Ett vinnande koncept för arbetsplatsen!

Att vara aktiv är en viktigt del i våra liv och det vet vi att du redan känner till, men vad kan vi då göra för att få rörelse att bli en naturlig del även i våra arbetsliv? Hur kan ni skapa aktiva förutsättningar på arbetsplatsen. Innan vi går in på vad forskningen avslöjar så vill vi kort berätta om vad som har hänt runtomkring oss och hur vår verkligheten ser ut.

Spara

Hur har vårt liv och vardag förändrats?

Vi har blivit alltmer stillasittande, något som också forskningen har kommit fram till.

Redan på forntiden var vi aktiva under alla våra vakna timmar och det gjorde vi för att vi skulle kunna överleva. Vi jagade nämligen mat. Om vi jämför det med vårt liv idag, så arbetar vi för att inte behöva gå hungriga.

Vi har blivit alltmer stillasittande, något som också forskningen har kommit fram till. Våra arbetsplatser främjar inte alltid aktivitet. Det som istället sker är att vi får en kompensation ifrån vårt företag, ett friskvårdsbidrag som vi kan nyttja utanför arbetet.

I dom bästa av världar så hade artikeln varit slut här, om friskvårdsbidrag hade räckt som åtgärd för att vi ska vara aktiva.

...ungefär 5,3 miljoner personer dog pga av fysisk inaktivitet.

För att ge er mer kött på benen så gjordes 2008 en omfattande kartläggning på 57 miljoner människor världen över. Det forskarna kom fram till var att ungefär 5,3 miljoner personer dog pga av fysisk inaktivitet.
Hade dessa 5,3 miljoner personer i forskningen varit aktiva 150 min/ vecka så hade dom troligtvis levt. För att förstå det ännu tydligare så handlar det om knappt 22 minuter mer om dagen!

Frågor som ni behöver ställa er

  • Hur vill ni att arbetsmiljön ska uppfattas och vilka signalar vill ni skicka till era kunder och medarbetare?
  • Är personalen lika viktigt som företagets lönsamhet och omsättning?
  • Vilka incitament kan ni applicera så att ni främjar aktivitet och hälsa på er arbetsplats?

Några tips

  • Lägg in ett mötesrum i ert bokningssystem som heter ”Playoffice promenad”. Ger er en påminnelse att vissa möten faktiskt kan tas gående.
  • Avsätt en yta där kollegorna ofta går förbi för att bli påminda. En station med olika aktiva produkter som alla kan använda vid arbetsplatsen.
  • Involvera personalen i valet av aktiva produkter för att få bäst hälsoresultat.

Länk till forskningen

I en vetenskaplig artikel i en mycket ansedd tidskrift som vi har refererat till i vårt inlägg, så kom studien fram till att fysisk inaktivitet bidrar till: 6% av all hjärt-kärlsjukdom, 7% av typ 2-diabetes, 10% av bröstcancer och 10% av cancer i mage-tarm. För att läsa hela studien ladda ner dokumentet

https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(12)61031-9.pdf

Relaterade inlägg

Laddar inlägg