Fyra myter om ljusdesign: vad gör en ljusdesigner, egentligen?

Ljusdesigner. Smaka på ordet. Ljus. Design. Designer. Känns det lite…luddigt? Prova med belysningsprojektör istället. Hur låter det? För projektering är en viktig del av ljusdesignerns roll. Men ordet upplevs helt annorlunda. Kanske är det ordet design som spökar? Vi tyckte det var dags att reda ut begreppen – och punktera några av de vanligaste myterna om ljusdesign.

Spara

Men först, vad gör en ljusdesigner?

Är det kanske någon som kommer in på bygget i sista sekund och ser till att lamporna hänger rätt?

Eller den som designar lamporna?

Kanske är det en viktigpetter som justerar LED-lampornas färgtemperatur med en halv grad Kelvin, utropar ett triumfatoriskt ”Voila!” för att sedan dramatiskt storma ut ur rummet med näsan i vädret?

Njae.

Men, skämt åsido, så det finns nog en del myter om ljusdesignerns roll. Och det kanske inte är så konstigt, särskilt som det är en ganska ny yrkestitel.

För att förstå en oberoende ljusdesignerns roll bättre kan det därför vara bra att backa bandet en smula.

Låt oss kika på ordet design.

Ordet kommer ursprungligen från det latinets designare. I antikens Rom betydde det ungefär ”att rita upp en plan” - helt enkelt att måla upp en väg framåt (på en bit papyrus).

I modernt språkbruk har dock begreppet, i alla fall i Sverige, mer kommit att handla om utsmyckning och estetik. Och det är nog en av anledningarna till att vi lätt missuppfattar ljusdesignerns roll.

För design handlar i sin ursprungsform minst lika mycket om planering som att rita. Lika mycket om funktion som form.

Det är själva grunden för ljusdesign.

En ljusdesigner arbetar med helheten. Från projektering och planering av belysningens ekonomi och ergonomi, till hur den ska utformas för att passa både rummet och människan.

Det är ganska konkreta, handfasta saker. Långt ifrån halva grader Kelvin och dramatiska sortier.

Men ljusdesign omges ändå av viss mystik.

” - En ljusdesigner ser till att det finns ljus där ljuset behövs och när det behövs. Inte jämnt fördelat, över hela rummet, dygnet runt. Ljusdesignern hjälper dessutom kunden att välja armaturer av bra kvalitet som håller i längden – inte de som kostar minst i inköp.” Carolin Fischer, Ljusdesigner

Låt oss kika på några av de vanligaste myterna!

”En ljusdesigner designar lampor”

En ljusdesigner kan ta fram lampdesign, men det hör inte till vardagen. Ljusdesignerns fokus är istället att hjälpa sin kund att välja rätt lampor och armaturer i det stora utbud som finns. Målet är att välja produkter som ger en bra arbetsmiljö, passar byggnadens arkitektur och uppfyller Arbetsmiljöverkets regler. Om man inte hittar produkter som passar kan ljusdesignern vara behjälplig att rita nya eller anpassa befintliga.

”En ljusdesigner säljer lampor”

Ljusdesigners är konsulter som erbjuder expertis och erfarenhet. Man tjänar inte sina pengar på att sälja armaturer. Faktum är att det är precis tvärtom; ljusdesigners värde är att ge oberoende råd och välja de produkter som passar bäst för varje projekt (utifrån budget och krav). Då får inte försäljningsmarginaler och inköpsvolymer påverka.

”Vi behöver ingen ljusdesigner, det jobbet gör elinstallatören gratis.”

Elinstallatörer är proffs på el och installation, ljusdesigners på att planera ljussättning och dess effekter på rummet och människan. För att få en optimal belysningslösning, både ekonomiskt och ergonomiskt, bör ljusdesignern fokusera på belysningen och elinstallatören på installationen.

Allra bäst resultat får man när designer, installatör och arkitekt har ett nära samarbete redan tidigt i ett projekt. Då får uppdragsgivaren en kostnadseffektiv lösning där teknik, ergonomi och estetik går hand i hand. Genom att, till exempel, välja dyrare armaturer som är enklare att montera och installera kan man spara både tid och pengar i projektet utan att göra avkall på varken teknik eller estetik.

”Det är dyrt med en ljusdesigner”

Att anlita en expert såsom en arkitekt eller en ljusdesigner är såklart inte gratis. Men tänk på vad vi sa ovan – värdet som en ljusdesigner erbjuder är inte främst att dekorera lokalerna med snygga armaturer. Värdet ligger i planering och bevakning av helheten och genomförande - estetik, teknik och människa.

Att anlita en ljusdesigner innebär att man får en ljuslösning som blir rätt från början, vilket också ger bättre förutsättningar för att spara pengar totalt i projektet. Ljusdesignern ser till att hitta lösningar som är kostnadseffektiva, i längden, och som skapar en god, trivsam och hälsosam arbetsmiljö.

Sammanfattningsvis:

Bra belysning är viktigt för att skapa en bra arbetsmiljö. Belysningen ska både vara funktionell och estetiskt tilltalande. Så när du väljer belysning för ditt nästa renoverings- eller nybyggnadsprojekt, prata med en oberoende ljusdesigner först.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg