Så viktig är synergonomin för arbetsmiljön
Oj! Nu ser jag ju något! Är det så här att se klart och tydligt? Upptäckten efter att ha putsat igengrodda solglasögon eller känslan när du precis fått ny styrka på dina glasögon. Det är samma med mycket annat i vår visuella miljö. Vi har svårt att upptäcka att vi inte jobbar under optimala förhållanden för synen. Och vi tenderar att kompensera med kroppen…
Din visuella miljö kan ge dig nackbesvär!
Kopplingen mellan huvudvärk och syn & belysning känner de flesta nog till, men visste du att även nack- och ryggbesvär kan kopplas till syn och belysning?
Dina ögon och det centrala nervsystemet samarbetar för att fokusera. För att den centrala delen av näthinnan, fovean, ska kunna se detaljer behöver den hållas stilla. När de visuella förhållandena blir svåra behöver vi även hålla huvudet stilla. Ju mer fokuseringsmuskeln spänns för att kompensera för en optisk oskärpa, desto högre blir muskelspänningarna i nacke och skuldror, säger Hans Richter, Professor i psykologi, inriktning belastningsskador inom Arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.
Osynligt flimmer och felriktade ljuskällor - en vanlig orsak till huvudvärk
En vanlig källa till huvudvärk är flimmer och felriktade ljuskällor. Vi har övergått från - den utdöende glödlampan - till andra ljuskällor, bland annat LED. Det har gjort att problemet med flimmer vuxit de senaste åren. Flimret ses oftast inte med blotta ögat. Du kan märka det helt plötsligt genom att du får mer huvudvärk än vanligt. Flimmer kan också ge stressreaktioner i det centrala nervsystemet och kan därmed leda till trötthet och sämre prestationsförmåga.
LED-belysning behöver ett drivdon för att starta och det är kvaliteten i dessa drivdon som varierar. I en LED-lampa med bra kvalitet uppstår inget flimmer. Vi kan kontrollera flimmer på olika sätt. Det lättaste är att rikta en mobilkamera mot ljuskällan (nära) för att se om det uppstår ränder. Ju skarpare och tydligare ränder, desto mer flimmer.
Hillevi Hemphälä, PhD. Forskare i Synergonomi vid Lunds Universitet förklarar bl.a. flimmer i denna video:
Rätt belysning - en förutsättning för bra arbetsmiljö
För att kunna utföra vårt arbete utan att behöva kompensera med kroppen för att fokusera blicken behöver vi tillräckligt stark belysning. Den ska inte vara för stark eller riktas så vi blir bländande.
Biologiskt behöver vi dagsljus varje dag. För svag belysning kan trigga utsöndring av sömnhormonet melatonin och göra oss tröttare. Det är också viktigt för oss att ha fönster så vi kan se omgivningar, väder och dagsrytm.
För att kontrollera om din arbetsmiljö ger dig tillräckligt bra belysning eller för att se flimmernivåer kan du ladda ner Arbetsmiljöverkets app (AppStore) för att mäta hälsosamt ljus från skärm, kontorsmiljö och flimmer.
Visuell brusreducering - för jobb i miljöer som du inte kan påverka
Vid de tillfällen du inte kan påverka din ljusmiljö, dvs om du har bländning uppifrån eller från sidan, kan du testa att använda brusreducerande glasögon. Det kan fungera bra på platser som är svåra att anpassa (tåg, café etc), t.ex. om spotlights är riktade så att de bländar.
Detta gäller också om du är särskilt ljuskänslig, inte kan ändra på flimrande lampor eller om du är känslig för rörelse i periferin.
Rätt till regelbundna synundersökningar
Om du arbetar framför datorskärmen mer än en timme per dag har du som arbetstagare rätt till regelbundna ögonundersökningar enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Yngre personer behöver undersökningar vart tredje till femte år och de som är över 45–50 år oftare, berättar Per Nylén på Arbetsmiljöverket.
– Bokstäver på bildskärmar har inte skarpa konturer, utan är suddigare än tryckt text. Därför blir man mer trött i ögonen vid bildskärmsarbete, förklarar han. När man läser tryckt text kan man dessutom själv vinkla boken eller tidningen och sänka blicken så att synen blir optimal. Bildskärmens vinkel bör vara 20 grader, men är det sällan. Dessutom är tecknen ofta för små i de flesta programvaror. Tecknen kan förstoras, men blir suddigare i en lägre upplösning. Då får ögonen jobba mer, säger Per Nylén. Arbetsgivaren ska stå för kostnaden för terminalglasögon och andra synhjälpmedel som behövs för att utföra arbetet.
Arbetsmiljöverkets grundläggande krav på bra kontorsbelysning:
- Tillräckligt ljus på rätt ställe
- Så lite bländande ljus som möjligt
- Ett jämnt ljus på arbetsytan
- Inte för stora kontraster mellan arbetsyta och omgivning.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter för synergonomi
- Belysningen ska vara bländfri, flimmerfri och samordnad med hur arbetsplatsen är utformad.
- Bildskärmen ska vara flimmerfri och återge skarpa, tillräckligt stora tecken.
- Bildskärmen bör inte vara placerad mot ett fönster.
- Bildskärmen ska vara placerad så att bländning eller reflexer inte uppstår.
- Bildskärmen bör vara placerad så att blicken är lätt nedåtriktad.
Läs mer om synergonomi
Systematiskt arbetsmiljöarbete, nya föreskrifter på individanpassning från 1:a juni 2021.
Arbetsmiljöverkets checklista för synergonomi
Arbetsmiljöupplysningen.se om Synergonomi
Arbetsmiljöforskning.se om belastningar på rygg- och nacke och synergonomi
Broschyr om Synergonomi från Arbetsmiljöverket.se
Källor: Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljöupplysningen. Hillevi Hemphälä, PhD. Forskare i Synergonomi vid Lunds Universitet. Hans Richter, Professor i psykologi, inriktning belastningsskador inom Arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle. Arbetsmiljöforskning.se
Författare: Thorunn Widö