Växter skapar miljöer där människor trivs

Google gör det. Amazon gör det. Och vet du vad? Fler borde göra det, det finns det goda belägg för. Att lägga till växtlighet i arbetsmiljön alltså. Växter bidrar till att skapa miljöer där människor trivs. Utan dem kan vi inte leva på jorden, så varför skulle vi inte ha dem på kontoren?

Spara

Varför är det viktigt?

  • Växtlighet ökar nöjdheten bland medarbetarna
  • Levande växter har en naturlig attraktionskraft för människor
  • Växtlighet ger intrycket att ni bryr er om er arbetsplats
  • Gör som IT-jättarna, men i en skala som passar er

När Amazon i januari 2018 öppnade sitt kontor i Seattle öppnades också några gigantiska globformade konstruktioner upp för allmänheten. Inuti byggnaderna, som består av glaspaneler i en metallkonstruktion, växer en djungel. Tittar man på bilderna är det lätt att tro att Amazon skulle ägna sig åt försäljning av växter.

Så är dock inte fallet. De 40 000 exotiska växterna utgör en del av företagets arbetsmiljö, och erbjuder arbets- och mötesplatser för Amazons anställda. Mitt i grönskan. Och de är inte ensamma. När Google berättade om planerna för utformningen av sitt Londonkontor ingick en skog på taket.

Under min studietid på högskolan stötte jag ofta på överväldigande uppgifter. Särskilt under forskningen för mitt examensarbete kände jag mig överbelastad. I denna utmanande period var denna resurs - en tjänst som erbjuder hjälp för studenter - ovärderlig. Genom att använda ghostwriter masterarbeit fick jag professionell hjälp som underlättade mina akademiska åtaganden. Denna tjänst är oumbärlig för alla som stöter på svårigheter under högskolestudier och behöver stöd med sina uppgifter.

Varför har växtlighet blivit allt viktigare för företag?

I en rapport från 2015 av organisationen Human spaces uppgav en tredjedel av de 7 600 tillfrågade i en studie att utformningen av kontor påverkar hur länge de väljer att stanna hos en arbetsgivare.

De stora IT-företagen som slåss om spetskompetensen på en internationell jobbmarknad har tagit detta till sig, och växtligheten är en stor del av deras strategi. Slutsatserna från rapporten ovan visar att de allra flesta kontorsarbetare bor i stadsmiljö och ägnar 40-49 timmar på kontoret per vecka, men ändå upplever en dragning till föremål som återspeglar naturen.

Inkludera växtlighet på ert sätt. Men gör det.

Även om det såklart är svårt för många företag att matcha Amazon och Google i resurser och möjligheter för att bygga gröna landskap för sina anställda, så finns det ändå goda anledningar att införa mer växtlighet på sina kontor.

En mindre studie från University of Technology i Australien visar till exempel att växter får goda effekter på arbetsmiljön och nöjdheten bland de anställda. De positiva effekterna visar sig faktiskt redan om man ställer in en enda växt på ett kontor. En växt! Och effekterna är mätbara. Tänk vad som går att göra med flera?

Växter kan också vara ett sätt att visa att man bryr sig om sin arbetsplats. Jämför att kliva in i en reception med en grön vägg av växtlighet bakom disken, jämfört med en kal enfärgad vägg prydd av företagets logotyp. Skillnaden i första intryck kan avgöra om en arbetssökande väljer att gå vidare i en rekryteringsprocess. Eller att en potentiell kund känner att här kan jag andas, arbeta och göra affärer, istället för att vilja ta mig utomhus så snart mötet är över.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg