Kreativa rum gynnar verksamheten. Men ska vi verkligen leka på jobbet?

Som barn gör vi det helt naturligt, och det förväntas av oss. Men plötsligt är vi vuxna och allt ska vara så allvarligt. Och på arbetsplatsen är det grått och vitt med tråkiga praktiska möbler. Fast nuförtiden vet vi mer om vad vi behöver, om vi tar till oss forskningen. Och en av sakerna vi behöver är lek. Men ska vi verkligen leka på jobbet?

Spara

7 aktiviteter håller hjärnan i trim

Lek är en av hjärnans viktiga maträtter. Redan för många år sedan presenterade – hjärnans tallriksmodell. neuroforskarna David Rock och Daniel Siegel ”The Healthy Mind Platter”

Genom den berättar de om sju typer av aktiviteter som vi människor behöver växla mellan flera gånger dagligen för att hålla hjärnan i trim – och därmed må och prestera bra.

Dessa 7 aktiviteter är

  1. Fokus – arbeta utan att bli avbruten
  2. Samvaro – tid för relationer & samspel
  3. Rörelse – gärna pulshöjande aktiviteter & motion
  4. Lek – lekfullhet, humor, glädje
  5. Sömn – på natten & power naps
  6. Reflektion – stillhet & reflektion
  7. ”Bara vara” – varva ner, inte göra något särskilt

Lek hjälper oss lösa problem

Ja, nu såg du att en av de sju rätterna på hjärntallriken är lek! Jaha, men vad menar vi med det då, på jobbet? Hur skapar vi lekfullhet och kreativitet på jobbet? Vi tänker att det handlar om att använda fantasi, utforska, bygga på inre lust, låtsas lite ”som om” samt testa nya saker och sätt. Lekfullhet i ditt arbete kan dessutom leda till flow.

Lek håller hjärnan ung och ökar dess flexibilitet. De kopplingar vi har i hjärnan växer och nya celler bildas. Det låter ju som något en arbetsgivare kan dra nytta av, eller hur?
När vi är kreativa provar vi nya saker på lättsamma sätt – vi blir glada och nyfikna. Vi ökar förmågan att skapa nytt och inte minst: att hantera förändringar! Vi kan dessutom hitta lösningar på problem.

Skapa miljöer som underlättar lekfullhet

Lekfullhet kan vi förstås skapa själva, men om miljön utformas med samma intention så underlättar den för oss.

Vissa arbetsplatser erbjuder lekrum för medarbetares barn som är på besök. Nu när ni ska göra om eller flytta vill vi uppmana er att skapa ett sådant rum – och att utveckla det till att också bli en kreativ plats för alla medarbetare. Från junior lounge – till creative lounge.

Håll utvecklingsmötet där, det jobbiga samtalet, projektstart, när idéerna sitter fast, när jobbet känns extra motigt eller du är extra stressad. I ett kreativt rum kan du kanske sitta skönt, känna dig lite avslappnad.

Låt rummet sticka ut

I det här rummet använder vi andra färger och utmanar det invanda. Vi skapar en miljö för kreativitet och lek. För att stimulera hjärnan behöver vi ha olika material och andra färger.

Tips

  • Använd färger som sticker ut ur det övriga kontorskonceptet. Målade väggar eller tapet.
  • Välj en annan matta än den som vi hittar i övriga huset.
  • Bygg in lite plåt- eller trähyllor.
  • Använd många blommor och växter,
  • Välj en helt annan belysning, mer åt ”hembelysning”-hållet.
  • Om ni vågar: varför inte måla taket i en helt annan färg?

Får man göra så hos oss?

Men hallå! Sova på jobbet? Slappa på jobbet? Spela pingis och leka på arbetsplatsen?! Jag är ju här för att jobba. Det här har jag inte tid med.

Nej, så kanske det känns. Vi har med oss vanor och föreställningar om vad man bör göra som en vuxen arbetande seriös professionell människa. Och det är nog dags att rucka lite på dem.

Använd slantarna smart – kreativitet behöver inte vara dyrt

Läs forskningen. Och fundera på hur en välmående verksamhet presterar och utvecklas jämfört med en där man inte ”får” eller ”bör” göra saker på nya sätt. Testa litegrann med något nytt.

Och du som har möjligheten att utmana verksamheten ordentligt genom att skapa ett nytt kontor: våga ta ut svängarna. Det behöver inte kosta mer. Det kräver däremot lite fantasi. Och så kanske en del fakta som argument till vad lek och kreativitet kan bidra till i verksamheten.

Lycka till!

Relaterade inlägg

Laddar inlägg