssna på fågelsång upptäckte man på ett engelskt barnsjukhus. Fåglarna sjunger nu för fullt i korridorshögtalarna.
  • Fågelsång kan göra oss mindre trötta. De gjorde en studie på en grundskola i England. Där visade det sig att elever som fick lyssna på fågelsång efter skollunchen hade lättare att koncentrera sig.
  • Fågelsång gör folk avslappnande och stimulerar mentalt samt ger en avslappnad kropp och alert sinne. Oljud gör det är svårt att koncentrera sig och här menar ljudexperter att det finns ljud som fågelsång gör det lättare att fokusera.

Läs mer om detta hos BBC
För den som vill gräva ned sig ytterligare finns det en forskningsrapport från University of Surrey (2013; ”Ratcliffe, Gatersleben, Sowden) att ladda ned; ”Bird sounds and their contributions to perceived attention restoration and stress recovery”.

Skandinavisk natur

Spegla naturen och plocka in den på ett enkelt med en underhållsfri och konstgjord växtvägg där gräs, murgröna, ormbunkar och enris tillsammans ger känslan av att vara utomhus. För en ytterligare dimension låt växterna inspirera till specialframtagna soundscapet innehållande fågelsång från Åkulla bokskogar för att komma närmare naturen, varje dag.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg