Biophilic design – tänk innanför boxen. Hela boxen.

Hur är din relation till växter och växtinredning på jobbet? Eller biophilic design? Kanske stannar den vid en övervintrad benjaminfikus i fikarummet. Eller en kusligt kontaktsökande murgröna på receptionsdisken? Ingen fara. Här får du både inspiration och konkreta tips som tar din arbetsplats, från benjamin till biophilic.

Spara

Växtinredning idag är så mycket mer än enstaka växter och blommor. Istället handlar det om att använda växter strategiskt för att skapa smarta funktioner på arbetsplatsen, få in naturen i arbetsdagen och få medarbetarna att må bra.

Okej, stopp. Stopp, stopp, stopp. Nu får ni väl ge er, kanske du tänker.

Strategiska växter?

Nu har vi väl ändå gått för långt i det här landet?

Faktum är att växter har mycket större påverkan på oss än många tror. De påverkar vårt välbefinnande. Och de kommer i alla möjliga former och färger. Idag placerar vi växter i möbler, i växtväggar, i tak och i belysningsarmaturer. De tillför liv och syre och hjälper till att skapa nya ytor i alltifrån öppna landskap till mötesrum och fokuszoner.

Så med en genomtänkt växtdesign kan du idag skapa både bygga ny funktionalitet och skapa visuella effekter på din arbetsplats. Därför har växter idag blivit en naturlig del av många arbetsplatsers strategi för att skapa attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatser.

Växter har helt enkelt blivit en del av den fysiska arbetsplatsstrategin.

Strategiska växter.

Som på bilden nedan, där växter och en pergola tillsammans bildar ett ombonat rum i rummet.

Eller här, där en växtvägg dämpar ljudet och samtidigt tillför både känsla och doft i företagets matsal.

Eller här, där integrerade växter i belysningsarmaturen skapar en organisk, naturlig känsla.

Eller här, där växter tillsammans med mobila bord och whiteboards skapar ett tillfälligt projektrum i ett kontorslandskap.

Dessutom kan växter användas som rumsavdelare och dämpa ljud i öppna landskap. På bilderna nedan används rumsavskiljare med växter, istället för tygskärmar.

Det är ganska långt ifrån en förtorkad benjaminfikus i fikarummet.

Men vad är inte biophilic design?

Om biophilic design handlar om att använda växter för att uppnå resultat och bygga smart funktionalitet; vad är inte biophilic design?

Ett tydligt exempel är att man har en ”tom hörna” som man fyller upp med en blomma. I receptionen, i mötesrummet eller i matsalen. Man placerar för att fylla ett utrymme, inte en funktion.

Med biophlic design tänker man alltså tvärtom; man vill placera växterna centralt i rummet där så många som möjligt kan uppleva dem. Man vill få maximal funktion.

Så för att avsluta: när du planerar växtinredning och växter till kontoret, tänk på följande:

  • Tänk inte bara golv, tänk hela platsen, inklusive väggar, tak och möbler
  • Fundera på vad ni som arbetsplats vill förmedla och vilka växtlösningar som tar er dit
  • Sprid inte ut växterna där det verkar vara lite tomt. Tänk istället: hur kan vi öka kreativiteten, eller skapa rum för återhämtning? Hur kan vi få medarbetarna att må bra?
  • Vilka syften har era olika rum (mötesrum, entré, kontorslandskap, zoner) och hur kan växter hjälpa till att uppfylla dem?

Relaterade inlägg

Laddar inlägg