Utgå från attribut när du inreder med återbruk

Vi är vana att köpa saker genom att bestämma och få exakt det vi tänkt oss.
För miljöns skull behöver vi bli mer flexibla kring vad vi får när vi köper eller hyr begagnad
kontorsinredning. Detta utan att göra avkall på de behov verksamheten har. Vilka är era behov?

Spara

Behov och funktion först

När vi köper eller hyr kontorsinredning behöver vi öppna upp för flexibilitet när det gäller färg och form – och istället i god tid uttrycka önskemål kring behov och funktion. Då finns alla förutsättningar för ett nytt funktionellt och snyggt kontor, med redan producerade och kvalitetssäkrade möbler. En investering för framtiden och en vinst för miljön.

Vad kostar er valfrihet?

Ert nya kontor ska inredas, eller det befintliga göras om. Dags att beställa möbler. Ni har bestämt er för återbruk, och ni har börjat planeringen tidigt. Idag har vi otroligt många val, när vi ska köpa saker. Vi kan välja mellan tusentals olika stolsmodeller, mellan massor av stativ och välja exakta nyanser på tyg och material. Ställa vilka krav vi vill. Men till vilken kostnad?

Världens länder är just nu endast 8,6 procent cirkulära. Det vill säga, flöden där allt har funktion finns inte i nödvändig utsträckning och vi använder oss inte det vi har så länge vi kan. Vi slänger saker långt innan de är utslitna och vi beställer massor med saker som produceras billigt och inte håller särskilt länge. Konsumenter idag har inte hållbara krav.

Skillnaden mellan att beställa nyproducerat och begagnat är att du som beställare främst behöver uttrycka behov och vilken funktion verksamheten behöver, samt öppna upp för färg och form.

Så här kan önskelistan se ut:

 • Vita höj- och sänkbara skrivbord i måtten 120 till 160 x 100 centimeter
 • Låsbara skåp med skjutdörrar
 • Mötesbord för 4 personer

Jaha, det låter kanske tråkigt. Ska kontoret behöva vara oinspirerande bara för att vi vill vara miljövänliga? Nej, såklart inte. Skillnaden är att inte låsa sig vid en exakt bild av hur kontoret ska se ut. Låt er i stället inspireras av andra, av det som finns, av det som är möjligt.

Så här kan också önskelistan se ut:

 • Sober färgskala
 • Ett visst manér, uttryck
 • En viss tidsepok
 • En viss textur
 • Träslag

Ju mer flexibla och formbara ni är i era önskemål, desto större vinster för miljön och verksamheten. En värld av valmöjligheter öppnas upp och ni kan bli mer miljöpositiva.

Det cirkulära kontoret

Det cirkulära kontoret har ett flöde där alla saker har en funktion. Det betyder att verksamheten tänker på sitt klimatmässiga avtryck. Till exempel:

 • När företaget krymper eller växer
 • När ni flyttar från kontoret
 • När ni bygger ett nytt
 • När arbetssätt förändras

Allt behöver ha sin funktion och fortsätta att ha det även när verksamheten inte längre har behov av saken i fråga.

Att återbruka betyder att inte ta oss samma rättigheter vi gör idag. Vi behöver kartlägga våra faktiska behov – och därmed höja ribban för utlevande av våra begär.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg