Det lyxiga, cirkulära kontoret

Det behöver varken vara svårt eller dyrt att skapa ett miljövänligt och cirkulärt kontor.Det behöver heller inte se ut som att inredningen kommer från en loppis. Lyx och trend är ofta kopplat till inköp av nya saker. Vi behöver ändra den bilden.

Spara

Det lyxiga med cirkulärt

Att köpa nya saker upplever vi ofta som lyxigt (sprillans) och tryggt (jag får exakt det jag tänkte mig). Men hur länge är saker nya? En väldigt kort stund, när vi tänker efter. Är den kortsiktiga upplevelsen av ”nytt” verkligen värt en negativ påverkan på klimatet? Kan vi ha lyx ändå?

Vad sägs om att beskriva det lyxiga med begagnat och återbruk? Då kan det lyxiga handla om:

  • Ett hållbart kontor
  • Nya miljöer
  • Valmöjligheter
  • Bekvämlighet och funktionalitet

Cirkuläritet borde vara det lyxigaste vi någonsin kan uppnå. Tänk något som kan fungera för evigt! Att dessutom slippa dåligt samvete för att ha köpt något onödigt nyproducerat, hur lyxigt vore inte det?

Därför upplevs återbruk som krångligt

Det finns många föreställningar om hur jobbigt och dyrt det är att ställa om till ett klimatsmart kontor. Vi tror att det kan bero på saker som att:

  • Det känns svårt – för att det är ovant.
  • Det är enkelt att köpa exakt det en vill ha – eftersom beteendet är inlärt.
  • När en köper nytt känns det som att en inte kompromissar.
  • Att köpa nytt är det normala och andra, nya sätt, är avvikande.
  • En upplever det som att en behöver tumma på något om en köper begagnat.

Glöm loppis och soffan från 1992

Släpp föreställningen om att utbudet på begagnade kontorsmöbler handlar om möbler från hur kontor såg ut 1992. Det handlar nämligen inte om bussätesliknande klädslar, inte om stora skrivbord med sväng och du hittar inga jalusiskåp i bok. Dessa får du leta efter på en loppis i stället. Ibland kopplas begagnade kontorsmöbler och återbruk ihop med en tid som känns omodern, och till ett sätt som en arbetade på då.

Naturligtvis ska de återbrukade möblerna vara funktionella utifrån dagens behov och efterfrågan. Till exempel så har det under de senaste 10 åren inte hänt särskilt mycket med utseendet på höj- och sänkbara skrivbord. Och när blir en produkt begagnad? Med tanke på hur kort tid den är ny? Precis. Det finns alltså gott om kontorsmöbler som kan återbrukas och som dessutom passar dagens moderna arbetsplatser.

Tänk ett varv till

Vi märker att företag ofta köper billiga saker som inte går att återbruka. En kanske tänker ”Den här stolen behövs bara under ett år” och väljer därför en billig. Men den stolen kostar lika mycket som en fin, begagnad stol med hög kvalitet och lång livslängd. Så tänk ett varv till.

Var flexibla när det gäller möblering, ifrågasätt era beteenden och tankemönster. Fundera på om ni verkligen behöver 80 likadana stolar eller om det funkar med 50 av en sort, och 30 av en annan? Kanske blir det till och med bättre.

Återbruk är bättre än återvinning

Ett nyinköp kanske försvaras med att en kommer agera miljövänligt genom att lämna saken till återvinning, och därefter bli till något annat. Men återvinning kräver mer energi än att återanvända något, och det finns begränsningar på hur många gånger man kan återvinna ett material. Alla material går heller inte att återvinna. Återbruk är därför mycket bättre. Alltså: att använda saker i sitt befintliga skick, att laga dem, att cirkulera dem vidare dit de kan fortsätta ha en funktion.

Tips till verksamheter som vill ha ett cirkulärt kontor

  • Analysera behovet till en funktion och fundera på vad som är viktigast med den här stolen: att den är ergonomisk?
  • Kartlägg de attribut ni behöver till era möbler.
  • Lägg mer tid på planering (så sparar ni pengar).
  • Sälj/skänk vidare istället för att återvinna eller kasta bort.
  • Be någon om råd som är expert på återbruk och cirkulära kontor.
  • Utmana invanda tankesätt och våga testa nya cirkulära vägar.

Till sist! Ett lästips:

Läs gärna Regeringens rapport om Sveriges strategi för omställning till en cirkulär ekonomi.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg