Rum för kommunikation och glädje

Många av oss spenderar lika mycket vaken tid på sitt arbete som hemma. Ofta inomhus och i elektriskt ljus. Att rätt belysning, och anpassning av den, underlättar för möjligheten att göra ett bra arbete och vara produktiv är vedertaget inom forskningen.

Spara

Om färgtemperatur och arbetsglädje

För en liten tid sedan hade jag besök på kontoret där ljussättaren från Riksteatern, Dag Engström, berättade om en standard som heter TM30-20. Detta är utveckling av ett nytt verktyg för att bedöma färger men också ett nytt sätt att jobba med ljus och färg. Dags beskrivning av färg och ljus var målande och inspirerade. Det gav förståelse för att ljus och färg hänger ihop. Inom teatern har man redan börjat acceptera denna standard. Detta känns ju helt naturligt. Inom teatern jobbar man mycket med att skapa stämningar som måste ge en riktig känsla, av det man vill berätta om. Ljuset är oerhört viktigt för bilden. Här finns möjlighet att lära av teaterns ljussättare, hur man skapar olika atmosfärer som skapar arbetsglädje och öppnar för kommunikation.

Det är bara i ljuset vi kan se färg

Den kan vara liten till storleken, men näthinnan är en av de mest mirakulösa delarna av människokroppen. Näthinnan är bara 0,5 mm tjock och innehåller över sex miljoner tappar, otroligt effektiva fotoreceptorer som känner av färg, fina detaljer och snabba rörelser, samt 120 miljoner stavar som möjliggör natt- och perifert syn. Näthinnan är ansvarig för att översätta en fokuserad bild till en serie elektriska impulser som överförs via synnerven till hjärnan för att skapa ett av de viktigaste sinnena i mänskligt liv: synen.

Den mänskliga hjärnan är en superdator, en mycket kompetent hårdvara som kräver avancerad mjukvara i form av färg och ljus för stimulans och näring, annars blir den uttråkad.

Precis som med människans övriga sinnen såsom lukt, smak, ljud m.m. så skiljer sig upplevelsen av färg mellan olika individer. En färg kan upplevas som varm, kall, ljus, mörk, intensiv, dov, lugnande o.s.v. Hur olika färger uppfattas beror till stor del på en persons kulturella bakgrund, dess kön, ålder, tidigare erfarenheter o.s.v. T.ex har inuiterna en lång rad olika vita färger som för människor från andra kulturer uppfattas som en enda färg. Detta beror givetvis på deras omgivningar som till stor del är täckta av ett vitt snö eller istäcke. Förutom ljusförhållandena så påverkar ett föremåls storlek vår upplevelse av färgen. Alla som någon gång valt tapeter eller färg till huset vet att färgen ger olika intryck när den ses på en liten avgränsad yta och när den täcker ett större område. Omgivande färger påverkar också färgupplevelsen

Vita dioder finns med olika färgtemperatur, från varmvit till kall

Färg sprider glädje och trivsel på arbetsplatsen men tänk på att ljusets kvalitet kan vara avgörande. Högre färgåtergivning ger ofta försumbart lägre ljusutbyte men bättre färgåtergivning leder ofta att det krävs mindre ljus för att uppleva rummet. Så egentligen tar det ut varandra. Vi har inte ljus för att spara energi, vi har ljus för att må bra och se. Ur en strikt energiekonomisk synvinkel är en naken LED-modul det mest fördelaktiga alternativet. En sådan LED-modul ger dock ett ljus som är direkt bländande och obehaglig. Därför krävs behandling av ljuset (avskärmning och distribution) vilket leder till att armaturen får en lägre energieffektivitet Enligt denna logik kan en alltför hög energieffektivitet i en armaturbeskrivning vara en indikation på att armaturen är bländande. Välj belysningsarmatur med omsorg.

Färgåtergivningsindexet (CRI – Color Rendering Index) anges som ett medelvärde (Ra) och en ljuskälla kan alltså vara bra på att återge en viss färg men sämre på att återge en annan. Som kompletterande skala finns Re 1–14 som innehåller ytterligare sex färger. Även om färgåtergivningen varierar mellan olika lysdioder så är den direkt kopplad till diodens spektralfördelning. En snabb titt på spektralfördelningen kan ge mer information om diodens förmåga att återge färger. Ju mer en viss färg är närvarande i den spektrala fördelningen desto bättre återger lysdioden just den färgen. RA är ett ganska trubbigt verktyg. Du kan begära mer information eller prova dig fram eller använda TM30 som ger mer fyllig information.

  • Ljuset påverkar oss psykologiskt. Ett innehållslöst jämnt ljus som inte lyfter fram färger naturligt väcker ingen glädje hos människan.
  • Kommunikation kan bli svårt om inte ljuset ger rätt förutsättningar.
  • Hur ljusets färgton uppfattas och hur färgerna i rummet ser ut, om dom är naturliga eller förvanskade bidrar till upplevelsen av rummet.
  • Genom att förändra ljusnivån i ett rum förändrar du upplevelsen. Ju mer ljus desto klarare färger och ju mörkare desto diffusare och svagare blir kontrasterna.
  • För god kommunikation behöver du kunna se dina kollegor på ett naturligt sätt i ansiktet. Det är då vi uppfattar små känslor och reaktioner. Är ljuset felriktat kan istället personen se sjuk ut och det kan bli svårt att reflektera över ansiktsdragen.

Seeing is believing – Att se är att tro…

Det är svårt att kort beskriva känslan av ljus. Det kräver att du kan se det i verkligheten och testa lite. Du kan testa själv eller du kan besöka min arbetsplats, där har vi något som vi kallar Black Box. Där kan vi visa effekten av och berätta om det som är beskrivet i denna artikel.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg