Tänk grönt från början med växtinredning

Att tänka grönt från start för implementeringen av ett välplanerat grönt kontor. Det är aldrig för sent att börja då även små insatser kan ge effekt.

Spara

Våga ersätta med växtinredning

Att redan från början, i planeringsstadiet, ta steget och våga ersätta exempelvis skärmväggar och integrera möbler med växter är en bra strategi för att bygga en grön arbetsplats. Om du projektleder en flytt eller sitter i en styrgrupp som planerar en ombyggnation kan det vara bra att ta hjälp utifrån. Idag finns mängder med gröna, syregivande och ljuddämpande produkter som kan ersätta mer traditionella rumsavdelare.

Det är en djungel

Att på egen hand mitt i en flytt eller förändring av en arbetsplats ta reda på vilka växter som är lämpliga att använda och var de ska placeras kan vara svårt. Det är en snårig djungel av kunskap om ljusinsläpp, kontorsflöden och bordsplaceringar. Alla växter trivs helt enkelt inte överallt inomhus. Vissa behöver stå nära fönster medan andra kan placeras längre in i lokalen, långt från naturliga ljuskällor, och ändå trivas. Vissa behöver mycket vatten, andra knappt något alls.

Är du inte säker på vilka växter som kan placeras var, riskerar du att göra inköp av växter som inte trivs. Vissna växter kan verkligen dra ner helhetsintrycket från ett annars nybyggt och välfungerande kontor.

Det finns dock hjälp att få. Att anlita en expert på området tidigt i processen är ett bra sätt att komma vidare i den gröna omvandlingen. Med ett serviceavtal slipper du dessutom överlåta åt personalen, som redan har andra arbetsuppgifter, att ta hand om växterna.

Grönt är skönt men också produktivt

En grön arbetsplats har medarbetare som både mår och producerar bättre. Enligt Mahesh Ramanujam från amerikanska Green building council ökade känslor som lugn och välmående med upp till 50% om medarbetare kunde titta ut över ett tak med växtlighet under arbetsdagen. Han menar att hemligheten bakom gröna kontor i själva verket inte är någon hemlighet. Det handlar istället om planering och arbete med att få det att fungera. Källa. Växter renar och syresätter dessutom luften och har en ljuddämpande effekt när de placeras på rätt platser på kontoret. Källa

En god insats för arbetsmiljön

Att planera för ett grönt kontor är med andra ord en bra investering för att göra en långsiktig insats för god arbetsmiljö. Ett sätt att ta hand om sina medarbetare.

Tänk på

  • Ta höjd för en grön arbetsplats från början
  • Ersätt möbler med växtlighet
  • Ta hjälp av experter som kan växtlighet, inredning och service
  • Växter skapar trivsamhet och för oss närmare naturen

Tips

Spathiphyllum Wallisii, "Fredskalla" är en frodig grön växt med vita blommor som härstammar från Sydamerika. Fredskallan är en effektiv luftrenare och luftfuktare. Tar upp bland annat gifterna bensen, formaldehyd och ammoniak. Det är en relativt lättskött växt.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg