Låt växter på arbetsplatsen ta udden av stressen

Med all önskvärd tydlighet vet vi idag att stress långsamt bryter ned oss över tid. En långvarig utsatthet för hög stress är bokstavligt talat livsfarligt. Men gröna miljöer hjälper oss att hantera den. Här får du lära dig mer om växter på arbetsplatsen och hur de hjälper dig att skapa en grön, stressfri miljö på kontoret.

Spara

Samband mellan växter på arbetsplatsen och minskad stress?

Stress bryter ned oss långsamt, och de negativa effekterna för såväl den enskilde som organisationen är svåröverskådliga. Växtlighet och gröna miljöer, å andra sidan, fungerar som en motvikt till stress. Det finns till exempel studier som visar att gröna arbetsmiljöer kan minska stress med över 30%.

Men, om vi börjar från början; vad gör stress med oss?

Allt. Och i de flesta fall är det inte bra. På kort sikt kan dock stress hjälpa oss att prestera, om det så är på jobbet eller i det privata. Det kan hjälpa oss att orka lite till när det krävs.

Det handlar om liv och död

Men utan återhämtning så blir stressen snart en destruktiv cykel som i värsta fall kan sluta med döden. Vägen dit är dessutom kantad av mer eller mindre svåra sjukdomar och andra fysiska men, som dålig sömn, dålig koncentrationsförmåga, minskad eller ökad aptit, sjukskrivningar och en allmän nedbrytning av en god livskvalitet. Listan kan göras lång. Om något är dåligt i ens liv kan man utan vidare räkna med att en hög stressnivå gör det dåliga värre. Källa samt
Källa

Växtlighet som motvikt

På senare år har det kommit flera rapporter om "skogsbad" och vistelser i naturen som motvikt till stress. Ursprunget till begreppet hittar vi i Japan, där det uppstod som motvikt till karoshi, det vill säga att någon, bokstavligt talat, dör av utmattning på jobbet. Psykologen Petra Ellora Cau är citerad i tidningen modern psykologi i en artikel som behandlar ämnet.

– Det som är mest känt är att immunförsvaret får en boost när vi vistas ute i skogen. Andra saker man ser är lägre blodtryck, stressreduktion, minskad ångest, bättre kognitiv förmåga och mer kreativitet. Vi behöver naturen, säger hon till tidningen.

Anledningen till de positiva effekterna är att forskarna tror att vi slappnar av i naturen, avslutas artikeln.Källa

Gröna arbetsplatser för mindre stress

Alla företag kanske inte har resurserna, som Google i London (Googla detta för att se hur det ser ut - det är fantastiskt!), för att plantera en mindre skog på taket på sina kontorslokaler. Men effekterna av växtlighet i arbetsmiljön är näst intill omedelbar och kommer redan vid den första gröna växten. I miljöer där organisationen tar växtligheten till högre nivåer är effekterna än mer positiva.

I en studie från 2010 från Michigan State University framgår tydligt att effekterna av en förbättrad inomhusmiljö på arbetsplatsen leder till minskad stress. Bland annat.

Den ideella amerikanska organisationen Green Plants for Green Buildings hänvisar till en annan studie som visar på att stressnivåerna sjunker med över en tredjedel bland anställda som jobbar i gröna inomhusmiljöer jämfört med de som inte har tillgång till växtlighet. Se studien här samt
Läs mer här

Så, sammanfattningsvis finns det mycket som påvisar de positiva effekterna av växter på arbetsplatsen. Och det behöver inte vara stora växtväggar eller atrium fyllda av träd och växtlighet. Börja i det lilla. Men gör er arbetsplats grönare, få in mer växter. Det, vågar vi lova, kommer att skapa en både behagligare, trevligare arbetsmiljö och samtidigt föra med sig alla de övriga fördelarna med växter på arbetsplatsen såsom minskad stress.

Lycka till - självklart är du qalltid välkommen att prata med oss om du behöver inspiration eller goda tips längs med vägen!

Relaterade inlägg

Laddar inlägg