Blås liv i din gamla mobil med recycling

Varje år säljs fyra miljoner nya smarta mobiltelefoner i Sverige. Men vad händer med de gamla? Att återvinna företagets mobiler sparar inte bara miljön, det kan även spara en god del pengar för dig som arbetsgivare.

Spara

Fyra miljoner nya smarta mobiltelefoner säljs  i Sverige varje år. Siffran kan tyckas stor med tanke på att 97 procent av befolkningen redan har en mobil, men enligt Sveriges Natur beror det på att svenskarna är bland de ivrigaste i världen på att byta till den senaste modellen. Så var tar alla de gamla, nästan nya, mobilerna vägen?

Mobilen som bara för några år sedan var värd 5 000–10 000 kronor läggs ofta i en byrålåda och glöms. Men det finns pengar att tjäna och miljö att spara genom att ge mobilerna en andra chans på begagnatmarknaden.

I dagens uppkopplade arbetsliv är det egentligen inte konstigt att en användare kan uppleva en till synes funktionell mobil som lite för långsam. Minneskapaciteten kan ganska snabbt kännas begränsad och vara anledningen till att man byter till en nyare modell. Men för någon annan kan din gamla telefon vara exakt det den personen behöver i ett land där nätverket inte hunnits bygga ut till till exempel 5G.

En outnyttjad potential

Många mobiler byts ut innan livslängden är helt slut. Det kan tyckas som resursslöseri, men i en uppkopplad vardag där telefonen är ett viktigt arbetsredskap kan det vara affärskritiskt att medarbetarna har tillgång till de senaste modellerna som ger dem möjlighet att utnyttja kapaciteten i nätverket fullt ut.

Telefonen kan dock få nytt liv i en annan användares hand där behovet av minneskapacitet är mindre. Att återvinna gamla mobiler är för många företag en outnyttjad potential som både sparar planeten och kostnaderna.

Vad gäller ekonomin får man relativt mycket för sin gamla telefon, men tyvärr verkar många missa den möjligheten. Man kan ibland få upp mot 2 000 kr för en avlagd mobil. Multiplicerat med antalet anställda kan det bli stora pengar som blir liggande i byrålådorna.

Välj rätt leverantör för återvinning av mobilerna

Det finns flera företag på marknaden som köper tillbaka telefonerna och rensar dem till fabriksny inställning innan de säljs vidare. Men se upp med vilken leverantör du väljer. Det finns oseriösa aktörer på marknaden, där hanteringen av de gamla mobilerna ger mer skada än nytta i landet de kommer till. Googla därför gärna företaget och läs omdömen innan du väljer leverantör.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg