Kan inredning påverka hjärnan?

Ta del av vad du behöver tänka på för att skapa miljöer som är gynnsamma för hjärnan. Social hållbarhet är en viktig aspekt för att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna trivs och inte försvinner i sjukskrivningar till följd av mental ohälsa.

Spara

Det har länge arbetats med hållbarhet på våra arbetsplatser.

Hållbarhet på våra arbetsplatser har ofta varit synonymt med åtgärder som minskar det ekologiska fotavtrycket som att dra ner på antalet utskrivna papper, servera obesprutat kaffe eller använda förnyelsebar energi. På senare tid har dock allt mer fokus riktats åt den sociala hållbarheten. Där är en viktig aspekt att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna trivs och inte försvinner i sjukskrivningar eller till andra arbetsplatser till följd av mental ohälsa. Ett sätt att angripa detta är att använda inredning för att skapa miljöer som är gynnsamma för hjärnan.

Kan inredning verkligen hjälpa hjärnan att må bra?

Ja, det kan den. När man letar belägg för detta landar man ofta i ganska generaliserande påståenden som att grönt är lugnande, gult uppiggande och att rött är en varningsfärg som gör en stressad. Viss finns det substans i detta men informationen är inte alltid till så stor hjälp när man inreder ett rum. Är alla typer av grön lugnande? Är alla nyanser av rött stressande oavsett i vilken mängd de förekommer? Det är sällan man inreder ett rum från golv till tak i en klar kulör.

Ett hjärnberikande beteende

Något som man däremot vet är att vårt beteende påverkar hjärnan*. Med en väl genomförd kontorsinredning kan medarbetare lockas och uppmuntras att bete sig på ett sätt som gynnar hjärnhälsan. Ett vanligt förekommande exempel är att minska stillasittande arbete genom att möblera med höj- och sänkbara skrivbord samt ger möjlighet att växla mellan en traditionell skrivbordsstol och till exempel en sittboll. Detta gör inte bara kroppen starkare utan hjälper även hjärnan att hålla sig mer alert. Inför man dessutom möjlighet till pulshöjande aktiviteter ökar den positiva effekten på hjärnan ytterligare och nya hjärnceller bildas*. I en kontorsinredning skulle det kunna innebära att man lockar till att gå i trappor istället för att använda hissen, att man har tillgång till cyklar för kortare resor i tjänsten, pingisbord i pausytan eller att det finns omklädningsrum med tvättmaskin för att göra det bekvämt för den som vill träna på lunchrasten.

Sov på jobbet!

En annan nyttig vana är att ge hjärnan chans till återhämtning genom sömn eller meditation. Var kan du och dina medarbetare göra det? Många kontor har ett vilrum men på en stor arbetsplats kan det behöva kompletteras med andra vilplatser om alla skall ha möjlighet till en hjärnberikande power-nap. Kanske går det att dra undan möblerna i konferensrummet och lägga sig på den mjuka mattan eller så kan man kanske ta en tupplur i bibliotekets läsfåtölj?

Vara bland vänner på jobbet

Att umgås med vänner är ytterligare ett beteende som får hjärnan att må bra. När vi är en del av en gemenskap kan hjärnan slappna av och behöver inte hela tiden vara beredd på att bli bedömd. I den avslappnade hjärnan ges utrymme för kreativitet och nya tankar*. Om man förser kontoret med trevliga platser att samlas, lära känna varandra och prata förtroligt finns det goda förutsättningar för att gynnsamma vänskapsrelationer byggs på arbetsplatsen.

Att stödja medarbetarna till goda vanor på jobbet gynnar både arbetsgivare och anställda. En hjärnberikad arbetsplats ser olika ut för olika verksamheter eftersom förutsättningarna skiljer sig från fall till fall. Genom att analysera vad bättre vanor kan göra för din arbetsplats och sedan utforma miljön därefter kan du skapa en arbetsmiljö där dina kollegor lämnar jobbet med mer energi än när de kom.

*Påståenden om hjärnan och dess behov är hämtade ur Hjärnberikads skrift ”Låt din hjärna blomma”, där aktuell hjärnforskning sammanställs till handfasta praktiska råd om hur våra beteenden påverkar hjärnan.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg