Checklista: Så skapar du ett hållbart kontor

Ett hållbart kontor är lika viktigt som en hållbar arbetsplats och 2021 märks det att drivet och engagemanget är större än någonsin när det handlar om att ställa om. Dessutom är det roligt och enkelt att komma igång med omställningen.

Spara

Skapa nya vanor, eller håll kvar vid tidigare gröna val.

På samma sätt som ett nyårslöfte kan få en att känna sig inspirerad om man vet vart man ska börja någonstans, vill vi hjälpa dig på traven för att det ska kännas lika enkelt som det faktiskt är, att börja kontorets omställning. Men först och främst, lite uppmuntran till varför ditt kontor gör helt rätt genom att tänka om och skapa nya vanor, eller hålla kvar vid tidigare gröna val.

Att vara ett föredöme som kontor är ett bra sätt att skapa en trygghetskänsla hos de anställda. Genom att visa att ni i styrelsen, cheferna eller varför inte de anställda själva tar initiativ att ändra vanor och välja hållbara- och gröna alternativ. Visar ni att ni har ett långsiktigt tänk och prioriterar välmående och tänker på fler än er själva och företagets egen vinning. Detta leder i sin tur till en motivation att företaget vill gott och vill skapa en bättre värld. Någonting som i sin tur sprider en känsla av trygghet på flera nivåer hos de anställa och i många fall även hos era kunder.

Låt oss gå igenom en checklista av detaljer att tänka på för att enkelt komma igång.

Byggnaden:

 • En grön byggnad innebär att huset i större utsträckning är byggt av miljövänliga material. Även om detta såklart kan vara en plats att börja på, är det högst förståeligt att det inte alltid är så enkelt som att välja byggnaden först. Läge, storlek på kontor, hyra och att undvika ännu en kontorsflytt är anledningar nog att som företag inte ha möjligheten att börja i den ändan. Däremot finns det flera andra sätt att skapa gröna kontor på, som inte involverar själva kontorsbyggnaden.
 • Se över avtalspartners. Först och främst kan man fundera på hur elavtalet ser ut. Solceller på taket eller el som är märkt ’Bra Miljöval’ bör vara ledstjärnan i uppbyggandet av kontoret.
 • Kontorets inredning kan enkelt spegla ert miljötänk. Inventera befintliga möbler fler ta hjälp att investera i lagerbestånd. Detta är någonting som inte motsätter trendkänslan, snarare tvärt om. Skapa en varm, hemtrevlig och gemytlig känsla genom att inreda med möbler som fyller rätt funktion och som tidigare har fyllt funktioner på andra kontor eller i hem. Bord, stolar, hyllor, ljuslyktor, fåtöljer och kanske till och med mattor? Ni bestämmer själva om det ska vara avskalat och sterilt eller hemtrevligt och varmt - allt går att skapa genom återbruk.
 • Vem städar lokalerna? Vilka produkter använder firman. Här finns många medvetna val att utgå ifrån.
 • Installera en programmerbar klimatanläggning som stänger av värme- och luftkonditionering efter kontorstid.

I köket:

 • Återvinning är a och o på ett hållbart kontor. Här ska inte bara batterier och glödlampor separeras, utan även plast, papper, matrester, elektronik, kartong och glas ska delas upp.
 • Välj att inhandla ekologiska och rättvisemärkta produkter i form av mjölk, kaffe, fika och frukt. Det gör större skillnad än man kan tro och de få kronor det blir dyrare, kan ni spara in genom att göra en avvägning på hur mycket av det inhandlade som äts upp och hur mycket som rensas bort i slutet av veckan.
 • Vegetariska luncher ett par dagar i veckan är ett bra och klimatsmart alternativ.
 • Slopa alla engångsartiklar. Detta gäller även att servera kranvatten istället för flaskvatten, någonting som inte behöver kännas mindre lyxigt. Vackra behållare och kannor lyfter rätt känsla.

Transport:

 • Undvik att själv åka och/eller skicka personal runt Sverige eller jorden. Bestäm er för att så ofta det går, istället ha möten via länk, telefon eller video. Utöver miljöpåverkan, sparar ni både tid och pengar på det sättet.
 • När tjänsteresor görs, se till att alltid välja tåg och buss framför flyg och bil. Är taxi ett måste, kom då ihåg att det finns miljötaxi.
 • Kontorscykel kan underlätta för personalen om de ska iväg och posta brev, på lokalt möte eller köpa lunch.
 • Förespråka att personalen lämnar bilen hemma för att cykla, promenera eller åka kollektivt till arbetsplatsen.

Teknik och energi:

 • Stäng av alla elektroniska apparater istället för att låta dem vara på och ligga i stand-by läge. Glöm inte heller att ta ut mobilladdaren från kontakten när du inte längre laddar.
 • Printa dubbelsidigt eller visa informationen på en monitor istället för att printa och kopiera onödiga kopior av papper som snart därefter hamnar i soporna.
 • Välj återbrukade och miljömärkt teknik när det behöver införskaffas. Men glöm först inte att se efter så att ni inte har elektronik i bortglömda lådor.
 • Belysningen bör vara släckt när ni lämnar kontoret och kom ihåg att LED lampor är att föredra, precis som energismarta HF-armaturer med T5-lysrör framför vanliga lysrör.
 • Rörelsesensorer är ett alternativ en kan använda sig av på toaletter eller i korridorer om det är platser en märker ofta lämnas tända i onödan.

Toaletter:

 • Byt ut pappershanddukarna mot vanliga bomullshanddukar. Någonting som ofta uppskattas och tillför en mer hemtrevlig känsla.
 • Välj miljömärkt tvål och kom ihåg att fasta tvålar har fördelen att de inte innehåller något vatten, vilket gör att de inte kräver konserveringsmedel.
 • Installera endast kallvattenkranar på toaletterna och var uppmärksam på om kranen droppar. Byt den till en resurssnål variant eller ett vatteninsparande munstycke.

Övrigt:

 • Välj upplevelser, lokala matvaror eller medlemsskap istället för prylar när ni inhandlar födelsedagspresenter och julgåvor till de anställda.
 • Gör ert miljövänliga kontor till någonting där alla anställda kan vara engagerade och delaktiga. Utse en miljöanställd per månad eller vecka, med en person som går igenom förbrukning och användning, samt vardagliga beteenden för kontoret.

Kom ihåg - det ska vara roligt att ställa om!

Relaterade inlägg

Laddar inlägg