Co working-spaces - vilka hyresvillkor gäller?

Coworking har glidit upp som ett attraktivt alternativ till att hyra egen lokal för sin verksamhet. Många ser det som ett effektivt och flexibelt sätt att arbeta, men vilka hyresvillkor gäller egentligen?

Spara

Hur lång är uppsägningstiden?

Den vanligast förekommande uppsägningstiden på coworking spaces är 3 månader. Varför då? Jo, grundtanken med coworking är att den som hyr inte ska behöva låsa upp sig i långa hyreskontrakt. Det förekommer dock både kortare och längre uppsägningstider.

Vad betalar jag i hyra?

För att sitta som hyresgäst i ett coworking space kan hyresnivån variera väldigt beroende på vad man som hyresgäst väljer för aktör och medlemskap. Hyran kan ligga på allt från ett par tusen till det tiodubbla per person och månad.

Har jag besittningsskydd?

De flesta coworking spaces skriver generellt bort besittningsskyddet i ett tilläggsavtal. Det innebär att den som hyr inte har någon rätt att sitta kvar i lokalerna utan uthyraren kan ofta säga upp på samma villkor som den som hyr.

Det kan vara bra att ställa en extra kontrollfråga vid tecknande av medlemskap om det finns några förändringsplaner inom den närmsta tiden som kan komma att påverka just de ytor som du ska ha tillgång till.

Tänk på

  1. att ha koll på uppsägningstiden från både ditt och uthyrarens håll.
  2. att jämföra aktörer ordentligt kring vad som ingår i medlemskapet och vilka tillägg som finns utifrån dina behov.
  3. att fråga om det finns några förändringsplaner inom den närmsta tiden som kan komma att påverka just de ytor som du ska ha tillgång till.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg