Växter till utomhusmiljöer: tips, bilder och inspiration!

Sommaren är här och vi söker oss alltmer utomhus. Utemöbler ställs ut. Ljuskänsliga ögon kisar i solljuset. Det är hög tid att fixa till företagets utemiljöer så att de blir de där avslappnande, gröna oaserna för återhämtning under arbetsdagen. Här blandar vi konkreta tips på uteväxter, med bilder och inspiration inför sommaren 2022.

Spara

Många vill ha en ”lummig känsla”

För att vara produktiv och alert under arbetsdagen behöver man pausa ibland. Ett grönt uterum är perfekt för att skapa den där avslappnande, harmoniska lummigheten. Då är en rasslande vassrugg svårslaget. Eller ett uterum med gröna, organiska växtväggar. Vi brukar varva in vackra, höga gräs som Miskanthus, Pampasgräs eller Bambu. En annan favorit är gräset Bluegrass, ett lite lägre, ljusgrått och spretigt gräs som får fina vippor på sommaren.

Viktigt att välja växter för hela säsongen

Som du vet blommar växter vid olika tider på året. Så ha det i åtanke när du pratar med den som sköter era utemiljöer. Välj lökar och penséer som kommer upp till våren och kombinera med sommarväxter och sommarblommor som slår ut senare. Alunrot och Ljung blommar till hösten och förlänger på så sätt säsongen. Ta även med vintergröna växter, som Buxbom. Den är dessutom ett perfekt sätt att få in olika former och höjder i er utemiljö.

Harmoni med gräs och bambu

Idag är grässorter mycket populära på uteplatser och uterum, inte minst på arbetsplatser. De kallas ibland prydnadsgräs, pampasgräs eller japanskt gräs – och det finns många olika sorter att välja på.

En av våra favoriter är gräset Miskanthus. Det är en perenn som är vacker året om och som får vackra vippor framåt slutet av sommaren. Som du kanske har sett, har även bambu blivit alltmer populärt. Bambu kan dock blåsa sönder i vindutsatta lägen. Vi ser därför alltid till att hålla dem under cirka 150 cm i höjd.

Blanda, mixa och kombinera

En uteplats mår bra av variation, på flera sätt. När vi designar utemiljöer arbetar vi därför med växtlighet i olika höjd, färg, täthet och textur. Det skapar både dynamik och en mer tålig växtmiljö. I exemplet nedan blandar vi Buxbom med klängväxter och härliga Sommarljus.

Skapa rum och dela upp

Vi säger bara: pergola! Om det är något som det ställs frågor om idag så är det att skapa ”rum i rummet”. Borta är de stora, öppna ytorna med rader av bord och stolar. Idag vill många dela av ytor till myshörnor, mötesrum ute och mindre grupper. Då är en pergola klädd med perenner, som till exempel vildvin och murgröna perfekt, som på bilden nedan. Vi kan också rekommendera gröna växtväggar för att skapa alkover och avskärmade ytor utomhus.

Hjälp den biologiska mångfalden

Idag ser vi ett ökat intresse hos både fastighetsbolag och större företag att ta ett större ansvar för floran och den biologiska mångfalden där de verkar. Det tar sig många uttryck. Ett av dem är att man placerar ut bikupor vid fastigheten och i närmiljön. För att det ska bli en miljö där bina trivs behövs blommande växter, som rosor eller solrosor. På bilden nedan ser du ett exempel på hur Arla Foods skapat en bra miljö för bin med hjälp av bikupor, blommor och växter.

Addera höjd med träd i kruka

Om du vill rama in uteplatsen och skapa punkter med extra höjd är det perfekt med ett eller ett par träd i kruka. Vi använder ofta Prydnadsapel och Körsbärsträd, som blommar vackert på våren. En annat vackert träd för uteplatsen är den Japanska rödlönnen, som med fördel placeras i kruka. Det är ett fint prydnadsträd med djupröda, vackra blad. Även den vanliga, gröna, lönnen är ett trevligt inslag på uteplatsen. För att täcka jorden i krukan används ofta Alunrot som marktäckare, som på en av bilderna nedan.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg