Ett kontor med atmosfär

När en verksamhet tar kontakt med en inredningsarkitekt handlar det ofta om att få hjälp med att göra kontoret mer funktionellt, effektivt och snyggt. Detta är tre viktiga komponenter för en bra arbetsmiljö men det finns en fjärde, mer förbisedd, aspekt som också har en stor påverkan för hur kontoret upplevs: Atmosfären. I en tid då möjligheten att arbeta hemifrån eller på distans blivit allt bättre kan en god atmosfär bli allt mer betydelsefull för att locka medarbetarna att komma till kontoret.

Spara

Atmosfären är det du upplever när alla sinnesintryck vävs samman, processas av din hjärna och silas genom dina tidigare erfarenheter. Utan människor som upplever en miljö finns ingen atmosfär.
Många förknippar kanske begreppet mer med restauranger eller hotell än kontorsmiljöer men faktum är att alla platser har atmosfär. Och den påverkar oss, så det är klokt att medvetet arbeta med den.

Att medvetet arbeta med arbetsplatsens atmosfär

Vilken atmosfär man vill eftersträva skiljer sig från verksamhet till verksamhet.
Som utgångspunkt kan du börja med att fundera på två saker:

  • Vad vill jag att jag och mina medarbetare skall känna när vi kommer till arbetsplatsen?
  • Vad vill jag att våra gäster skall uppleva?

När du funderat klart är det dags att ta fram den sensoriska verktygslådan. Är önskemålet till exempel en avslappnad och hemtrevlig atmosfär skulle några verktyg kunna vara att välja ett golvmaterial som är skönt att gå på utan skor, doften av nybakat bröd varje måndagsmorgon och att låta lokalradion spela i entrén. Vill man istället åt en mer påkostad och exklusiv atmosfär skulle kanske mjuka böljande sammetsgardiner, doften av cederolja och ljudet av klackar som klapprar mot stengolv göra jobbet.
Ju fler sinnesintryck som samverkar desto mer effektfull kan atmosfären bli. Här gäller det att lyfta blicken och inte bara koncentrera sig på möbler. Andra faktorer kan påverka upplevelsen av rummet minst lika mycket, tänk bara på hur ett starkt ljus kan förstöra hela stämningen på nattklubben när lysrören tänds och det är dags att gå hem eller hur ett brummande fläktljud kan vara det enda man minns från en intressant föreläsning.

Inte bara fysisk miljö

Atmosfären går dock inte att reducera till endast lokalfrågor. En stor del av stämningen på arbetsplatsen avgörs av dina kollegors beteenden och bemötande, vilket gör att ett aktivt arbete med kulturen på arbetsplatsen gärna får ske parallellt med gestaltandet av den upplevda miljön. Har du stressade och sammanbitna medarbetare som inte upplever sig ha tid att säga hej kommer inte några tända värmeljus i foajén rädda atmosfären. Med det sagt så kan en väl utformad arbetsmiljö också påverka hur man beter sig i den. Ett exempel på detta är när man kommer in i ett ombonat rum med dämpad belysning och automatisk sänker rösten.

Ett första steg

Känner du dig sugen på att påverka atmosfären på din arbetsplats? Som du redan förstått är det många olika parametrar som spelar in och kanske känns det svårt att veta hur man skall börja. Ett första steg kan vara att kontakta en erfaren inredningsarkitekt som är van att arbeta med stämningsfulla rum. Vill du hellre prova på egen hand kan du till exempel börja experimentera med ljudsättning. Ställ en högtalare i entrén och spela lite musik, det gör stor skillnad. Oavsett var du börjar så har du redan fått en bra start när du är medveten om att kontoret har något mer att erbjuda än bara en effektiv, funktionell och snygg plats att arbeta på.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg