Därför ska du ta in växter på ditt hemmakontor

Miljontals människor behöver ett hemmakontor för första gången. Vissa sitter vid köksbordet eller nöjt sig med en bärbar dator i soffan i flera månader. Nivåerna av depression har ökat, medan många i en nyligen genomförd undersökning av Royal Institute of British Architects sa att arbetet hemifrån hade gjort dem mer stressade. Så vad kan vi göra för att hålla oss lyckligare hemma?

Spara

Lägg ner tid på din kontorsplats i hemmet

Växter gör både ditt hemmakontor snyggare och mer inspirerande samtidigt som många studier har kommit fram till flera mentala fördelarna med kontakt från den naturliga världen: att minska blodtrycket, ångest och stress samtidigt som man förbättrar uppmärksamheten, minnet och sömnen. Växter tar också upp skadliga ämnen som koldioxid, formaldehyd, bensen, toluen, xylen, aceton och ammoniak samtidigt som de producerar syre och kvaliteten på din inomhusluft förbättras.

Att ta med växter och andra naturliga föremål till ditt arbetsrum kan ha en betydande inverkan. Miljöpsykolog Dr Eleanor Ratcliffe från Surrey University förklarar teorin om "uppmärksamhetsåterställning".

"Att titta på naturliga föremål kan ge din hjärna en paus - eller en serie" mikrobrytningar "från att fokusera. De tar upp din uppmärksamhet, men inte på ett krävande eller överstimulerande sätt. Det är till hjälp.

"Vi förknippar också naturen med rekreation och avkoppling, så igen som kan hjälpa till att förbättra vårt humör", tillägger hon.

Hur ska jag tänka när jag inreder mitt hemkontor med växter?

Regel nummer ett är att alltid tänka på vilka ljusförhållanden du kan ge dina växter. Är det mycket, lite eller lagom med ljus i kontorsrummet? välj sedan växter därefter och fråga en expert. Skulle du svårt att få plats med växter inne på kontoret kan du placera växter på exempelvis golv, fönsterbrädor, hyllor etc. Dessutom finns det väldigt fina växttavlor samt mosstavlor som du lätt hänger upp på väggen för att spara yta.

Alla gröna växter har luftreningsförmågor men vissa är lite duktigare

Här 7 växterna som är duktiga på att rena luften:

1. Fredskallan, en frodig grön växt med vita blommor är en effektiv luftrenare- och luftfuktare.

2. Murgrönan som gärna planteras med andra växter renar och fuktar luften för sig och sina medblommor.

3. Spjutbräken kan placeras mitt i rummet och både renar och återfuktar luften i sin närhet.

4. Benjaminfikus är en modern, vacker och lättskött växt som med sina glänsande gröna blad bidrar till bättre inomhusluft.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg