Ytor för möten och relationer
"Den fysiska arbetsmiljön med människan i fokus", är det inte alltid så vi skall tänka? När vi tar fram ett nytt förslag till kontor eller om vi står inför en renovering av ett befintligt kontor så skall det alltid börja med människan. Jag som inredningsarkitekt ser att jag har ett stort ansvar att ge goda fysiska möjligheter till utveckling för organisationen genom att skapa ytor som stärker gemenskap, möten och trivsel.
Gemensamma naturliga mötesplatser
Många företag idag vill skapa mötesplatser där kollegor och externa gäster skall kunna mötas på ett avslappnat, professionellt och naturligt sätt. En plats för skratt, kaffepauser, pingistävlingar och samtal. En plats där man kan vårda befintliga relationer och lära känna nya bekantskaper.
Spontanmöten och kreativt arbete
Enligt många undersökningar som gjorts innan man har utvecklat sin arbetsplats / kontor, har det visats sig att behovet av spontanmöten har varit stort. Men att de fysiska möjligheterna inte har tillgodosett detta behov. Vill man skapa en miljö där människor skall mötas är det viktigt att man lägger stort fokus på att skapa spontanmöjligheter och kreativa ytor.
Vi behöver dela upp
Hur får vi till de viktiga spontana och kreativa ytorna, som numera också ofta placeras i öppna ytor? Stör dessa ytor? Inte om man gör det på rätt sätt.
Om vi som människor och kollegor skall kunna trivas med nya flexibla arbetssätt och få det att fungera, behöver vi separera den hög koncentrerade arbetsdelen från den mer kreativa delen. Lokalen delas med andra ord in i "den lugna arbetsdelen", och "den sociala, kreativa och naturligt aktiva delen".
Men hur ska det fungera med tanke på ljud? Här är det viktigt med mycket ljudabsorbenter, textila ytor och växter som dämpar ljudet om de funktionerna placeras i öppna ytor. Här kan det, beroende av omfattning och ljudnivå, vara viktigt att ta in en kompetent akustiker ifall man behöver arbeta med exempelvis tak som dämpar.
Våga skapa en dröm
”Tänk om vi kan få ett kontor med ett växthus eller en pergola” hörde jag en anställd säga vid en tidig workshop i en process. En önskan och en dröm som visade sig fanns hos många av de anställda. Varför inte rita en pergola i trä med mycket växter då? En trevlig och mycket uppskattad plats som dessutom också kan användas till sociala sammankomster, kaffepauser och såklart naturliga möten.
Att planera något oväntad som i detta exempel, en pergola med mycket växter, ger ju arbetsplatsen både en personlighet och ett välkomnande inslag. Vad skulle kunna vara ert oväntade?
FIKA DÅ?
Ja visst, många gånger är köket, pentryt eller matsalen den naturliga mötesplatsen. Fikat är viktigt. Denna plats bör vara "Hjärtat" i lokalen där människor träffas, samtalar, skrattar, fikar läser eller bara tar 5 minuters paus från datorn. Många företag erbjuder kaffe till sina anställda, vilket idag en förutsättning. Dessutom skall kaffet vara riktigt gott och bara det är en trivselfaktor. Men varför inte unna dina medarbetare lite vardagslyx? Frukt, grönsaker, nötter och smoothies = mellanmål = bra energi!
Vi människor blir gladare, får ett bättre humör som visar sig öka produktivitet. Om det dessutom planeras in bakgrundsmusik kommer det garanterad påverka humöret positivt.
En sak har alla arbetsplatser gemensamt
Till den fysiska arbetsmiljön där människan är i fokus räknas både miljön som vi arbetar i och hur vi utför arbetet. Platsen där du arbetar, och hur den är utformad, utgör din fysiska arbetsmiljö. I en bra fysisk arbetsmiljö skall du känna att du arbetar tryggt och säkert med självklara hjälpmedel och utformningar.
Detta gäller alla typer av arbetsmiljöer. Ett kontor bör ha exempelvis ha höj- och sänkbara skrivbord, rätt belysning och justerbara stolar i alla lägen.
På en vårdavdelning ska det exempelvis finnas hjälpmedel för att förflytta patienter. I en skola ökar trivseln med bullerdämpande plattor i taket, mjuka tassar på stolarna och golv som dämpar ljudet. Med andra ord, olika fysiska behov beroende på verksamhet. En sak har alla arbetsplatser gemensamt och det är människan.
Vi har alla olika behov och olika värderingar i vad som är en bra arbetsplats och vad som gör att vi mår bra. Därför är det arkitektens ansvar att analysera, kommunicera och ta reda på vad som behövs för att individer i verksamheten skall kunna utföra sitt uppdrag och trivas på bästa sätt. Den fysiska miljön skall locka människor till att vilja vara på arbetsplatsen/kontoret och inte tvärtom.
Då behöver vi variation och möjlighet till kreativa, samverkande och glädjefyllda miljöer. Samtidigt som vi behöver koncentrationsmöjligheter med lugn och ro.