Vad ska man tänka på när man skaffar växtservice?

Om ni har blommor och växter på kontoret, har du säkert även stött på begreppet växtservice. Men vad är det egentligen och vad ska man tänka på innan man skaffar det? Här har vi sammanställt 9 saker som du bör tänka på när du beställer växtservice till kontoret.

Spara

Vad är växtservice?

Kort och gott: växtservice är den löpande skötsel som behövs för att hålla kontorsväxter rena och fräscha. Beskärning, bevattning och övrig skötsel. Men vad ska ingå? Här listar vi de viktigaste delarna som bör finnas med i varje avtal för växtservice.

Växtgaranti

En viktig del av växtservicen är växtgarantin. Den garanterar att er leverantör av kontorsväxter ser till att växterna alltid är fina och representativa i era lokaler. Växtgarantin innebär att ni kan lita på att växterna sköts om och att ni själva slipper tänka på skötseln.

Rätt bevattning och näring

Olika växter har olika vattencykler och behöver dessutom olika typer av näring och jordmån. Därför är det viktigt att den som sköter om växterna tar fram en optimal cykel och ett anpassat schema för just era växters behov.

En bra tumregel är att växterna bör vattnas en gång var 3:e vecka och få näring kontinuerligt. Vissa leverantörer har längre cykler som standard. Det kan dock medföra att växterna ser tråkiga ut, eller att de behöver bytas ut oftare.

Ansning och beskärning

När vi ställer in tropiska växter i en kontorsmiljö vill vi såklart att de ska vara fina och representativa. Samtidigt, om man tittar i naturen, så har alla växter både bruna löv och missfärgningar. Därför är det viktigt att växterna ansas och att man plockar bort bruna blad med jämna mellanrum.

Minst lika viktigt för att få livskraftiga och välmående växter är att beskära dem. I naturen äter djur av knoppar och kvistar. Beskärningen är ett sätt att efterlikna naturliga förhållanden och trigga igång växternas tillväxthormoner. Se därför till att den som tar hand om växterna formklipper och beskär dem (rejält) på våren.

Damning och uppfräschning

Växter kan samla på sig damm och smuts. Särskilt stora blad blir lätt dammiga och tråkiga. Se därför till att både damning och duschning av blad och grenar är inkluderat i den växtservice ni beställer.

Påfyllning av planteringsmaterial

Under det första året efter plantering sjunker jorden i en kruka och blir till växtmaterial och näring. Därför behöver den fyllas på med jord, substrat och täckmaterial (exempelvis svart flis) med jämna mellanrum. Flisen har dessutom viktiga funktioner: den håller växten snygg och prydlig, den skapar en jämn fuktighet i jorden (ingen torr kaka längst upp) och den hindrar fukten i jorden från att avdunsta.

Hantering av ohyra

Idag använder man biologiska bekämpningsmedel istället för kemiska. Det är såklart en positiv utveckling, men det har samtidigt medfört att det har blivit vanligare med ohyra i växter. Ohyran kan ligga latent i både jorden och i växten och komma fram lång tid efter att den ställts in eller planterats på en arbetsplats. Se därför till att hantering av ohyra ingår i er växtservice.

Uppbindning av slingerväxter

För att slingerväxter ska må bra och växa till sig bör de finnas i förhållanden som liknar deras naturliga miljöer. Ett sätt att göra det på är att binda upp och fästa dem så att de får slingra sig och växa på ett korrekt sätt. Detta ska också ingå i er växtservice.

Uteväxter

När det är växtsäsong, mellan april och oktober, behöver uteväxter extra mycket skötsel. Vi brukar rekommendera att de sköts om och vattnas en gång i veckan under denna period.

Samma person som sköter om växterna

Om möjligt, se till att det är en och samma person som sköter om växterna hos er. Att ta hand om växter är mer än att vattna och hålla koll; det handlar om att ta hand om (och måna om) levande organismer. Och, inte minst, att fånga upp behov på er arbetsplats. Det görs bäst om den som tar hand om växterna har löpande engagemang och känner till er arbetsplats.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg