5 vanliga önskemål gällande inredningen på kontoret

Det är mycket att tänka på när det är dags att inreda kontoret. Ta chansen att fråga medarbetarna om deras önskemål gällande inredningen. Delaktighet är en viktig nyckel för ett bra slutresultat.

Spara

Vad får oss att trivas på kontoret?

Ofta har man som arbetsledare fullt upp med den dagliga verksamheten och att leda medarbetare i det dagliga arbetet. Ibland är det då lätt att glömma att se alla som individer med olika behov för att kunna trivas på arbetsplatsen och kunna göra ett bra jobb. Om vi trivs på vår arbetsplats blir vi mer effektiva.

Men för att veta vilka behov och önskemål som finns på just er arbetsplats är det viktigt att börja med att ställa frågor. Vad behöver era medarbetare för att trivas och vara effektiva på arbetet?

Även om en del svar kan vara väldigt specifika och kanske omöjliga att tillgodose så har medarbetaren alla fall fått en chans att framföra sin önskan och på så vis vara delaktig i utformningen av sin arbetsmiljö. I de flesta fall handlar det om sådant som borde vara självklart och av intresse för en bra arbetsledare och tillgodose. Dålig belysning och störande ljud är det vi verkar störa oss mest på våra arbetsplatser. Nedan har vi listat de vanligaste önskemålen vi brukar få när vi ställer frågan på arbetsplatser som vi ska inreda.

5 vanliga önskemål gällande inredningen på kontoret

  • Bättre belysning
  • Dämpa ljudnivån
  • Mer växter
  • Sköna soffor, sittsäckar och fåtöljer för varierande arbete och kortare möten
  • Mer ombonad känsla i form av detaljer såsom tavlor och gardiner

Hur kan man förbättra ovan punkter?

  1. Bra dagsljus och rätt belysning är helt avgörande för hur glada vi är som medarbetare – och hur produktiva vi är. Genom evolutionen har dagsljuset varit med och format oss som art. Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Lunds Universitet som forskar kring ljusets påverkan på människan, beskriver att ljuset är helt centralt för oss, inte bara för att vi ska kunna se och arbeta, utan även för att det styr vår vakenhet och sömn. Vissa av oss har en lite snabbare eller långsammare biologisk klocka, och dagsljuset har en viktig uppgift i att synkronisera våra dygnsrytmer. Placera arbetsplatser i närheten av dagsljus så gott det går. Se över vilken typ av belysning ni har på kontoret. Undvik ljuskällor som flimrar, vilket skapar en undermedveten stress. Undvik glansiga ytor på skrivbord och mötesbord som bländar och gör oss trötta.
  2. Se till att planera och inreda kontoret så att rätt arbetsuppgift sker på rätt plats. Ge medarbetare chans att kunna välja att sitta mer ostört och avskiljt när de behöver för fokusarbete. Placera kaffemaskinen lite avskilt nära en loungeyta för att skapa fler spontana möten men även för undvika att störa de som sitter och arbetar. Textilier och ljudabsorbenter kan givetvis vara till stor hjälp när det gäller akustiken men man måste börja med planeringen av arbetsplatsen.
  3. Om ni inte har möjlighet att ta hand om äkta växter själva finns det många företag som tillhandahåller växtservice och det finns även många konstväxter som idag ser väldigt äkta ut. Dock förlorar man fördelen som äkta växter ger i form av luftrening och känsla. Men de är absolut bättre än inga växter eller döda äkta växter!
  4. Flexibilitet blir allt viktigare för medarbetare. Fler och fler kontor börjar arbeta i skift så att inte alla medarbetare är inne på kontoret vid samma tillfälle. Samtidigt måste arbetsplatsen kunna vara flexibel och kunna anpassas för olika tillfällen då antalet kanske varierar. Även om inte alla har ett eget skrivbord finns andra arbetsplatser att tillgå. Tex. mötesrum eller sköna soffor och fåtöljer. Efter mer hemarbete har även fler vant sig vid att sitta bekvämt i en soffa eller fåtölj och arbeta. Sittsäckar kan flyttas runt och går ofta att samla ihop när de inte används. De är även ett bra sätt att få in mer färg i inredningen.
  5. Textilier och tavlor är ett enkelt sätt att skapa en mer ombonad känsla på kontoret. Beroende på hur lokalen ser ut och era behov finns det olika alternativ. Tunna, skira gardiner ge en ombonad känsla utan att stänga ute allt ljus. Medan en tjock sammetsgardin dämpar mer ljud, skärmar av och skyddar mot insyn. Vad gäller tavlor beror detta på vilken känsla ni vill förmedla. Det finns många hemsidor med posters som kan tillföra färg och form till en billig peng. Gröna naturmotiv är ett säkert kort om ni känner er osäkra på motiv. Mattor tillför färg, dämpar ljud och ger en mer ombonad känsla.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg