Vad är cirkulärt arbete?

Idag finns nyproducerade kontorsmöbler från världens alla hörn tillgängliga för oss bara ett klick bort. Men vad är egentligen livscykelkostnaden för kontorsmöbler, och hur mycket ska det kosta miljön?

Spara

Cirkulär ekonomi i alla led

I dagens etablerade ekonomiska situation brukar vi varor för att sedan slänga bort dem, med en tydlig början och slut. Men i och med att jordens resurser inte är oändliga, är detta ett kortsiktigt tänk som inte kommer hålla i längden. Det betyder att vi tillsammans har ett ansvar att minimera avfall och förbrukningen av våra resurserna. Detta är ett sätt att omdefiniera marknaden, och kallas för cirkulär ekonomi.

Idag finns det flertalet förtag som förenklar för oss när det handlar om cirkulär ekonomi i allt från ute-luncher till kläder och kontorsmöbler. Ja, faktum är att den cirkulära ekonomin är precis lika viktig när det kommer till arbetet och kontoret, som när det handlar om din privata garderob. Många kontor köper in ny elektronik till nya anställda och nya möbler till nya kontor.

Med eftertanke bakom inköp

Det finns många saker att tänka på när kontorsmöbler ska inhandlas. Hur har arbetsvillkoren sett ut för dem som har tillverkat produkten? Vilken skog har skövlats och hur långt har produkten transporterats, är bara några frågor en kan ställa sig. Samtidigt är det viktigt att ta ett steg tillbaka och fundera över sina faktiska behov innan en gör ett snabbt val som kanske bara några månader senare kommer avslutas på tippen.

Utifrån ett konsumentperspektiv är det ofta en inlärd trygghet som styr valet. När en ser ett behov, är det enkelt att vända sig till det som är bekant sedan tidigare. Välkända märken till bra priser, rent, snyggt och doften när plasten öppnas upp till en blänkande bordsskiva, kan vara svårslagen fram tills att du tänker ett steg längre. Men som tur är har 00-talet lämnat oss och vi börjar sakta men säkert att byta ut nyproducerat mot återbruk.

En hållbar trend

Ett utvecklingsskede sker där en tydligare medvetenhet om material märks och där en börjar värdesätta återanvända varor mer än tidigare. Emellanåt kan värdet, precis som vårt affektionsvärde för produkten höjas för de möbler som är väl använda och bevarade.

På samma sätt som det de senaste åren lagts vikt vid att välja ekologiska grönsaker, trots att de är dyrare, fulare och inte lika polerade, framför besprutad, perfekta och billigare alternativ. Händer samma sak inom kontorsvärlden. Med det sagt är återbrukade kontorsprodukter varken fula, illaluktande eller trasiga. Tvärtom, de är välbevarade, unika, hållbara och tillverkade för att fylla sin funktion under en längre tid.

Dags att konsumera ansvarsfullt

Ett cirkulärt arbete är således att vända miljökonsekvenserna till någonting som känns kul, bra och som tillför mer eftertanke. Det handlar om att ta sig ur loopen av att köpa nyproducerat som efter uppfyllt behov hos dig, slängs på tippen. Men det betyder inte att behovet behöver vara långsiktigt för att det ska kunna uppfyllas - för att du ska hitta rätt behöver du ta skaffa en överblick av hur ditt behov ser ut, hur länge du kommer ha det och hur du kan fylla det på rätt sätt.

Alternativen är många och det är inte alltid enkelt att se hur länge du kommer ha behovet. Det kan därför vara smart att hyra, handla åkerbrukade produkter eller se efter vad du redan har hemma. Att tänka långsiktigt är någonting att vara stolt över och på samma sätt som den japanska konsten kintsugi tillför någonting till produkten genom att fylla varje spricka med guld, skulle vi kunna börja värdera antal användare av produkter som någonting vackert.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg