Facelift för kontoret - arbetsmiljön påverkar din självbild och prestation

Att ha ett fin och väl utformad arbetsplats skapar mer yrkesstolthet än att sitta och arbeta i slitna lokaler. Vår upplevelse av rummet, hur rummet känns, är viktigare än vad vi tror. Kontorsytan påverkar också den upplevelse som kunder har när de besöker arbetsplatsen.

Spara

Din kostym

Din arbetsplats är din kostym. Det du arbetar i påverkar både hur du uppfattar dig själv, men också hur andra uppfattar dig. Det påverkar dina medarbetare och din självkänsla. Din yrkesstolthet och din tro på dig själv och det du gör. Att behöva arbeta i en sliten miljö som inte känns fräsch kan bidra till att skapa en upplevelse av att det du gör inte är viktigt. Det kan handla om slitna möbler, ett kök eller pentry där inredningen sen länge passerat sitt bäst-före datum eller kanske ett golv som sedan länge nötts och repats utan att det tagits om hand.

Här är tre tips att börja med:

1. Börja med ljuset

Att skapa en trevligare arbetsmiljö behöver varken vara komplicerat eller dyrt. Men det är bra att veta var man ska börja. Något av det mest grundläggande är också något som vi kanske inte funderar så mycket över, nämligen ljus. Belysning.

Att ha en bra belysning är en grund för att skapa bra arbetsplatser, men också för att framkalla en bra känsla i en lokal. Motsatsen, en lokal som saknar tillräcklig belysning och känns mörk, kanske är något av det tråkigaste som finns att jobba i. Jämför en kväll i november med en kväll i slutet av maj för att hamna i rätt stämning.

Beroende på vad du använder för ljuskällor och hur det är positionerat i en lokal kan du skapa en mycket positiv upplevelse både för besökare och medarbetare. Dålig belysning kan också påverka hur vi mår. Det gör att vi blir trötta i ögonen, kan drabbas av muskelspänningar i nacken, skuldror och rygg samt skapa stressreaktioner hos oss. Läs om inomhusmiljö

2. Fortsätt med golvet

Vi som människor har en förmåga att titta ner när vi behöver samla oss och fundera. Att titta ner och mötas av något slitet som vi helst vill glömma, eller något genomtänkt och funktionellt? Det är inte svårt att tänka oss själva vad vi föredrar.

Dåliga golv är en av de större bovarna i dagens kontorslandskap när det gäller att sprida dåligt ljud. Studier visar att oönskat ljud stör oss mer i arbetet än vad vi tror. (Källa: https://www.suntarbetsliv.se/forskning/fysisk-arbetsmiljo/manga-jobbar-och-mar-samre-av-andras-tal-i-oppna-kontor/) Därför är det också viktigt att ta itu med golvet.

En vanlig missuppfattning är att det är en omfattande insats som kräver evakuering och arbetsstopp för att renovera ett golv. Idag finns dock lösningar där färdiga akustikanpassade klickgolv kan läggas ovanpå befintliga. Det går snabbt, är ekonomiskt och skapar inget byggdamm. Det är dessutom fullt möjligt att ta med sig golvet när man flyttar vidare, eller att göra om det efter behov när arbetsplatsen behöver förändras.

Ett dåligt golv sprider dåligt ljud medan ett bra golv dämpar oljudet.

3. Ta itu med ytskikten

Liksom med golven är det en vanlig föreställning att det krävs en omfattande renovering för att få bukt med slitna ytskikt. Och liksom med golven så är det en felaktig uppfattning. Även ytskikten går att renovera idag. Det går att täcka slitet och omodernt kakel i ett kök med fräscha plattor, lacka om luckor och lådor och klä om stolar.

Skrivbord från 1980-talet har ofta en bra kärna men kan kännas omoderna idag. Istället för att slänga och köpa nytt går de att foliera om. Det spar såväl pengar som resurser. En kontorsstol med sliten stoppning kanske inte alls är i slutet av sin tekniska livslängd. Då är det en enkel åtgärd att byta ut tyget.

Stanna inte i planeringen

Facelift behöver verkligen inte kosta skjortan

Ett vanligt misstag är låta den önskade renoveringen utebli. Skälet är oftast att företaget inte har råd att fräscha upp. Men en facelift av en befinlig lokal som den beskrivs ovan behöver verkligen inte kosta skjortan. Det går också att hyrköpa kontorslösningar om ekonomin är det som hindrar förändringen.

Misstaget man ofta gör är att man bortser ifrån egenvärdet av förändringen. Men arbetsmiljön påverkar den enskilda individens prestation mer än man tror. Och medarbetare som känner stolthet blir bättre ambassadörer för arbetsgivaren och företaget i stort.

Med en välkomnande entre, ett nyrenoverat trapphus, hall eller reception går det enkelt och kostnadseffektiv att påbörja en sådan förändring. Man behöver inte göra allt på en gång.

Att tänka på..

  • … kontoret är verksamhetens kostym. Ett fräscht, genomtänkt kontor skapar mervärde genom självkänsla, produktivitet och välmående.
  • … en fin arbetsplats kräver inte en utblåsning av allt från möblemang till väggar. Det går att jobba med det man har.
  • … börja med att se över belysningen, ta sen itu med golvet och slutligen ytskikten.
  • … ta hjälp av de som kan. Du behöver inte göra allting själv.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg