Miljö - Hållbarhet

Vad är ett hållbart kontor? Vill du också vara med och skapa ett mer hållbart och miljöanpassat kontor som ger fördelar både idag och i framtiden? För att lyckas med det behöver vi göra mer medvetna val. Både för att kunna bevara den jord vi har men även för vår miljö och välmående och för att undvika farliga kemikalier och partiklar som finns i vissa produkter vi omger oss med. Vi behöver bli bättre på är att tänka och handla mer långsiktigt, då vår konsumtion och nyproduktion tär på jordens resurser. Vi vill skapa en hållbar miljö för framtiden.Men var börjar man och hur ska man tänka?

Spara

Hållbarhet och miljö

Hållbarhet och gröna kontor står alltmer i fokus vid upprättandet av nya kontorsbyggnader runt om i världen – inte minst i Sverige. Utöver byggnaderna i sig, där man i större utsträckning använder sig av miljövänliga material, finns även mycket man kan göra invändigt.

När man skapar en inredning till ett kontor finns stora möjligheter att både spara pengar och vara miljömässig genom att exempelvis jobba med återbruk av inredning. Vi behöver tänka på allt från hur möbler är producerade till hur mycket energi kontorsmaskinerna drar.

"THE BITTERNESS OF POOR QUALITY REMAINS LONG AFTER THE SWEETNESS OF LOW PRICE IS FORGOTTEN" Benjamin Franklin

"Ögats slitage"

Det finns en stor andrahandsmarknad med möbler av hög kvalitet där möjligheten att skapa nytt av gamla produkter enkelt kan ske genom exempelvis omklädning med nya textilier eller lackering i nya kulörer. Att satsa på återbruk av möbler av god kvalitet och hög designfaktor som tål ”ögats slitage” under lång tid är att rekommendera.

Om man räknar in hela livscykelkostnaden för en produkt så är det sällan miljömässigt befogat att köpa in billiga produkter som är producerade i en annan del av världen under tveksamma förhållande. Att satsa på delvis återbruk och delvis inköp av närproducerade kvalitetsprodukter med bra miljömärkning och lång livslängd ger inte bara en unik inredning, man får även ett gott miljösamvete på köpet.

Miljömärkning

Det finns ett starkt växande intresse av att köpa in miljömärkta möbler vilket har gjort att möbelproducenterna i högre grad väljer att öka sitt utbud av möbler med miljömärkning.

Svanen och EU Ecolabel är oberoende miljömärkningarna för möbel och inredning i Sverige. Svanen är Nordens officiella miljömärke med ett livscykelperspektiv och högt ställda miljökrav som kontinuerligt revideras. Detta gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. EU Ecolabel är Svanens motsvarighet i EU.

Några tips för att skapa ett hållbart kontor:

  • Inred på ett hållbart miljömässigt sätt med återbruk och miljömärkta produkter.
  • Minska energiförbrukningen exempelvis genom att installera närvarostyrd energieffektiv belysning.
  • Undersök möjligheten för medarbetare att ta sig till kontoret med kollektiva färdmedel eller cykel istället för bil. Att samåka eller köra elbil är också ett bra alternativ.
  • Inför ett papperslöst kontor, spara dokument i möjligaste mån digitalt. De utskrifter som ändå görs körs dubbelsidigt med miljövänligt bläck i skrivaren.
  • Kompostera mera och återvinn papper, glas, kartong, burkar, batterier mm. Använd inga engångsartiklar.
  • Köp in miljövänliga förbrukningsprodukter så som rengöringsmedel och tvål. ekologisk frukt, mjölk och kaffe.

Tänk på vår framtid

Råden ovan kommer att göra en hjälpande insats för miljön och bidra till ett mer hållbart kontor. De nya hållbara satsningarna kommer även sannolikt att skapa engagemang på arbetsplatsen. Och engagerade medarbetare kommer i sin tur att ge signaler utåt om att företaget är en attraktiv arbetsgivare. I denna ekvation finns bara vinnare.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg