Ergonomi - Hur ska man sitta i en stol egentligen?
Ergonomen smyger genom kontorets lokaler. Idogt och nervöst arbetande kontorsmänniskor blickar upp från sina datorer. Ser ergonomen. Sträcker på sig. Tittar ned igen. Såhär är det alltid. Det här med att man ”sträcker på sig” när man ser ergonomen. Varför? Varför sitter man inte ”som man ska” alltid?
90 graders vinkel
Om man frågar en grupp människor hur man ska sitta på en kontorsstol så svarar nästan alla att man ska sitta med rak rygg med 90 graders vinkel i höfterna och i knäna samt helst hela foten plant planterad i golvet. Det är nämligen så ergonomer traditionellt lär ut sittande i kontorsstol. Problemet här är att det är stört omöjligt att sitta så någon längre stund. Men varför är det så?
Ryggens anatomi - en kompromiss
För att förstå det måste vi prata lite anatomi. Alla människor har en svank i slutet på ryggen. Svanken är superviktig för det är på den vi staplar hela vikten från överkroppen. Svanken, och egentligen hela ryggen, är också resultatet av en kompromiss. Det är en kompromiss mellan styrka/hållfasthet och rörlighet.
Du har säkert sett att ryggen har ett par krökningar. Nackkotorna buktar lätt framåt, bröstryggskotorna buktar lätt bakåt och ländryggskotorna buktar framåt. Anledningar till dessa krökningar är för att om ryggen hade varit helt rakt, hade den varit jättestark men väldigt orörlig. För att skapa rörlighet har vi dessa krökningar. De sänker alltså styrkan och hållfastheten något men gör i gengäld att vi kan röra på oss. Väldigt fiffigt.
Men man måste komma ihåg att det är en kompromiss utvecklad för ett väldigt specifikt syfte: det ska fungera optimalt när vi står, går och springer. Då är våra ryggar i sitt naturliga tillstånd.
Men vad händer när vi sätter oss ned?
Titta på dig själv eller andra människor som står upp. Alla är ganska raka i ryggen eller hur? Ingen har den där ihopkrupna hållningen man får när man sitter. Faktum är att ingen någorlunda frisk människa, som står upp, har den hållningen. För det är inte en naturlig position för ryggen. I alla fall inte vid stående.
Men när vi böjer på benen - mer specifikt höftlederna - så börjar svanken planas ut för att mer och mer förvandlas till en ostbåge ju närmre fosterställning vi kommer. Exakt samma sak händer med svanken när man sätter sig ned. Om man sitter på en stol - med 90 graders vinkel i höftlederna - så blir den naturliga och avslappnade hållningen att sitta lite ihopkrupen (som en ostbåge).
För att kunna sitta med rak rygg i den ställningen måste man koppla in en rad muskler i rygg och mage och liksom med vilje sträcka på sig. De här musklerna är som sagt viljestyrda. Det innebär att de kräver aktiv koncentration från oss för att inte kopplas ur igen. Vi måste alltså koncentrera oss på att hålla kroppen upprätt för att inte sjunka ihop när vi sitter med benen i 90 grader.
Och det funkar att sitta så, men bara till en viss gräns. Efter ett par minuter börjar kroppen protestera i form av obehag och smärta. Det som också händer är att så fort vi slutar koncentrera oss på att upprätthålla den här kroppsställningen - och börjar fokusera på att faktiskt utföra vårt arbete istället - så sjunker våra kroppar ihop till den kroppsställning som är mest naturlig i en kontorsstol: ihopkrupen.
För att lösa det här problemet och liksom tvinga upp ryggen i rak position har vi ryggstödet. Idén är att man ska sitta långt bak på stolen och ha kontakt med ryggstödet ändå från svanken till nacken. Men helt ärligt: tycker du om att sitta så? Känner du någon som gör det? Det är extremt ovanligt att hitta människor som gör det. I alla fall i en kontorsmiljö.
Att sitta lite ihopsjunken på en kontorsstol är inget problem i sig. Men om man har den här arbetsställningen under flera timmar per dag och upprepar detta dag för dag så kommer det att bli problematiskt för kroppen och man kommer få en del besvär från främst ländrygg och nacke.
Så vad finns det för alternativ då?
Om vi fokuserar på bra sittställningar för ländryggen så finns det ett par riktigt bra alternativ. Det ena är att sitta långt fram på stolen, helst med stolsdynan lite tiltad framåt och med fötterna direkt under stolen istället för framför sig. Det som händer i den här ställningen är att man får tillbaka svanken vilket automatiskt leder till att det blir lättare att sitta med rak rygg.
Den här ställningen kallas ”ridsittande”. Du har säkert sätt en massa stolar på marknaden som kallas sadelstolar. Hela idén med dem är att skapa det här ridsittandet. De fungerar alla utifrån samma principer. Nämligen:
- Vinkeln i höftleden är lite öppen, ca 120 grader ungefär.
- Att man har fötterna under stolen istället för framför sig.
Den här formen av sittande är naturligt lite mer ansträngande för kroppen eftersom det är en aktiv sittposition - man kopplar in fler muskler och för kroppen är det här väldigt likt stående, fast man vilar benen. Det är i grund och botten en bra sak. Men ibland vill man ha en mer avslappnad sittställning.
Då kan man istället testa ”IT-teknikern”. Det är när man sitter långt tillbakalutad i stolen och vill man köra stilen fullt ut placerar man också tangentbordet på magen och fötterna på skrivbordet. Jag vet. Det ser jätteslappt ut. Men faktum är att det är en rätt hälsosam sittställning för ryggen. Den lämpar sig kanske också bra för mer avslappnade uppgifter där man använder få arbetsverktyg - som telefon, läsplatta, tangentbord.
Men, så kan man ju inte sitta!
Anledningen till att vi tar upp sittställningen ”IT-teknikern” i den här artikeln är - utöver att den är rätt bra rent ergonomiskt - för att det finns en viss skamkultur kring sittande. Man lär sig hur man bör sitta på en stol och allt som avviker från det anses lite misstänkt eller rent ut sagt skadligt.
Grejen är den att ALLA sittställningar är direkt skadliga om man ägnar sig åt dem uteslutande. Den bästa arbetsställningen för oss är nästa arbetsställning. Och det här gäller i allra högsta grad för stolar och sittställningar också.
En vanlig fråga till ergonomen brukar vara just: ”Får man sitta såhär?”. Det här är väldigt indikativt för den här problematiken och det enkla svaret är: ”Ja, du får sitta sådär!”. Du får sitta exakt hur du vill - så länge du byter sittställning ofta och även ställer dig upp.