Ergonomi - Ont mellan skulderbladen

”Precis där mellan höger skulderblad och ryggraden. Ja, precis där! Där är det som ett litet radband av onda knutar. Och det börjar alltid göra ont efter en stund när jag jobbar. Ibland redan första halvtimmen. Ofta molar det liksom men ibland hugger det till.”. Det här är en av de vanligaste smärtbeskrivningarna från patienter som söker naprapat/sjukgymnast/kiropraktor etc. Det här kanske också är du?

Spara

Statiskt och dynamiskt muskelarbete

Den enkla förklaringen till varför man får ont mellan skulderbladen är för att musklerna i området blir överbelastade. Det finns primärt två sätt att belasta en muskel. Det ena är genom dynamiskt arbete. Det innebär att man gör en rörelse med muskeln. Typ lyfter en kopp kaffe från bordet till munnen. Det andra är statiskt arbete. Det är när man använder muskeln utan att göra någon rörelse. Som när man lyfter en kopp kaffe från bordet men stannar halvvägs och håller koppen still där.

Generellt sett föredrar våra muskler dynamiskt arbete. De gillar rörelse. Vid dynamiskt arbete har kroppen lättare att cirkulera blodet i musklerna vilket gör att musklerna får nytt syre och kan transportera bort mjölksyra. Vid statiskt arbete måste musklerna jobba mer eller mindre utan nytt syre och kan inte transportera bort mjölksyra lika effektivt.

Om du har suttit still länge, typ kört bil, så har du känt på detta i praktiken. Oavsett hur skönt man sitter i bilstolen så börjar man efter ett par timmar skruva på sig och en del känner också obehag och smärta. Ett mer extremt sätt att testa det här är att sätta sig i ”jägarställning”. Den där smärtande, skakande känslan i benen - det är till följd av statiskt arbete.

Så att jobba statiskt funkar, men det kommer med ett pris i form av sämre syretillförsel och sämre borttransport av mjölksyra. Vad är då kopplingen till att ha ont mellan skulderbladen?

Jo, när man sysslar med skrivbordsarbete - främst skrivande och användande av mus - använder man musklerna mellan skulderbladen till att stabilisera skulderbladen så man kan hålla armarna stilla framför sig. Det här statiska arbetet innebär, som alltid, sämre blodgenomströmning viket på sikt leder till smärta och obehag.

Den vanligaste smärtpunkten

Nu förstår du säkert också varför det här är så vanligt - att utföra precisionsarbete framför kroppen är i vårt samhälle ett av de absolut vanligaste arbetsmomenten. Nästan alla yrkesgrupper idag är mer eller mindre beroende av det. Alltifrån datorarbete, till arbete med maskiner i industri, till hantverkare som skruvar och borrar. Alla dessa arbetsmoment är i hög grad beroende av att vi kan arbeta statiskt med våra muskler kring skulderbladen.

Det problematiska här är att våra muskler kring skulderbladen inte är gjorde för den höga graden av statiskt arbete som vi utsätter dem för. Det här är anledningen till varför den här sortens skador är så vanliga. De är helt enkelt inte designade för exempelvis skrivbordsarbete. Men det finns sätt att komma runt det här problemet och det handlar mycket om ergonomi.

Hur man undviker att få ont

Det finns två vägar att gå för att undvika smärta och besvär från de här musklerna:

  1. Arbeta mindre med händerna framför kroppen.
  2. Arbeta smartare med händerna framför kroppen.

Den enklaste är såklart alternativ 1. Det innebär alltså att man avlastar musklerna och låter dem vila. Det är dock sällan det här är ett alternativ. Vissa arbetsuppgifter måste utföras på ett visst sätt och då kan vi inte heller avlasta musklerna.

Alternativ 2 och att arbeta smart kan ju se ut på många olika sätt beroende på vad man arbetar med. Men samma princip gäller för alla dessa arbetsuppgifter:

”Armarna blir tyngre ju längre bort från kroppen de är. Och ju tyngre de blir desto mer måste musklerna mellan skulderbladen jobba.”

Alltså ska man försöka arbeta med händerna så nära kroppen som möjligt. För skrivbordsarbete gäller det då att försöka se till att ens armbågar aldrig är framför kroppen. Vi gör ett experiment:

  • Sätt armbågarna utmed respektive sida av kroppen.
  • Med armbågarna i sidan - sträck fram händerna.
  • Kolla nu - med armbågarna utmed sidorna och händer framsträckta - hur långt du når med händerna framför kroppen.

Där dina fingertoppar når är gränsen för hur långt bort verktygen du arbetar med borde vara.

Gör som rökarna

Har du sett folk som röker? Det är en extremt dum idé att röka, men det finns en sak som alla rökare har gemensamt: bra ergonomi när man röker. Det finns inga rökare - utom möjligen de som röker massiva Gandalf-pipor - som håller armarna långt ut från kroppen när de håller i cigaretten. Det är helt enkelt inte bekvämt eller naturligt att göra så.

Nu är inte poängen här att hylla rökarnas fantastiska ergonomi utan snarare att belysa det faktum att vi naturligt väljer att ha armarna nära kroppen när vi ges möjlighet till det. Det är först när vi tvingar in kroppen i onaturliga arbetsställningar (som datorarbete) som vi också börjar belasta och till slut överbelasta skuldermuskulaturen.

Så ta nu en funderare och titta på din egen arbetsplats: vart är musen och vart är tangentbordet? Är de nära kroppen eller är de långt bort?

Relaterade inlägg

Laddar inlägg