Inredning - ett verktyg för att förmedla rätt känsla

Inredning påverkar oss och hur vi mår vare sig vi vill eller inte. "Man får aldrig en andra chans att skapa ett första intryck". Inredning är ett verktyg för att förmedla rätt känsla till kunder och locka rätt medarbetare

Spara

Vilken känsla vill ni förmedla?

Den något utslitna men sanna frasen, "Man får aldrig en andra chans att skapa ett första intryck", stämmer väl in på hur företag uppfattas av kunder och medarbetare när de kommer in i deras lokaler för första gången. Även om vi idag vant oss vid mer arbete hemifrån kommer vi även fortsättningsvis att behöva mötesplatser där vi kan ha fysiska möten och ta emot kunder. Dessa behöver upplevas representativa för respektive verksamhet och visar företagets personlighet.

Stolthet och en starkare företagstillhörighet

Lite beroende på företagets storlek brukar det finnas en grafisk profil och mer eller mindre tydliga riktlinjer för hur företaget ska representeras i olika forum. Det som ibland glöms bort i allt fokus på det digitala är hur själva kontoret ser ut och vilken känsla det förmedlar till besökare och medarbetare.

Även om man inte har så mycket kundbesök så är det viktigt att vara en attraktiv arbetsplats som tilltalar nya medarbetare och får den nuvarande medarbetare att trivas. Om inredningen rimmar med företags personlighet är det lättare för medarbetare att känna stolthet och en starkare företagstillhörighet.

Entrén behöver rimma med hemsidan

Entrén är besökarens första intryck fysiskt av ett företag. Fundera på hur just er entré ser ut och vilken känsla den förmedlar. Försök att se den med objektiva ögon. Ofta har en besökare redan fått en bild av ert företag via er hemsida och sociala medier. Då är det en fördel om inredningen rimmar med den känslan eller till och med överträffar den. Står där några överblivna fåtöljer, en bortglömd vissen växt och kartonger med leveranser som ingen har hunnit ta hand om? Tänk på vilket intryck det ger era besökare och medarbetare. Enhetliga möbler, behaglig belysning, fräscha växter och textilier är ett enkelt sätt att ge ett bra första intryck. Det behöver inte vara dyra designmöbler, helt, rent och enhetligt räcker långt.

Inredningen- ett verktyg

För att verkligen skall kunna använda inredningen som ett verktyg krävs lite mer eftertanke. Vilken personlighet har ert företag? Vilken sorts medarbetare vill ni attrahera? Några exempel...

  • Våga sticka ut: Ett innovativt och kreativt företag bör inreda sitt kontor lite mer vågat med mer färg och egen identitet i sin inredning. Visa att ni är kreativa redan i er inredning även om det inte har direkt med er verksamhet att göra. Inred gärna med färgglada väggar eller varför inte ett färgat golv eller matta, möbler i olika färger och former, tavlor med personliga motiv, gärna olika loungegrupper där man kan sitta och jobba eller ta avslappnade möten, stora anslagstavlor eller hela väggar där ni visar era kreativa projekt. Våga sticka ut!
  • Miljömedvetet: Är miljömedvetenhet en viktig del i er verksamhet bör det givetvis speglas även i er inredning för att inge trovärdighet. Inred med mycket naturmaterial, gröna växter, gärna andrahandsmöbler och möbler av god kvalitet med lång hållbarhet. Hållbarhet är viktigt att tänka på oavsett stil och känsla.
  • Skapa känsla: Om er verksamhet behöver inge en mer seriös, trygg och förtroendeingivande känsla är det ofta bättre att gå på en lite lugnare mer dämpad färgskala. Heltäckningsmatta eller mattor, mycket textilier i form av gardiner och tyg eller läderklädda möbler ger en mer ombonad och trygg känsla.

Hälsa prestation och välmående

Många underskattar vikten av inredningen på kontoret och känslan den inger. Det finns idag mycket forskning som visar på hur en bra och trivsam arbetsmiljö kan öka medarbetarnas välmående vilket i sin tur ökar produktiviteten. Hjärnforskaren Katarina Gospic och inredningsdesignern Isabelle Sjövall presenterar intressanta rön i sin bok Neurodesign: inredning för hälsa, prestation och välmående. I boken beskriver de hur människor påverkas av sin fysiska omgivning och hur man skapar de bästa förutsättningarna för välmående och produktivitet både på jobbet och i hemmet. Tips om var du kan beställ boken

Se inredning som ett sätt att investera i er verksamhet och era medarbetare.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg