Varför pratar vi ergonomi?

En bekväm och lättillgänglig arbetsplats kan öka dina anställdas produktivitet och välmående på jobbet samtidigt som det skapar en inspirerande och trygg miljö som motverkar risker för skador och besvär. Genom att motverka dessa risker kan ergonomi bidra till att dina anställda känner sig mer omhändertagna. Att se över din arbetsplats och göra den mer lättillgänglig med dessa medel är en viktigt del i dina anställdas välmående på arbetsplatsen.

Spara

Några enkla tips för bättre ergonomi

Det kan kännas svårt att veta hur man ska börja när man tittar närmare på ergonomi, men det finns några områden som vi berättar om nedan som kan vara en bra början för er att läsa på inför eller under en eventuell flytt. Vi kommer att gå igenom ett par olika huvudområden inom ergonomi som vi tycker bör uppmärksammas för att kunna motverka och minimera riskerna. Häng med!

Arbetsplatsen

Eftersom en stor del av våra arbeten utförs framför en dator, både på kontoret och hemifrån, så är det viktigt att vara medveten och förberedd på hur det påverkar vår kropp och hälsa. Självklart finns det finns många medel för att minska risken för skador. Väl på kontoret kan du ta korta pauser under dagen, variera din arbetsställning från stående till sittandes, gå bort till din kollega istället för att maila, sätt dig i en fåtölj och läs eller ta en kort promenad på lunchen. Var kreativ och variera dina positioner under arbetsdagen så kommer kreativiteten för själva arbetet också förbättras!

Stolen

Stolen - din närmsta kollega på jobbet - börja med det enklaste, ställ in höjden så du når ner med båda fötterna i golvet. Sätt dig så hela låret vilar på stolen med en knytnäve/ett par fingrar mellan sitsen och knävecket för att förbättra blodcirkulationen till benen.
Vinkla sitsen framåt någon centimeter om du kan för att behålla svanken, det kan hjälpa din hållning i nacken och huvudet. Det kan vara bra att vänja in sig under en vecka eller så om man inte suttit på detta sättet tidigare.

Tips! Glöm inte att luta dig tillbaka för att vila ryggen då och då, exempelvis under ett telefonsamtal eller en längre läsning.

Har din stol armstöd? Ställ in de så att de sitter tätt intill kroppen, i höjd med armbågen när du sitter avslappnad. Om ditt skrivbord inte är höj- och sänkbart kan de vara i vägen i så fall kan du ta bort armstödet om möjligt. Hjulen har en ganska enkel tumregel: Är golvet hårt - använd mjuka hjul, är golvet mjukt - använd hårda hjul.

Stolen hemma, vad sitter du på? Ta en kudde för samma effekt, kanske en kudde i svanken.

Skrivbordet

Det första du bör tänka på är höjden, sitt med avslappnade axlar när du använder tangentbordet, låt händerna vila nedåtlutandes mot tangentbordet och undvik att böja händerna uppåt när du skriver.
Om bordet är för högt kan du riskera att sitta med uppdragna axlar och om det är för lågt kan du börja hänga med huvudet och nacken.

Tips! Om du behöver läsa ett dokument samtidigt som du arbetar vid datorn kan du använda dig utav en pärm som underlägg som lutar ner mot dig som en liten backe så blir lättare att läsa!

Kom ihåg att växla mellan stående och sittandes arbetsplats under dagen, om du har höj- och sänkbart skrivbord. Du kan till exempel börja dagen med att stå tills du känner dig trött i benen då går det bra att sätta sig ned. Om du behöver gå och hämta något från skrivare eller ska in på ett möte fortsätt stå när du kommer tillbaka och repetera under dagen.
Om ni saknar höj- och sänkbara skrivbord var uppfinningsrik, har ni någon högre bänk eller kanske en hylla du kan arbeta vid ståendes en stund? Variera din dag med olika höjder och platser, lek!

Bildskärm och ljus

Vi spenderar mestadels av våra dagar framför en datorskärm och det är ansträngande för våra ögon. Ett bra mått är att ha din bildskärm på en armlängds avstånd med överkant i linje med dina ögon. Du vill titta något ner på bildskärmen för att göra det lättare för dina ögon, du gör det också lättare för din nacke och huvud genom att luta det neråt något.
En skrivbordslampa ska kunna justeras i höjd- och sidled, belysa papper och dokument så du kan läsa ordentligt.

Tips! Är du högerhänt, placera lampan på vänster sida av skrivbordet och vice versa. På så sätt skuggar du inte din egen hand om du behöver skriva eller anteckna och du får lättare plats för arbetet medan du låter dina ögon vila.

Relaterade inlägg

Laddar inlägg