Mer syre och lägre ljudnivå med grönt på kontoret

Att använda växtinredning som rumsavdelare sänker ljudnivåer och ökar samtidigt syresättningen i inomhusmiljöer på arbetsplatsen.

Spara

Visste du att?

  • Växtlighet på arbetsplatsen bidrar till att dämpa ljudnivåer även i öppna landskap
  • En växtvägg kan förbättra luftkvaliteten och ger ett maffigt intryck
  • Gröna byggnader blir tysta, lugna och trevliga att vara i

Om du någon gång har suttit framför en dator i ett öppet kontorslandskap och försökt arbeta samtidigt som telefoner ringer, besvaras och människor rör sig fram och tillbaka så vet du själv hur svårt det kan vara att koncentrera sig. Förmiddagen kanske går bra, möjligen den där timmen efter lunch. Men sen blir det svårare.

Det är sannolikt inget ovanligt problem på många arbetsplatser att produktiviteten sjunker på eftermiddagen. Syrenivåerna minskar i lokalen och energidepåerna är uttömda hos många.

Gröna metoder för bättre arbetsmiljö

Ett relativt enkelt sätt att förbättra arbetsmiljön är att införa fler växter på arbetsplatsen, om det så bara är krukväxter vid arbetsplatserna. För den som vill dyka djupare i vilka sorters växter som tar upp vilka ämnen från luften, gjorde amerikanska NASA en studie 1989. Vanliga växter som fredskalla och aloe vera nämns bland växterna som tar upp skadliga ämnen och syresätter luften. Källa
Att andas frisk och ren luft är viktigt för att vi ska orka arbeta och prestera. Ett heldagsmöte för en styrelse eller ledningsgrupp i ett litet konferensrum kräver kanske att gruppen ska fatta tuffa beslut. Det är inget som någon vill göra i ett kvavt utrymme.

Enligt studier kan sjuktalen minska med mellan 15 och 35% i gröna kontor. Forskning visar att människor helt enkelt mår bättre av att vistas i gröna kontor. Det innebär en stor positiv verkan för produktiviteten på arbetsplatsen Källa 1 Källa 2
Källa 3

Växtväggar får stor effekt på luft och ljud

Det finns idag växtväggar som är uppkopplade mot internet för att mäta effekterna de får på luftkvaliteten. Mätningarna visar att de har god påverkan på inomhusluften i området kring växtväggen. Samtidigt visar studien från NASA som citerades ovan att en krukväxt får effekt på ett område av ungefär 9.3 kvadratmeter. Att ha växter i blickfånget hos varje medarbetare är en bra sak att börja med.

Växter får dessutom en dämpande effekt på ljudnivåerna, även i öppna kontorslandskap. Att avskärma med växter istället för bokhyllor och hurtsar kan därför fungera bra för att hålla igång personalens kreativitet, även under eftermiddagen. Källa

Tips

Crassula ovata, "Paradisträd" är en suculent, fetbladsväxt från Sydafrika. I Sverige har den funnits sen mitten av 1800-talet. Trivs utmärkt i torr inomhusluft och lagrar effektivt koldioxid i bladen även nattetid. Växtodlare anser att den därför är bra att placera i ett sovrum.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg