Biophilic Design för ökad hälsa och produktivitet

Att vi mår bättre av att vara i naturen är bevisat många gånger om. Men i det urbana samhället är det ofta brist på både tillgång och tid. Hur kan inkorporera naturen i vår vardag? Ett sätt är att ta in den till våra arbetsplatser, och det är både roligt och enklare än vad man tror!

Spara

Evolutionen har inte tagit bort behovet av naturen

Biophilia betyder kort och gott ”kärlek till naturen”. Biophilic Design är ett koncept där naturens element vävs in i designen för att de som befinner sig i den utformade miljön ska få kontakt med och uppleva känslan av att vara ute i den. Det är ett innovativt sätt att designa platser där vi bor, arbetar och lär. Behovet av att vara ute i naturen ligger djupt rotat i oss, vare sig det är medvetet eller undermedvetet. Att återanknyta till den förbättrar vår hälsa och vårt välmående. Forskning visar att inkorporering av naturliga element i byggda miljöer minskar stress, sänker blodtrycket, ökar produktivitet och kreativitet samt upplevelse av att man mår bättre.

”Biophilia is the passionate love of life and of all that is alive… whether in a person, a plant, an idea, or a social group” - Erich Fromm, The Anatomy of Human Destructiveness

Det finns massvis av möjligheter

Arbetsplatsen. Vi tillbringar en så stor del av vår vardag där. Det pratas mycket om ergonomi, mötesplatser och rörelse. Men var är naturen, som faktiskt är väldigt viktig för att vi ska må bra? Det finns fler sätt att väva in den i vår vardagsmiljö än att ta in några krukväxter. Här kommer några tips på hur du kan använda Biophilic Design på din arbetsplats (eller varför inte i hemmet!).

Naturligt ljus
Förutom att ljus gör oss gladare ger det oss en känsla av att kunna orientera oss. Att kunna se årstiderna skifta och vilket väder det är kan skapa en känsla av trygghet.

Vatten
Här finns det så många möjligheter! Förutom exempel som fontäner, dammar och akvarier kan du ta in detta element genom ljud. Tänk på hur lugnande det är med ljudet av vågor eller vattenfall…

Eld
Detta kanske känns lite trixigt att få till, men det går, och är ett element som ofta glöms bort när det kommer till arbetsplatser. Det bidrar med värme (både i luften och färgmässigt), lugn rörelse och en känsla av lugn.

Växter
Såklart! Använd er av många växter i grupp, sätt upp en växtvägg, skapa en pergola – eller varför inte en trädkoja? Använd dig av växter med olika egenskaper: det finns de som renar luften och filtrerar bort skadliga ämnen till exempel.

Indirekt Biophilic Design

Om det är svårt att få till något av det ovan, eller om budgeten är lite tight, finns det andra lite enklare sätt att på ett indirekt vis ta in naturen i din arbetsmiljö. Till exempel kan du använda dig av naturliga material på möbler och textilier, såsom obehandlat trä, linne och skinn. Formge rum med grönskande skog med hjälp av fototapeter och mattor i jordnära färger. Idag finns det också en uppsjö av belysningslösningar för att ge ett rum verklighetstroget naturligt ljus. Skapa väderlekar med hjälp av temperatur. Använd ljud med till exempel vattenporlande eller fågelsång. Skaffa en kontorshund eller ett akvarium med fiskar. Bara fantasin sätter gränser för vad du kan göra med Biophilic Design!

Relaterade inlägg

Laddar inlägg